Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Canada care pot inspira Moldova: Victoria Bogdănaș

10 lucruri din Canada care pot inspira Moldova: Victoria Bogdănaș imprimare

07.07.2016  

Victoria Bogdănaș locuiește de cinci ani în Canada. Fiind amatoare de schi, a decis să plece împreună cu soțul ei în Calgary, cel mai prielnic oraș pentru tinerele familii. Aici i s-a deschis ușa spre mai multe oportunități, astfel că la moment activează în calitate de contabilă la o companie ce oferă servicii cadastrale companiilor Oil & Gas.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Victoria Bogdănaș își dorea de ceva timp o schimbare în viața ei. Astfel în 2011 împreună cu soțul s-au stabilit în orașul Calgary din Canada, un oraș pe placul ei, fără aglomerație, cu aer curat și natură pitorească. Cu doi ani în urmă a inițiat o asociație non-profit pentru moldovenii stabiliți aici și care ia amploare pe an ce trece.

tfh

Victoria este mândră că locuiește în această țară, timp în care a reușit să descopere multe lucruri noi și interesante. Ea a povestit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri din Canada care pot inspira Moldova.

1.Oportunități

Canada este țara oportunităților și a speranței. Aceasta are o societate civilă democratică în care indiferent de rasă, cultură sau religie, drepturile omului sunt garantate. Fie că înveți sau practici o meserie, perseverența este cheia succesului. Canadienii sunt foarte mândri de țara în care trăiesc.

dgj

2.Diversitatea

Canada se mândrește de diversitatea sa culturală. Țara acceptă în jur de 200 de mii de emigranți anual, iar actualmente pe teritoriul său găzduiește peste 200 de culturi diferite. Oamenii sunt atrași de egalitate, de sistemul medical solid și de frumusețea naturii. Canada are două limbi oficiale: engleza și franceza. Printre cele mai importante limbi neoficiale sunt chineza, italiana, germana și punjabi.

fdh

3.Frumusețea naturii

Unele dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume, se găsesc în Canada. În patrimoniul său se includ 38 de parcuri naționale și opt rezervații. Lacuri glaciare, plaje de nisip, lanțuri de munți stâncoși și păduri vaste, toate acestea se regăsesc în Canada. Primul parc național stabilit în Canada, Banff National Park se întinde pe o regiune de peisaj montan neegalat și este deschis pe tot parcursul anului pentru vedea fauna sălbatică, vizitarea obiectivelor turistice, precum și alte activități în aer liber. De asemenea, Canada deține 60% din apa tuturor lacurilor din lume având 31,752 de lacuri.

dgh

tgfj

gfh

4.Protecția mediului

Oamenii sunt foarte conștienți în ceea ce privește protecția mediului înconjurător. Fiecare casă/gospodărie are un coș albastru pentru produse reciclabile precum: hârtie, carton, sticlă, plastic și alte deșeuri menajere nealimentare, iar proprietarul își asumă costul acesteia. În Calgary taxa lunară pentru salubrizare este de 5.30$ pentru coșul de gunoi și 8.76$ pentru coșul de reciclare. Aici fiecare oraș are taxa sa. Recent municipalitatea a decis instalarea celui de al treilea coș de culoare verde la prețul de 6.5$ lunar, care va fi folosit pentru produse alimentare și pentru deșeuri biologice precum crengi, iarbă, frunze. În magazine prețurile finale ale produselor reciclabile au o taxă adăugătoare a cărei scop este de a acoperi cheltuielile municipale în eliminarea deșeurilor. Importanța reciclării, copiii o însușesc încă de la școală, deseori ei sunt îndemnați să meargă pe la case și să ceară sticle reciclabile. Acestea apoi sunt returnate la depozite speciale contra unei recompensei bănești, iar banii sunt folosiți în scopuri caritabile sau pentru organizarea activităților extrașcolare.

fdh

tfgj

5.Regim online eficientizat

Perfectarea documentelor, plata facturilor și taxelor, validarea documentelor, toate la un singur click. Nu e nevoie să stai cozi enorme sau să te închini cuiva. Tot ce trebuie să faci e să descarci formularele online, le completezi și le expediezi prin poștă, iar ulterior răspunsul îl primești tot prin poștă. Același lucru poate fi efectual prin telefon, însă timpul de așteptare pe fir poate ajunge la o oră sau chiar mai mult. Comoditatea constă în lipsa cozilor și îmbulzelii. Totul e simplificat la maxim. Ușor și operativ!

