Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Ruslan Cîrlan: „Arta o regăsim contemplând pictura’’

Ruslan Cîrlan: „Arta o regăsim contemplând pictura’’ imprimare

23.08.2017  

Ruslan Cîrlan este un tânăr din orașul Cimișlia pasionat de pictură încă din copilărie. Pictura pentru el este ceea ce îl face să se simtă împlinit.

După clasa a 4-a, Ruslan Cîrlan a studiat la Liceul de Arte Plastice „Grigore Vieru" până în clasa a 12-a. Apoi, un an, a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, așa cum mărturisește, pentru a afla ceva nou. O perioadă de timp făcea cadouri oamenilor pe care nu îi cunoștea, creînd portretele în baza pozelor, mai apoi au început să vină și comenzile, chiar din țări europene.

- De unde vine dragostea pentru pictură?

- Această pasiune pentru pictură s-a manifestat din copilărie: așa a fost încă de când mă învățam să merg pe picioare - aproximativ de la un anișor, luam stiloul și începeam a „mâzgăli" pe tapete, hârtie și pașaportul lui tata și mama.

-Care sunt sursele din care te inspiri? Sau pictezi mai degrabă atunci când ai dispoziție? 

- Mult depinde de modul de viață pe care îl am. Dacă intenția și scopul meu sunt de a realiza lucrări cât mai multe, cât mai profunde, lucrări care să placă oamenilor, să găsească emoții pozitive, de asemenea și mie să îmi placă, trebuie să am inspirație pentru asta. Pentru a realiza o lucrare trebuie sa fiu în liniște cu lumea mea interioară. Lucrurile distructive le exclud, precum și pe cele care mă abat de la drumul meu artistic. De fapt, duc un mod de viață frumos. Când îți place viața, natura și iubești oamenii care te înconjoară, toate te ajută să creezi.


-Se poate de trăit din pictură în Moldova?
- Desigur, nu pur și simplu în Moldova se poate de trăit, dar și la Cimișlia se poate de construit și o casă din pictură, în mare parte totul depinde de tine cum tu știi să impresionezi lumea.

-Ai o lucrare preferată?

- Dintre toate lucrările pe care le-am făcut există una sau două lucrări care cel mai tare îmi plac. Dar este o lucrare la care am depus un efort și anume starea în care mă aflam era foarte plăcută, în ea se vede măiestria. În această lucrare am depus o atenție și o concentrație foarte mare, pe care pur și simplu o prețuiesc. Este un portret al unui prieten.


- Cât timp îți ia de obicei ca să realizezi o lucrare?
- Ultima mea lucrare mi-a luat cel mult timp și asta a durat 3 luni intensive de muncă. Este o lucrare pe perete, dar totul variază: fiecare lucrare are timpul său, iar dacă să ne referim la portrete îl realizez aproximativ timp de 5 ore.

- Ce pictori te inspiră?
- Van Gogh. Sunt și alți pictori care mă impresionează, dar cel mai aproape îmi este Van Gogh. În tablourile lui descopăr emoții, trăiri. Asta prețuiesc cel mai mult în lucrările lui.


- Recent ai versnisat o expoziție personală. Ce te-a determinat?

- Am dorit să bucur oamenii, să demonstrez că se pot face lucruri frumoase indiferent de locul în care creezi. Inimile și sufletele să fie încălzite, frumusețea înconjurătoare îmi șoptește parcă: ”Redă-mă”. Expoziția este despre ochii femeii și despre natură. 

-Dorești ca viitorii tăi copii să îți moștenească talentul?

- Fiecare dintre noi are anumite tendințe și anumite atracții pentru ceva. Eu m-am născut și de mic mâzgăleam, aceasta parcă era al meu, doar în cazul în care copilul meu o să tindă și o să dorească să picteze, în care domeniu va dori în acela se v-a manifesta eu o să îi susțin chiar dacă nu vor dori să picteze, dar totuși îmi doresc un copil pe care să îl învăț ceea ce eu am învățat adică experiența mea să o transmit lui, văd în aceasta ceva frumos. 

Stagiar: Dumitrița Gîrneț

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.