Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Interviu cu Anastasia Casian: „Muzica este viața mea. Tot ce se întâmplă în jurul meu este datorită muzicii”

Interviu cu Anastasia Casian: „Muzica este viața mea. Tot ce se întâmplă în jurul meu este datorită muzicii” imprimare

15.05.2020  

Anastasia Casian este o tânără care a cucerit inimile multor persoane datorită talentului său și modului de a-și exprima sentimentele prin muzică. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, după care și-a continuat studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, la specialitatea- cobză și mandolină. La doar 26 de ani, tânăra talentată este și profesoară, și interpretă, și o persoană ce reușește peste tot și în toate. Visul de a lansa propria piesă a fost îndeplinit și primit de tot publicul cu mare entuziasm.

- Începerea studiilor muzicale a fost o inițiativă proprie sau părinții au insistat?

- De fapt a fost intenția mamei, dar pot spune că și eu mi-am dorit să studiez muzica.
- De ce ai ales să studiezi un instrument atât de neobișnuit?

- Participasem la un concurs-festival „Tamara Ciobanu”, unde am fost acompaniată la cobză de către Dnul Victor Botnaru, cunoscut astăzi drept un mare maestru al cobzei. Uite acolo am văzut pentru prima dată în viața mea acest instrument și pot spune că mi-a plăcut din motivul că aveam cu el posibilitatea de a mă acompania și singură.

- Știu că la liceul Ciprian Porumbescu este dificil, din motivul că trebuie să combini viața personală, muzica și obiectivele generale. Cum te descurcai în anii de liceu?

- O da!  Liceul Ciprian Porumbescu cred că e o armată, în adevăratul sens al cuvântului. Nu am avut timp de viață personală, pentru că intram în liceu dimineața la ora 8 și ieșeam seara la ora 22:00. Tot ce-mi doream era să ajung acasă și să mă odihnesc, pentru că a doua zi mă aștepta același program.

- După finalizarea studiilor la Academia de Muzică ai revenit la liceu, doar că deja în calitate de profesoară de cobză și mandolină. Cum te simțeai, în primele zile, fiind profesoară? 

- Aveam foarte mari emoții, pentru că e o responsabilitate enormă și trebuie să faci față, dar mi-a fost ușor din motivul că am avut eleve disciplinate care m-au înțeles și mi-au venit în întâmpinare. Pe această cale le mulțumesc.

- În afară de instrumente cunosc că ai și alt talent, și anume, o voce foarte frumoasă. Ai făcut lecții de canto?

-Am facut, cred că vreo 3 lecții de canto și asta a fost prin clasa a 8-a, dar în general eu cânt așa cum pot, cum simt și fără lecții de canto.

- Recent ai lansat prima piesă „Toate duc spre bine-n viață”, spune-mi cum au decurs înregistrările acestei piese și de ce ai decis să alegi anume așa stil?

- Înregistrările au decurs foarte bine, dar am avut emoții, totuși este prima mea piesa. De ce am ales anume acest stil? Ei bine, pot spune că muzica populara pentru mine întotdeauna a fost muzica mea de suflet, încă de când eram mică. Cred că asta este unica explicație.

- Ce te-a inspirat în scrierea versurilor?

- Cel mai mult m-au inspirat trăirile mele, greutățile pe care le-am avut în cale și tot ceea ce ține de viața mea.

- Care au fost reacțiile persoanelor apropiate auzind această piesă?

Până când am auzit doar vorbe de bine. Multe persoane s-au regăsit în versurile piesei. Sper să fie așa și mai departe.

 

- Dorești să faci și un videoclip pentru această piesă? Ai deja ceva idei?

- Da, îmi doresc foarte mult un videoclip la piesa mea, însă ideile încă nu au venit. Ne mai gândim, pentru că timp mai este. 

- Planifici să mai lansezi pe viitor ceva?

- Aș fi vrut să nu mă opresc aici și desigur să mai lansez și alte piese, doar că aș vrea ceva mai vesel.

 

Fotografii: Arhiva personală

Valeria Minciuna, stagiară

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.