dttj

6.Zâmbetul

Oamenii te salută în strada chiar dacă nu te cunosc. La început poți să te simți incomod când un necunoscut iți zâmbește sau te întreabă „How are you?”(Cum la tine?). Prima reacție este: „Da ce-i pasă?”. Însă cu binele te obișnuiești rapid. Oamenii de aici sunt deschiși, zâmbăreți, politicoși și e ceva normal pentru ei să zâmbească necunoscuților. Chiar și atunci când intri într-un magazin scump ești întimpinat cu un zâmbet, iar când ieși chiar și fără cumpărături neapărat cineva iți va striga „Have a nice day!” (Să aveți o zi bună). Nimeni nu te analizează în ce ești îmbrăcat și din ce clasă socială faci parte. Asta nu contează aici și nici în altă parte n-ar trebui să conteze. Oamenii trebuie să fie oameni!

uhjo

7.NU pentru zile de naștere pompoase

Nimeni aici nu-și sărbătorește ziua de naștere cu mese doldora de bucate, acasă sau la o sală de petreceri, doar dacă ești o vedetă. De regulă, lumea se adună la un bar unde fiecare chefuiește cât vrea, totul din cont propriu. Sărbătorile copiilor se organizează în încăperi amenajate cu jocuri, activități pentru copii, unde invitații servesc pizza, suc și tort, iar la plecare aceștia primesc din partea omagiatului o pungă cu bunătăți și un mic cadou.

8.Ordinea publică

Ordinea în societatea canadiană este bazată pe comunicarea eficientă între societate și administrație/guvern, aceasta fiind foarte bine pusă la punct. Cetățenii sunt îndemnați să comunice autorităților orice neregulă depistată precum: lipsa indicatoarelor adecvate, diverse incidente sau stăpâni care plimbă câinele fără lesă. Primăria are un număr unic la care poți apela pentru a depune plângerea sau o poți întocmi online. Răspunsul îl primești în câteva zile în care ți se comunică pașii luați de autorități pentru soluționarea problemei. Astfel nimic nu rămâne neobservat și totul se reglează prin eficiența comunicării.

gfj

9.Serviciu de urgență

Numărul 911 este folosit pentru orice situație de urgenta și doar pentru urgență. Toate cele trei echipe de salvare: ambulanța, poliția și pompierii se deplasează împreună la orice apel, de orice gen. Ideea este că toți membrii echipelor de salvare sunt incrustați să acorde primul ajutor medical și cel ce ajunge primul la destinație este obligat să-l acorde. Dacă se depistează că apelul nu se califică ca „urgență”, persoana care a efectuat apelul trebuie să acopere cheltuielile de deplasare a autospecialelor din cont propriu. Astfel nimeni nu se încumetă să cheme salvarea dacă are tensiune mare, joasa sau dacă are febră, toți care se pot deplasa pe propriile picioare ajung la spital de sine stătător, chiar și femeile însărcinate.

edg

10.Maternitățile canadiene

Personalul medical al spitalelor canadiene este foarte atent și grijuliu, iar serviciile sunt gratuite. Maternitățile sunt echipate cu toate cele necesare, de la echipamente moderne până la scutece. Proaspetele mămici au parte de meniu divers în fiecare zi, din care își aleg singure mâncarea dorită și mereu au parte de nelipsitul zâmbet al medicilor. De asemenea, se permite asistarea a două rude la naștere. Camera de naștere este dotată cu o baie, pat pentru rude și masă de îngrijire a nou născutului. Copilul se află cu mama sa tot timpul, iar sora medicală trebuie să aibă permisiunea mamei de a lua copilul de lângă ea. Capacitatea spitalelor este eficientizată la maxim.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală

rh erh rth erh erhu ehru erhu e5hyu erhy erhy erhy rhye reyh erhy erhy erhy ehy rehyu erhy e4yh e4wyh erhy erhy erhy ehy e ewyh ey
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.