Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Exercițiu de imaginație: „Voi avea o carte în mână”

Exercițiu de imaginație: „Voi avea o carte în mână” imprimare

31.10.2017  

Echipa Stiripozitive.eu a făcut un exercițiu de imaginație: oare cum ar fi arătat tânărul din sculptura de pe Strada pietonală din Chișinău, dacă fata i-ar fi zis să aibă o carte în mână ca să-l recunoască. Sau dacă el i-ar fi zis că va avea o carte în mână.

„Să ai o carte în mână!”, i-o fi zis fata din cea mai fotografiată sculptură din Chișinăul ultimilor ani - cea de pe Strada pietonală - iar băiatul a venit cu o carte în mână 16 zile la rând. Și nu era aceeași carte!

Ziua întâi. La prima lor întâlnire cu fata, tânărul a venit cu câteva „Confesiuni” de Ecaterina Bodrug.

Ziua a doua. Pentru a-i demonstra fetei că acesta citește și blogograme, băiatul a venit cu Texte egoiste” de Gheorghe Erizanu.

Ziua a treia. Pentru că se consideră un tânăr modern și romantic, acesta a venit la întâlnire cu o antologie de versuri: Fragile” de Maria Șleahtițchi.

Ziua a patra. Ca orice băiat pasionat de sport, acesta are în bibliotecă autobiografia lui Johan Cruyff, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor: Driblingul meu, autobiografia lui Johan Cruyff”, împreună cu Jaap de Groot.

Ziua a cincea. Ca un adevărat melancolic, într-o altă zi, tânărul a venit cu versurile din Reparatorul de vise" de Nicolae Dabija.

 

Ziua a șasea. O nouă zi - o nouă carte în mână: romanul-parabolă „Cromozomul XXI” de Valeriu Reniță.

Ziua a șaptea. Fabule moderne" de Tatiana Țîbuleac este cartea care i-a adus la o nouă întâlnire pe tinerii noștri din sculptura de pe Strada pietonală.

Ziua a opta. Cu poeme care descriu frumusețea lumii naturale - haiku - „Gardul de măceși" de Vasile Spinei s-au delectat ambii. 

Ziua a noua. Cu un bagaj plin de poeme tranzitive, miniaturi, tablete și cronică poetică cotidiană dar tragică, tânărul a adus cartea Vinil” de Igor Guzun.

Ziua a zecea. Cu un volum de eseuri, povestiri, istorii și întâmplări din realitatea moldoveneească, invocată în cartea Alertă oranj sau Pe alocuri, viscole” de Vitalie Vovc, tânărul și-a arătat atitudinea în calitate de observator atent al cotidianului și către cele mai relevante detalii desprinse în urma evenimentelor din țara noastră.

Ziua a unsprezecea. Tânărul a venit cu un roman ce definește sexualitatea adolescentină, formula ei obsesivă și brută, aflată într-o continuă metamorfoză descrise în cartea Hymen” de Radu Poclitari.

Ziua a douăsprezecea. Dat fiind faptul că tinerii obișnuiesc să trăiască mai puțin din amintiri și mai cult cu vise de viitor, de la o nouă întâlnire a tinerilor nu putea să lipsească cartea „Amintiri de pe planeta M” de Doru Ciocanu.

Ziua a treisprezecea. În această zi băiatul a venit cu o întrebare a unui preot dintr-un text de Valeriu Turea. Un text care poate fi și carte: „Și atunci preotul a întrebat: Măi copii, ați citit cartea...". 

Ziua a paisprezecea.  „It's Complicated” de Zina Zen. Sigur că băiatul a vrut să spună cu asta ceva.

Ziua a cincisprezecea. Cu o serie de episoade comice, cu romanul ce izbutește să mențină un echilibru subtil între tragedie și farsă din cartea Acolo unde curg râuri de lapte și miere” de Vladimir Lorcencok, tânărul a hotărît din nou s-o impresioneze pe fată.

Ziua a șaisprezecea. Cu o altă carte din biblioteca sa, dar nu și ultima, tânărul a venit cu proza lingvistică intitulată Duși cu Titanicu'” de Valentin Guțu.

Mulțumim sculpturilor ca au acceptat acest joc de imaginație.

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.