Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  Rezoluţii pentru 2018: Despre cărţi din auzite II

Rezoluţii pentru 2018: Despre cărţi din auzite II imprimare

09.02.2018  

Spuneam anterior, cărțile ne pot schimba cu adevărat viețile: viețile celor care le citesc și viețile celor care le scriu. Ei bine, noi şi acum considerăm astfel, mai bine zis, cartea trebuie să trezească în cititor o spontaneitate, şi nu o stare de fascinaţie şi de supunere. Pe scurt, trebuie să-l determine să gîndească singur. Iată de ce în literatură nu povestea, informaţia, mesajul ce par a fi purtate de cuvinte contează, ci însăşi experienţa lecturii.

Am revenit cu alte protagoniste, dar care iubesc lectura nu mai puţin decât protagonistele precedente.

Felicia Dragan, Alexandra Cîrlig şi Livia Trinca ne-au mărturisit de ce iubesc lectura. Deci: „Citesc pentru că este cel mai bun mod în care pot trăi mai multe vieţi fără să o părăsesc defenitiv pe a mea; Citesc pentru că unele cărţi îmi cad în mâini exact atunci când caut răspunsuri; Citesc pentru a uita ce vreau să uit şi să găsesc ce vreau să aflu.”. Iar aici motivele nu se termină, sunt o groază de motive după care se conduc protagonistele noastre.

Dar voi de ce citiţi, evident, dacă o mai faceţi?

În continuare vă propunem să faceţi cunoştinţă cu lecturile protagonistelor noastre pe care şi le-au planificat în 2018.

Rezoluțiile propuse pentru anul 2018: FELICIA DRAGAN

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/photo.jpgFelicia Dragan are 15 ani și învață la Liceul Teoretic „Nicolae Casso” din satul Chişcăreni, raionul Sîngerei.

Tânăra spune că „Muzica și pictura sunt două dintre pasiunile mele preferate. Lectura, cărțile sunt cele care mă inspiră în hobby-urile expuse mai sus. Multe idei pentru desene le iau anume din descrierile fermecătoare din cărți. Cărțile îmi permit și o odihnă activă, un refugiu atunci când muzica și desenul mă epuizează complet."

- „Miss Peregrine” de Ransom Riggs

Miss Peregrine e o trilogie care se află printre primele cărți de pe lista mea de citit în 2018. Fiind pasionată de poveștile și filmele horror, această serie de cărți m-a intrigat din prima. Insula pustie, orfelinatul abandonat, ilustrațiile tulburătoare, toate au constituit elemente motivaționale în lectura acestei serii.

- „Brida” de Paulo Coelho

În alegerea acestui roman pentru lectură, rolul principal l-a avut autorul Paulo Coelho. El este unul dintre scriitorii mei preferați, este cel care m-a făcut, de fapt, să îndrăgesc lumea cărților. Acțiunea romanului se învârte împrejurul unei tinere. Brida crede că există o punte între vizibil și invizibil, aceasta pleacă în căutarea numeroaselor ei întrebări.

- „Coco Chanel” de Edmonde Charles-Roux

Coco Chanel este cunoscută de toți ca una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului XX,  însă povestea de viață uluitoare a acestei femei cu un mod de gândire nonconformist rămâne nedescoperită de mulți oameni. M-a intrigat mult biografia acestei femei și calea pe care a parcurs-o pe muntele succesului.

- „Magonia” de Maria Dahvana Headley

Această carte am inclus-o pe lista mea de lecturi după ce i-am citit descrierea. O s-o las aici și se va putea înțelege de ce.

„Încă de când era mică, Aza suferă de o boală misterioasă de plămâni, din cauza căreia îi este tot mai greu să respire, să vorbească - să trăiască. Tot ce pot doctorii să facă e să îi dea medicamente și să spere că reușesc să o mențină în viață. Așa că atunci când Aza vede o corabie în cer, familia ei consideră că e vorba de un efect secundar nemilos al pastilelor. Dar Aza e sigură că nu e o halucinație. Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, pentru care ea ar putea avea niște sentimente mai mult decât prietenești. Dar înainte ca Aza să se gândească mai bine la asta, ceva groaznic se întâmplă.

Boala o doboară.

Aza pleacă din aceasta lume. Și ajunge întra-alta.”

- „De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger

Aceasta carte am primit-o ca recomandare din partea Cristinei Panaguţa, care este și ea o cititoare activă.

Povestea îl are ca personaj principal pe Holden, un adolescent dat afară din patru școli, pleacă la New York. În cele câteva zile din drumul său el intră în contact cu mai multe persoane și trece prin întâmplări care îl demoralizează constant.

