Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (III)

Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (III) imprimare

Valorizarea costumului tradițional

11.01.2013  

Daniela Terzi-Barbaroșie, Daniel Vodă, Maria Iliuț și Adriana și Vasile Țugui sunt aici protagoniștii unui nou episod al serialului „Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

La Chișinău, în familie, alături de oamenii dragi, în Statele Unite, în cadrul unui program de liderism, în Portugalia și Belgia, în ajunul sărbătorilor de iarnă, la Maribor, în Slovenia, care a fost Capitala europeană a culturii în 2012, sau din nou, mai aproape, la Bălăurești, Nisporeni, în ajun de nuntă, costumul tradițional a fost purtat cu demnitate de concetățenii noștri.   

„Această fotografie a surprins una dintre miile de clipe frumoase pe care le-am savurat din plin în ziua de 25 decembrie, când am sărbătorit Crăciunul, alături de cei mai dragi oameni din viaţa mea", ne-a mărturisit emoția din spatele acestei poze Daniela Terzi-Barbaroșie.

„Din fericire pentru mine, fiicele mele îmi împărtăşesc veneraţia pentru ie, aşa încât pe vremuri chiar picam în situaţii jenante uneori, fiind nevoită să inventez nişte pseudo-argumente pentru a le convinge să nu îmbrace ia în ziua x sau y! Şi nu pentru că nu mi-ar place mie să purtăm zilnic ii, ci pentru că astfel simt că valorizăm ia, dar şi realizăm o corespondenţă demnă între festivitatea unei clipe şi măreţia portului tradiţional. Acum însă am găsit soluţia: avem câteva ii! Pentru toate zilele şi stările!", afirmă Daniela Terzi-Barbaroșie.

Pe blogul său - Blog de psiholog - Daniela Terzi-Barbaroșie afirmă că cel mai bine se definește prin identitatea sa de gen şi cea profesională: „sunt femeie şi sunt psiholog".     

„Straiele populare se scăldau în blitzuri, iar noi zâmbeam mândri pentru țara noastră", își amintește Daniel Vodă momentul în care a dansat, în această vară, în Statele Unite, îmbrăcat în costum tradițional și fluturând tricolorul.

„Aici suntem cu Alexandrina Ciorchină la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, stat american înfrățit cu Republica Moldova, în cadrul programului de liderizm al Departamentului de Stat - Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship Institute", povestește Daniel, un tânăr ale cărui activități nu se rezumă doar la trei calități pe care le menționăm aici: student, voluntar, jurnalist. Daniel Vodă și-a povestit activitățile, bucuriile și preocupările înainte de această experiență americană într-un interviu ce poate fi citit AICI.    

Atunci, în iulie 2012, 50 de tineri din toate țările din Europa și 10 state americane au admirat frumosul port moldav.

Cunoscuta interpretă de folclor din Republica Moldova, Maria Iliuț, a fost prezentă, în decembrie 2012, în calitate de oaspete de onoare, la lansarea oficială a unei noi asociații culturale a moldovenilor din Portugalia, „Tezaur". Împreună cu grupul de copii ai moldovenilor care fac parte din Asociația „Tezaur" din Portugalia, artista a prezentat un emoționant spectacol de Crăciun. Comunicatul de presă al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Portugheză poate fi citit integral AICI.

Sărbătoarea festivă a datinilor şi tradiţiilor de iarnă, organizată, la Bruxelles, în ajunul Crăciunului şi Anului Nou, de Ambasada Republicii Moldova în Belgia, în cooperare cu asociaţiile moldoveneşti din Belgia „Demo Terra" , „Noroc" şi „Casa Noastră", a reunit mai mulți oameni - adulți și copii - îmbrăcați în costume tradiționale.

„Participanţii la sărbătoare au remarcat că astfel de festivităţi permit să păstreze şi să cultive datinile şi tradiţiile naţionale în mediul comunităţii moldoveneşti din Belgia şi şi-au exprimat dorinţa să ca astfel de evenimente să fie organizate cât mai des", comunică Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

În Slovenia, la Maribor, oraș care a fost capitala europeană a culturii în 2012, ansamblul de dansuri populare „Hora" din Republica Moldova a dansat, în vara acestui an, pe scena Festivalul internaţional „Folkart".   

În această poză, fotograful i-a surprins, la 9 septembrie 2012, în ajun de nuntă, pe Adriana și Vasile Țugui pe locurile natale ale Mariei Drăgan de la Bălăurești, Nisporeni.

„Această fotografie a surprins una dintre miile de clipe frumoase pe care le-am savurat din plin în ziua de 25 decembrie, când am sărbătorit Crăciunul, alături de cei mai dragi oameni din viaţa mea „Aici suntem cu Alexandrina Ciorchină la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord”, povestește Daniel Vodă. „Aici suntem cu Alexandrina Ciorchină la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord”, povestește Daniel Vodă. „Aici suntem cu Alexandrina Ciorchină la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord”, povestește Daniel Vodă. Maria Iliuț, a fost prezentă, în decembrie 2012, în calitate de oaspete de onoare, la lansarea oficială a unei noi asociații culturale a moldovenilor din Portugalia, „Tezaur”. Sărbătoarea festivă a datinilor şi tradiţiilor de iarnă, organizată, la Bruxelles.  Adriana și Vasile Țugui pe locurile natale ale Mariei Drăgan de la Bălăurești, Nisporeni.  Adriana și Vasile Țugui pe locurile natale ale Mariei Drăgan de la Bălăurești, Nisporeni.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.