Prima pagină / Lucruri / High Tech  /  (Video, foto) Prima imprimantă tridimensională accesibilă în Moldova

(Video, foto) Prima imprimantă tridimensională accesibilă în Moldova imprimare

30.04.2015  

Tot mai des auzim despre imprimarea tridimensională. Un raport realizat recent prezice că Europa va deveni liderul global în domeniul imprimării 3D. Acest magic instrument creează orice obiect pe care ți-l dorești. Alexandru Iscenco şi colegii lui au adus prima imprimantă de acest fel la noi în țară. Iar noi am testat-o în această săptămână, imprimând logo-ul Știripozitive.eu.

Votează: 3.7/5 (3 Voturi )

„Vasea” este prima imprimantă tridimensională accesibilă în Moldova. De ce îi spune „Vasea”, ne explică Alexandru Iscenco, cel care l-a adus la noi în țară.

„Noi am petrecut mult timp împreună cât nu aveam oficiu și a stat la mine acasă și așa ne-am cunoscut”, spune plin de pozitivism, Alexandru.

3D Moldova

Într-un viitor nu foarte îndepărtat fiecare va putea conecta o asemenea mașinărie la un calculator, descărca modele 3D accesibile gratuit de pe internet și imprima orice, atât de simplu poate fi. Singura barieră pare a fi doar prețul de cumpărare a imprimantei tridimensionale și a materiei prime.

„O imprimantă profesionistă costă 2000-3000 de euro. „Vasea” face parte din categoria e-buget și costă 700 de euro”, afirmă cofondatorul „3D Magic Makers”.

Imprimarea tridimensională presupune fabricarea obiectelor solide dintr-un fișier digital. La realizarea acestora sunt folosite procese aditive, adică obiectul este creat prin suprapunerea succesivă a materialului.

„Înăuntru el creează o structură specială care face ca întreg obiectul să rămână destul de solid. În producerea tradițională, de exemplu în confecționarea unei mese, se ia o bucată mare de lemn și se taie acolo unde material nu trebuie să fie, asta generează deșeuri și pierderi de bani. În cazul imprimării tridimensionale materialul este adăugat doar acolo unde este nevoie. Comparativ cu producerea tradițională, o imprimantă 3D este mult mai eficientă din punct de vederea al protecției mediului”, explică Alexandru.

Imprimanta tridimensională este cea mai revoluționară invenție din domeniul tiparului de la presa tipografică a lui Gutenberg. Aceasta este o mașinărie care poate realiza copia tridimensională a oricărui obiect, de la nave spațiale și până la organe potrivite pentru transplant.

Avion 3D

S-ar părea că toate astea aparțin unui viitor foarte îndepărtat. Adevărul este că abilitățile imprimării tridimensionale sunt deja exploatate.

„Am luat imprimanta 3D mai mult pentru noi, ca să putem experimenta. Am fondat un star-up, 3D Magic Makers, primim comenzi și lumea încet, încet începe să aprecieze magia unui 3D printer. Vrem ca mai multă lume să beneficieze de cunoștințele date și de asta vom lansa în mai-iunie primul curs pe 3D design și printing în Moldova”, spune Alexandru.

Alexandru Iscenco

„Speranța mea e ca tot mai mulți oameni să facă ceva inovativ și interesant pentru Moldova. Faptul că Moldova nu era o țară cu imprimantă 3D accesibilă s-a schimbat, acum Moldova este o țară cu imprimantă 3D accesibilă”, adaugă Alexandru Iscenco.

Entuziasmul lui Alexandru a fost transmis și altor câțiva tineri care lucrează cot la cot alături de dânsul pentru ca împreună să facă magie în Moldova cu ajutorul lui „Vasea”, imprimanta 3D.

Daniela Sîrbu

3D în Moldova 3D în Moldova 3D în Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.