Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (I)

Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (I) imprimare

De la Chișinău până la Alabama, experiențe și emoții legate de portul național, rememorate aici în imagini și mărturii

06.01.2013  

În câteva momente memorabile din agenda personală sau publică a unor oameni pe care îi cunoaștem i-am remarcat purtând cu demnitate, pe diferite meridiane ale globului – de la Chișinău până la Alabama – haină tradițională, ie. Evenimentele la care au participat cu port național și emoțiile legate de această experiență sunt rememorate aici în câteva imagini și mărturii.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Moldova, Italia, Statele Unite sunt câteva dintre țările în care costumul tradițional a fost purtat cu demnitate în 2012.

Și la Târgul Internațional de Crăciun 2012 de la Tallinn, Viorica Guzun, soția Ambasadorului Moldovei în Estonia, a purtat ie, promovând produsele naționale. „ Cred ca nu trebuie să vă spun că s-a vândut tot. În scopuri caritabile", mărturisește Ambasadorul Victor Guzun.

Și pentru Ziua Independenței Estoniei, de luna viitoare, la 24 februarie 2013, Viorica are o surpriză.   

De la sfârșitul anului trecut am reținut și câteva imagini cu Victoria Prunici, în costum tradițional, la sărbătorile de iarnă la „Trendseter". „Am îmbrăcat costumul autentic basarabean pentru a promova valorile naționale la sărbătoarea organizată în cadrul companiei mele", spune Victoria.

„Cred că voi proceda la fel și cu ocazia altor sărbători în cadrul companiei și nu doar", mărturisește Victoria Prunici.

Tatiana Nogailîc, Președinta Asociației „Assomoldave" de la Roma, este, prin activitatea sa, un ambasador al acțiunilor sociale care unesc Republica Moldova și Italia.

Cu ghidul „Copilul meu e singur acasă" sau în acțiunile campaniei „Nimeni nu e singur pe pământ", desfășurată în Italia din mai până în septembrie 2012, ori la sărbătorile tradiționale, organizate de diaspora moldovenească în Italia - Tatiana a purtat haină tradițională.

Fotografii au surprins-o Olga Osadcii, în septembrie, la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional din Alabama de Nord, Statele Unite, cu drapelul Republicii Moldova în spate și purtând ie. „Departe de casă, înțelegi cât de drag e colțișorul ăla de pământ sufletului tău cu toate problemele economice, sociale, etc. Povesteam atunci unui grup de tineri „Legenda Mărțișorului” și lumea stătea vrăjită”, își amintește Olga.

„La sfârșit, plecând de la standul Moldovei, vizitatorii au spus că nu știau că o asemenea țară există și tare ar fi interesați să o viziteze și să vadă cu ochi proprii ceea ce am povestit. Șotul meu, fiind observatorul dialogului, a remarcat în glumă că trebuia să menționez și despre căldura în case care nu este dată la timp și despre alte probleme care există, ca de altfel imaginea țării nu este echilibrată și completă”, povestește Olga.

Acum Olga Osadcii este membru al Consiliului Director al Societății Internaționale din Huntsville, Alabama, și face parte din Corpul Diplomatic al Consiliului Serviciilor Internaționale în Alabama (SUA).

Tatiana Fotescu, o tânără originară din Moldova care a făcut o stagiere la Organizația Națiunilor Unite, a purtat ie la New York, la un concert de Ziua Limbii Române.

În 2012, jurnalista Irina Ropot a asociat la ideea unui Festivalul Iei, aflat în august la prima sa ediție, mai multe personalități, printre care și Prima doamna Margareta Timofti. Firește că la acest eveniment toți protagoniștii au purtat haine tradiționale.

 

La Târgul Internațional de Crăciun 2012 de la Tallinn, Viorica Guzun, soția Ambasadorului Moldovei în Estonia, a purtat ie, promovând produsele naționale. Viorica Guzun la Tallinn. Victoria Prunici, în costum tradițional, la sărbătorile de iarnă la „Trendseter”. Victoria Prunici, în costum tradițional, la sărbătorile de iarnă la „Trendseter”. Tatiana Nogailîc, Președinta Asociației „Assomoldave” de la Roma. Cu ghidul „Copilul meu e singur acasă” sau în acțiunile campaniei „Nimeni nu e singur pe pământ”, desfășurată în Italia din mai până în septembrie 2012, ori la sărbătorile tradiționale, organizate de diaspora moldovenească în Italia – Tatiana Nogailîc a purtat haină tradițională. Crăciun la Roma. Crăciun la Roma. Olga Osadcii, în septembrie, la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional din Alabama de Nord, SUA. Olga Osadcii la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional din Alabama de Nord, SUA. Tatiana Fotescu, o tânără originară din Moldova, a purtat ie la New York, la un concert de Ziua Limbii Române. Jurnalista Irina Ropot a asociat la ideea unui Festivalul Iei, aflat în august la prima sa ediție, mai multe personalități, printre care și Prima doamna Margareta Timofti.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.