Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  Cărți poștale cu mesaje pozitive trimise la întâmplare în peste 218 țări ale lumii

Cărți poștale cu mesaje pozitive trimise la întâmplare în peste 218 țări ale lumii imprimare

Postcrossing – mesaje frumoase pe cărți poștale adresate necunoscuților

06.03.2013  

”Cărțile poștale cu mesaje pozitive trimise la întâmplare în peste 218 țări ale lumii au devenit o pasiune pentru mine”, mărturisește Nadejda Zincenco, business-analist într-o companie IT.

Votează: 4.2/5 (6 Voturi )

Postcrossing este un proiect global, care strânge împreună circa 400 000 persoane. Scopul proiectului este să unească lumea prin expedierea de cărți poștale în diferite colțuri ale lumii. Primirea unei cărți poștale din vreun colțișor exotic este o surpriză foarte frumoasă. În lume sunt mulți oameni care apreciază o scrisoare clasică și care se simt bine atunci când în cutia lor poștală găsesc odată cu facturile și publicitatea și un cartonaș dreptunghiular cu cuvinte clade înscrise pe el.

„Am găsit întâmplător o discuție despre asta în internet, am intrat pe site din curiozitate. Mult timp am avut dubii, dacă merită sau nu să încerc, pentru că se știe de cât timp este nevoie să primești o scrisoare, care sunt costurile, etc. Dar am zis să încerc și nu regret", afirmă Nadejda.

Nadejda Zincenco

Ce vă place cel mai mult la această ocupație?

În această ocupație cel mai mult apreciez posibilitatea de a vizita, chiar și virtual, mai multe țări. Foarte multe ilustrate primite sunt turistice, deci prezintă peisaje, locuri frumoase, care merită a fi văzute. Este foarte unic și interesant.  Îmi place mult să aleg timbrele pentru aceste ilustrate. Timbrele sunt o direcție diferită a proiectului, totuși este foarte plăcut să primești și timbre frumoase, lipite pe cartea poștală. Cel mai mult îmi place să vorbesc despre țara mea, despre tradițiile și obiceiurile noastre, despre bucătăria națională și folclor.

Postcrossing

Care sunt cele mai frumoase cărți poștale pe care le aveți?

Am în total circa 41 de ilustrate primite, dar eu sunt utilizator începător și iau parte în acest proiect de doar 4 luni.

Toate sunt extraordinare, au mers cale lungă de-a lungul planetei, sunt pline de ștampile poștale, peste frumoasele timbre. Toate ilustratele conțin cuvinte și urări frumoase din partea expeditorului, care este mândru că anume ilustrata lui merge într-o țară foarte rară.

Cele mai frumoase, până acum, le-am primit din Finlanda. Îmi plac în mod deosebit acele peisaje nordice.

Postscrossing

Cadrul și marginile pământului.

Postcrossing

Strălucire polară.

Care sunt mesajele cele mai pozitive primite de la cineva?

Cel mai des, despre țara noastră se cunoaște foarte puțin, de aceea este foarte plăcut când persoana scrie că a căutat Republica Moldova pe hartă, că a citit pe Wikipedia despre țara noastră și acum știe câte ceva despre noi, cultură, natură. Acest lucru creează o impresie pozitivă despre țara noastră și o popularizează.

Este  interesant când cineva scrie despre orașul său, care poate fi la 10 km de plajă în Spania, sau la -35 grade în Barnaul. Odată, am primit o ilustrată din Olanda scrisă în limba rusă. Persoana care a trimis-o era lingvist și a decis să scrie în limba pe care o vorbesc eu.

Cât de mare este această comunitate?

Comunitatea este destul de mare, utlizatori înregistrați în toată lumea sunt cam 390 000, din 218 țări. Cei mai mulți sunt din Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Taiwan și Germania. Foarte activi sunt de asemenea finlandezii, olandezii și bielorușii.

În țara noastră, postcrossing-ul este la început de cale și acum ia amploare acest fenomen. Suntem un pic peste 300 persoane, dintre aceștia, mai mult de jumătate - în Chișinău.

Postcrossing

Câte cărți poștale (cel mai mare număr) are cineva din comunitate?

În acest proiect sunt mulți participanți, care expediază cărți poștale chiar din prima zi a proiectului, din 2005. Lider la acest capitol este un participant din Germania, Willi, care primul a depășit 10 000 ilustrate. În general, postcrosserii din țările europene (Germania, Finlanda, Olanda) sunt foarte activi. Acest lucru se datorează probabil specificului cultural și lucrului impecabil al poștei.

În Moldova, cel mai bun postcrosser are la activ circa 700 de ilustrate expediate în 3-4 ani de participare activă. În total, din momentul inițierii proiectului au fost expediate peste 16 milioane ilustrate.

Vă întâlniți vreodată cu cei cărora le trimiteți cărți poștale?

Nu, proiectul nu presupune întâlniri. Deși am citit la un moment dat despre o familie tânără, care a ajuns împreună anume datorită postcrossing-ului.

Postcrossing

Prin ce întâmplări interesante legate de această activitate ați trecut?

Întâmplarea nu a avut loc cu mine, dar este interesantă. Anul trecut, un radiojurnalist german a spus în direct că poșta tradițională este depășită, iar viața ilustratelor a luat sfârșit. Pe forumul postcrossing s-a scris despre asta și în numai 17 zile, pe adresa de domiciliu a jurnalistului au ajuns peste 400 de ilustrate din toate colțurile lumii, ca el să se poată convinge de greșeala comisă. Aceasta a fost o publicitate colosală pentru postcrossing în presa din Germania.

Postcrossing - este un hobby unic pentru toată familia, pot să fie implicați și adulții și copiii. Foarte des întâlnesc profiluri, create de o clasă întreagă dintr-o școală. Schimbul de cărți poștale permite copiilor să afle mai multe despre țări străine și orașe, le permite să cunoască și să comunice cu oameni noi. Proiectul dă posibilitatea de comunicare în limbi străine și îți permite să-ți găsești persoane cu aceleași interese ca și tine.

Postcrossing

Înregistrarea în proiect este total gratuită, pentru participare nu sunt necesare investiții sau aptitudini speciale. Trebuie doar să vă înregistrați pe www.postcrossing.com, să primiți primele 5 adrese întâmplătoare, să expediați cărți poștale și să așteptați. Imediat ce prima ilustrată va ajunge la destinatar și va fi înregistrată în sistem, adresa va fi inclusă imediat în listă.

Ilustrate în Moldova pot fi găsite la Poșta Moldovei sau în librării. Pot fi de asemenea comandate pe internet, sunt o mulțime de site-uri străine, magazine on-line, care propun ilustrate pe orice gust la prețuri moderate. O ilustrată costă în Chișinău 2-3 lei, timbrele costă 3-5 lei, în dependență de regiunea în care se expediază.

Din păcate, foarte rar întâlnim ilustrate cu colorit național, tipuri de bucătărie națională, personaje din folclor, dansatori naționali, instrumente speciale, etc., sperăm că odată cu popularizarea acestui proiect să apară mai multe, iar participanții să primească câte o bucățică de Moldova în fiecare carte poștală.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.