Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  „Galerie Moldave” din inima Parisului

„Galerie Moldave” din inima Parisului imprimare

13.04.2017  

O bucată din Moldova este și în inima Parisului. Din Moldova, Léa Chirinciuc a dus în Franța prosoape, butoaie de stejar, picturi, port popular, cărți ale autorilor autohtoni. Le-a adunat pe toate și a deschis magazinul „Galerie Moldave à Paris”.

Votează: 3.5/5 (2 Voturi )

- Lea Chirinciuc, de ce ați ales să mergeți în Franța?

- Franța a fost țara în care doream să ajung și să o descopăr. Sunt de 11 ani în Franța, am venit prin programul de „Jeune fille au pair”. Aici am studiat, mi-am creat familie și am deschis o afacere.

- Când și cum a apărut ideea de a deschide magazinul „Galerie Moldave à Paris”?

- „Galerie Moldave à Paris” a apărut cu doi ani și jumătate în urmă. Ideea s-a plămădit mult timp. Mi-am dorit să creez ceva unic, original pe piața franceză. După ce am dăruit unor prieteni un suvenir în formă de „strugure de poamă” , iar ei au apreciat mult lucrarea, am înțeles că noi nu avem nici un colțișor la Paris, unde am putea achiziționa măcar o carte poștală cu imagini din Republica Moldova.

Chirinciuc Lea, 2017

- Ce putem găsi acum în acest magazin?

- Magazinul nostru este un univers cu multe colțișoare care spun povești. Povești despre cărți, despre autori frumoși, povești cu și despre oameni talentați. Avem pentru clienții noștri produse artizanale a le meșterilor populari basarabeni: ceramică, haine tradiționale brodate manual, butoaie din stejar, ceramică decorativă, tablouri, sculpturi, cărți poștale brodate și ilustrate, mărțișoare. Mai avem pentru clienții noștri și creații de-ale creatorilor basarabeni: bijuteriile pictate, bijuteriile din mătase, accesorii. Dacă veniți la magazin, veți găsi poezii și povești pentru copii, dar și lectură pentru adulți. Librăria Galeriei a prins contur, iar autorii basarabeni sunt primiți cu drag aici. Totul este atât de variat, încât din magazin mereu ieși cu ceva. Și pe lângă toate acestea, avem dragoste, o vorbă bună și căldură sufletească pentru fiecare client.

Chirinciuc Lea, 2017

- Cine calcă cel mai des pragul magazinului „Galerie Moldave à Paris”?

- Pentru partea de produse tradiționale, cărți, cumpărătorii sunt comunitatea de basarabeni și români. Dacă vorbim de bijuterii și alte accesorii, în mare parte sunt turiști: asiatici, americani, dar și publicul francez local.

- Dacă nu ați fi mers în Franța, ci spre exemplu, în China, ați fi deschis și acolo un asemenea magazin? Încă nu am deschis o galerie în China, însă există deja una deschisă în Italia, gestionată de mama și sora mea. În schimb, cu mare drag livrăm produsele și cărțile noastre în toată lumea.

Chirinciuc Lea, 2017

- La ce Festival ați participat pe 25-26 martie?

- „Galerie Moldave” a participat pentru a doua oară la Festivalul Țărilor Francofone. Evenimentul s-a desfășurat în comuna Yébles, la o distanță de 100 km de Paris. Am expus obiectele artizanale, IA, obiecte decorative. A fost prezentat spectacolul de păpuși cu minunata Victoria Ștefaniuc, atelierul de mărțișoare, prezentat de Marcela și Livia. Nu au lipsit plăcintele de casă.

Chirinciuc Lea, 2017

- Ce putem învăța de la francezi? Dar francezii de la noi?

- De la francezi putem învăța să apreciem mai mult arta, lucrurile rafinate, simplitatea și pasiunea pentru citit. Ei de la noi s-ar putea molipsi de dragostea pentru tradiție, respectul și afecțiunea pentru cei apropiați.

Interviu de Axenia Chirilov | Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”, ediția a 3-a, aprilie 2017

Versiunea online este disponibilă pe site-ul www.brd.gov.md și pe portalul www.stiripozitive.eu

Conținutul revistei diasporei a fost elaborat de Agenția „URMA ta", împreună cu BRD, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării", finanțat de SDC, implementat de OIM Moldova în parteneriat cu BRD al Cancelariei de Stat.

Versiunea PDF: Revista_Moldova_de_oriunde_nr._3_-_WEB.pdf

Galerie Moldave à Paris Chirinciuc Lea, 2017 Chirinciuc Lea, 2017 Chirinciuc Lea, 2017 Chirinciuc Lea, 2017 Chirinciuc Lea, 2017 Chirinciuc Lea, 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.