- „Chimista” de Stephenie Meyer

Chimista este un roman de la autoarea renumitei serii de cărți Amurg. Cartea relatează povestea unei femei care a fost  „arma" secretă a uneia dintre agențiile-fantomă ale guvernului american, ca mai apoi,  devenind incomodă, să o lichideze. Am citit câteva recenzii ale acestei cărți și am devenit profund interesată de acțiunea romanului.

- „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac

Acest roman mi-a fost recomandat de profesoara mea de limbă română dna Eugenia Sușu. Citind descrierea mi-am creat așteptări pe măsură de la acestă carte. Lista mea de cărți lecturate este aproape lipsită de opere ale scriitorilor basarabeni, iar cartea „Vară în care mama a avut ochii verzi”, cred că va fi tocmai perfectă pentru completarea listei.

 

Rezoluțiile propuse pentru anul 2018: ALEXANDRA CÎRLIG

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/sanda.jpgAlexandra Cîrlig este studentă la Jurnalism în Galați, Romania. „Anul 3, bate licențierea la geam. Încă nu am răspuns. Mai e timp până-n iunie, nu?! Iubesc să citesc, dar cititul nu prea mă iubește; aș fi vrut să ne dăm întâlnire mai des, dar din păcate, sunt prea multe cărți interesante și prea puțin timp."

Tânăra spune că şi-ar dori foarte mult să aibă timpul liber pe care-l avea în liceu, și cât de rău îi pare că nu a reușit să consume destulă literatură în liceu, încât acum să se considere măcar un cititor activ. „Pe lângă cărțile strict legate de specializarea mea, cele care mă vor ajuta la scrierea Tezei de Licență, am tras cu ochiul în lista de lecturi preferate ale omului meu preferat- Barack Obama (știu, acum e deja un fost președinte, însă din condiția sa de OM nu l-a expatriat nimeni)."

„Acolo, printre multe cărți, a căror acțiune este legată de comunitatea americană, mi-au sărit în ochi câteva titluri, printre care două sugestive.", adaugă Alexandra.

„Five-carat Soul” de James McBride

„Dying: A Memoir” de Cory Taylor

Doua titluri incitante, propuse de un om extraordinar. Ce poate fi mai interesant de atât?

Deci, dacă îmi permiteți exprimarea, îmi asum responsabilitatea ca anul acesta să citesc cărțile pe care mi le-a recomandat Obama.

Și vouă, cine vă recomanda cărți?

 

Rezoluțiile propuse pentru anul 2018: LIVIA TRINCA

http://www.stiripozitive.eu/public/files/vox_part_2/livia.jpgLivia Trinca are 17 ani şi este elevă a Liceului Teoretic „Nicolae Casso” din Chişcăreni, Sîngerei. Este îndrăgostită de cărți și stele, spune tânăra. În timpul său liber, apelează cu mare drag la o carte, pentru a se relaxa, pentru a descoperi poveşti fascinante de viaţă, autori consacraţi şi personaje care ne pot inspira la fapte măreţe.

Motto-ul ei în viață este  „Cine nu cade nu se poate înălța.", spune Livia.

,,De veghe în lanul de secară” de J. D. Salinger, un roman al adolescenților din zilele noastre. În majoritatea filelor sunt schițate frustrările legate de lipsa de sinceritate a celor din jur și, mai ales, a dezamăgirilor din dragoste. După ce voi finisa de citit acest roman, cred cu certitudine că voi fi capabilă să  percep diferit dificultățile întâlnite zilnic.

,,Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne, am privit cândva ecranizarea acestui roman, dar totuși cred că voi trăi mai cu suflet elementele sale, dacă îl voi lectura. Îmi amintesc că priveam filmul cu o curiozitate enormă. Eram cuprinsă de sentimente de frică și de nostalgie în același timp, de aceea nu voi ezita să îl citesc.

„Dragostea durează trei ani” de Frederic Beigbeder, din motiv că sunt o persoană visătoare ce crede încă în  iubirea descrisă în poveștile cu prinți și prințese, consider că această carte e despre o alegere greșită. Până la urmă poveștile sunt reflecția imaginației, pe când sentimentele sunt ceva real. Totuși, pentru a mă convinge că iubirea adevărată e așa cum o visez eu, trebuie să citesc romanul pentru a cunoaște și partea opusă a acesteia.

,,Jurnalul Annei Frank” de Anne Frank, sunt o fire foarte curioasă când vine vorba de istorie, iar acest roman m-a captivat prin faptul că este un document important ce descrie deportările evreilor. Sunt sigură că opera vine la pachet și cu un suspans implicit, deoarece  știu  că urmează tragedia și vreau cât mai repede să aflu cum e să trăiești între două lumi paralele, în una ești izolat, dar fericit, iar în cealaltă știi că vei muri.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.