Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  (Interviu) Dereglările de vorbire sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă preșcolarii care au necesități speciale

(Interviu) Dereglările de vorbire sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă preșcolarii care au necesități speciale imprimare

15.05.2020  

Conform unui studiu realizat în 2019, ce se referă la situația copiilor din Republica Moldova, cei mai mulți dintre copiii cu necesități speciale încadrați în educație preșcolară sunt cu dereglări de vorbire. Despre această problemă vorbim cu Parascovia Cojocari, logoped ce activează la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

- Din totalul preșcolarilor cu necesități speciale, aproape 50% suferă de dislexie, dislexo-disgrafia, bâlbâială, dar și multe alte tulburări. Deci, când trebuie să se adreseze un părinte serviciilor unui logoped?

- Un părinte trebuie neapărat să se adreseze la un logoped dacă copilul are în jurul vârstei de 2 ani și nu pronunță cuvinte și propozițiile simple. Totodată, când micuțul nu reacționează la numele său sau la unele indicații cerute și care sunt specifice vârstei lui, este recomandat să se realizeze o consultație. În cazul când copilul s-a născut cu unele patologii care predispun apariția tulburărilor de limbaj se poate de adresat chiar mai timpuriu, în jurul vârstei de 1 an. Dacă copilul are 4-5 ani și nu pronunță corect unele sunete, vorbește în propoziții scurte, infantile, sau în fraze formulate cu agramatisme (utilizarea incorectă a numărului, cazului, articolului) tot este necesar de adresat la logoped. Cât mai timpuriu se începe intervenția cu atât mai repede copilul va depăși tulburările de limbaj.

Arhiva personală

- Cum are loc o ședință, sau mai bine spus, o vizită la cabinetul logopedului?

- Activând într-o instituție spitalicească, ședințele pe care le duc au loc în cabinetul logopedic. Într-un mediu primitor și prietenos pentru copii. Ședința propriu-zisă se realizează prin joc, deoarece cel mai des se lucrează cu copii de vârstă mică și preșcolară. Prin joc copilul este mai deschis și învață mai ușor.

- Care sunt principalele cauze ce stau la baza tulburărilor de vorbire la copii?

- Cauzele care stau la baza tulburărilor de limbaj sunt cele prenatale, adică bolile infecțioase ale mamei, traumele mecanice, intoxicațiile; pot apărea cauze și în timpul nașterii când are loc nașterea precipitată sau prelungită, atunci este riscul să apară leziuni ale sistemului nervos. Sunt și cauze postnatale, cum ar fi: afecțiuni ale aparatului auditiv sau fonoarticulator, deficiențe mintale. În ultimul timp se observă o crește primordială a cazurilor de tulburări de limbaj din cauza expunerii îndelungate a copiilor în fața telefonului și calculatorului.

- La ce efecte duc tulburările de vorbire care nu au fost tratate la timp?

- Tulburările de vorbire la copii care nu sunt tratate la timp duc la nivel scăzut a încrederii de sine, a stimei de sine. Copii sunt foarte timizi, evită cu putință să verbalizeze. În cel mai rău caz putem vorbi chiar de un eșec școlar.

- Ce metode îi vin în ajutor unui specialist în combaterea acestor probleme?

- În ajutorul logopedului îi vin metodele generale de corectare a tulburarilor de limbaj. Vorbim de cunoașterea particularităților de vârstă ale copiilor, creativitatea, jocul și nu în ultimul rând, implicarea părinților.

- Conform unui studiu realizat în 2017 atât în România, cât și în Republica Moldova în acel an erau puțini specialiști în acest domeniu. Acum care este situația? 

- Nu cunosc studii exacte cu referire la numărul actual de specialiști care activează în domeniu dat, dar activând într-o instituție spitaliciască de nivel republican, interacționez cu copii și părinți din toată țara. Aceștia susțin că au observat o creștere a logopezilor atât în instituțiile preșcolare și școlare, cât și-n centre de dezvoltare. Situația devine puțin mai bună se pare că.

- Instalarea noului tip de coronavirus a determinat ca majoritatea specialiștilor să fie nevoiți să-și sisteze temporar activitatea sau să activeze în mediul virtual. Dumneavoastră, în perioada de carantină, efectuați consultații online?

-În perioada de carantină nu efectuez ședințe sau consultații online, deoarece este nevoie de o îndreptare de la medicul de familie pentru acest lucru. Munca mea constă mai mult în consultarea copiilor, apoi formularea unor recomandări sau indicații. Eu nu lucrez cu aceeași copii pe o perioadă anumită de timp, dar consult copii în dinamică, la un interval de 3-6 luni și astfel, nu s-a ajuns la nevoia de a apela la online, dar unele colege cu care am vorbit au spus că au folosit această metodă de comunicare. De asemenea, pe perioada de carantină, consultațiile în instituții s-au anulat și se oferă doar de urgență. 

- Ce sfat poți oferi unui părinte care are un copil cu tulburări de vorbire?

 

-Părinții când observă acest lucru nu trebuie să-l ignore sau din contră să intre în panică. Cel mai bun lucru este să se adreseze cât mai timpuriu unui logoped, deoarece numai el este în măsură să rezolve problema corect.

 

Fotografie principală: simbol, clinicaoananicolau.ro

Eliza Balițchi, stagiară 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.