Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  (Foto) Cristina Albu: „Lucrurile hand made nu sunt doar niște „lucruri”, sunt emoții și sentimente”

(Foto) Cristina Albu: „Lucrurile hand made nu sunt doar niște „lucruri”, sunt emoții și sentimente” imprimare

24.12.2015  

Cristina ALBU, stabilită la Dublin, împărtășește în acest interviu, pasiunea ei pentru confecționarea lucrurilor hand made și părerea despre munca manuală.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Cristina ALBU, autoarea celor 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova și altor articole pe Stiripozitive.eu, împărtășește detalii și lucruri interesante despre hobby-ul ei, care de vreo doi ani, îi ocupă tot timpul liber. Rzultatul acestei pasiuni: felicitări, accesorii, decorațiuni – toate confecționate manual, le puteți urmări și admira pe într-un album cu fotografii pe pagina ei.

Albu Cristina

- Ce înseamnă pentru tine lucrurile hand made?

- Lucrurile hand made nu sunt doar niște „lucruri”, sunt emoții și sentimente care într-un anumit fel reprezintă autorul. Iar hand made este o lume aparte pentru mine, fie că confecționez ceva din hârtie, materie sau decupez ceva.

Albu Cristina

- Când ți-a apărut această pasiune de confecționare a lucrurilor manuale?

- Cred că de pe când mă jucam cu păpușile. Îmi amintesc că strângeam orice bucățică de material sau luam un ciorap și din el confecționam hăinuțe pentru păpușile mele (le am păstrate pe toate și până acum). Elevă fiind, confecționam diverse lucruri la școală împreună cu toți colegii, dar am simțit de pe atunci, că pentru mine ele au o însemnătate aparte.

Albu Cristina

Mai serios m-am apucat „de lucru” aici la Dublin, am inceput sa confecționez concardele pentru nunta mea, apoi am făcut invitațiile de nuntă și alte decorații. A fost visul meu din copilărie să mă ocup personal de organizarea nunții mele, pe atunci eram inspirată de filme, acum însă mi-a fost mult mai ușor.

Cristina_Albu hand made

Dat fiind faptul că aveam la îndemână instrumentele necesare și bucăți de material, m-am gândit ca aș putea crea și pentru altcineva lucruri frumoase. Așa am început să fac accesorii pentru fetițe.

Cristina_Albu

- De unde iai materialele și detaliile necesare pentru confecționare?

- E foarte simplu, din magazine specializate de hârtie, materiale, instrumente și alte detalii mai mici. Nu e greu să găsești materia primă pentru confecționarea obiectelor handmade, despre oricare ar fi vorba. Este foarte greu însă să te abții atunci când trebuie să alegi exact ce îți trebuie. Eu, de exemplu, am slăbiciune mare când merg acolo, am nevoie de toate câte sunt pe vitrină și atunci la moment și ideile curg șiroaie! Dar rareori m-ă las influențată de marketing-ul acestor tipuri de magazine, în mare parte mă strădui să cumpăr de la reduceri, ca ulterior dacă le vând, să le pot da la un preț rezonabil.

Cristina_Albu hand made

- Unde ai posibilitatea să le expui/vinzi? 

- La Dublin, în preajma sărbătorilor de iarnă sau de Paști se organizează târguri cu participanți de diverse naționalități. Eu particip al doilea an consecutiv la Târgul de Crăciun, organizat de 3 românce, care au drept scop promovarea micilor afaceri și colectarea de fonduri pentru cauze de caritate. Anul trecut am participat și la un târg organizat de niște lituanieni. Însă tot ce confecționez pe parcursul anului postez pe rețelele de socializare.

Albu Cristina

- Te gândești să faci din aceast hobby o activitate permanentă, o afacere?

- Am primit această întrebare de foarte multe ori și cineva încercă să mă convingă că trebuie să fac o afacere. Nu știu ce să zic acum, timpul le aranjează pe toate la locul lor, însă hand made până acum, ramâne pe poziția de „ocupație în timpul liber”.

Albu Cristina

Cum este apreciată munca manuală, în zilele noastre?

- Eu nu sunt adepta generalizărilor, deci nu aș putea spune cu exactitate dacă este apreciată sau nu. La târgurile la care am participat, am întâlnit oameni cu păreri împărțite, de exemplu, unii care se uită la o felicitare de Crăciun și o analizează atent, iar după ce îi spui cât costă, îți răspunde că de acest preț și-ar putea procura 3, în loc de una, de la magazine. Altcineva mi-a sugerat să-mi apreciez mai bine munca, precum că ar fi prea ieftin. Deci, fiecare apreciază lucrurile manuale, în dependență de valorile personale. Sinceră să fiu, cel mai greu îmi este să argumentez, sau chiar uneori să mă îndreptățesc, de ce nu merg la magazin să cumpăr ceea de ce aș avea nevoie, dar aleg să confecționez. E adevărat, pierd uneori mai mult timp, pe alocuri poate fi mai costisitor să creez, însă satisfacția și energia pozitivă ce o primesc de la procesul de lucru, nu îmi este oferită nicidecum de diferența cea mică de bani, dacă aș cumpara de la magazin. 

Foto: Arhiva personală

Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made Cristina_Albu hand made
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.