Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  „Mândrele şi dorul de casă” ale artistului plastic Mihai Ungureanu

„Mândrele şi dorul de casă” ale artistului plastic Mihai Ungureanu imprimare

17.11.2017  

Mihai Ungureanu este student în cadrul Academiei de Arte din Veneția, Italia. Odată stabilit în Italia, acesta a început să redea prin tablouri, dorul și dragostea pentru ACASĂ! Vă propunem să urmăriți cum arată, din Venetia, acest dor de patrie.

Mihai Ungureanu este un artist plastic de 24 de ani din Moldova, care face Academia de Arte din Veneția, Italia.

De când a plecat din Moldova, Mihai Ungureanu, Studentul la "Accademia di Belle Arti" din Veneţia, parcă îşi iubeşte şi mai mult patria. Vrea să arate asta întregii lumi, prin tablouri cu mândre în ii. A învăţat la liceul Igor Vieru din Chişinău, după care, pentru că părinţii lucrau în Italia, a avut ocazia să plece la studii în Veneţia.

A luat tot ce e mai bun de la şcoala italiană, dar nu şi inspiraţia. Departe de casă, fiecare amintire i s-a părut mai frumoasă şi de atunci nu se mai satură să picteze ţărăncuţe, ii, ţoluri ţesute la război şi bătrâne ce aşteaptă la poarta casei bătrâneşti.

„Ziua în care am ales să mă dedic tradițiilor nu a fost o zi anume, ci un proces, care a luat foc cu adevărat atunci când am ajuns să locuiesc în Italia”.

„Oameniii când văd lucrările mele simt ceea ce înţeleg eu prin tradiţie şi anume - un mod de viaţă aproape de natură, şi mai ales aproape de Creator. Tradiţiile, pînă la urmă, din natură s-au scurs, iar eu vreau să povestesc, la rândul meu, despre lemn, piatră, râu, moară, vînt, mîndre şi feciori ... Avem nevoie de tradiții pentru că numai aşa reuşim să ne reîmprospătăm identitatea noastră pământească. Aşa suntem mai aproape de bucata de pamînt, pe care Dumnezeu ne-a dat s-o locuim”.

Ce sunt de fapt Mândrele? Ele sunt valorile frumoase şi de bine care au existat şi mai vor să existe şi care se atribuie femeilor. Menirea Mândrelor este să amintească tuturor despre smerenie, bunătate, înţelepciune, tăcere, suflet, gând, vremi, surori, nor, albastru, umăr, creaţie, inocenţă, curăţenie, inimă, dor, deal, spic, ... şi IE. Să le vorbească tuturor femeilor despre cum pot fi de frumoase şi bărbaţilor despre ce fel de frumuseţe ar trebui să vadă la o femeie.

„Ceea ce spun prin lucrările mele este despre acasă. Este despre Moldova, pentru că ea e acasă. Nu este despre economia Moldovei, nu este despre infrastructura Moldovei şi nu este despre guvernul Moldovei. Nu asta înseamnă acasă. Eu pictez oalele de lut, părătarul cu dungi colorate, lemnul de poartă, merele zbârcite, mândrele, pentru că eu pictez Moldova. Acea Moldovioară care este în sufletul fiecărui om, care se numeşte moldovean al lui Ştefan, fie de-o parte sau alta a Prutului”.

„Mesajul meu este foarte simplu: să ne iubim strămoşii şi să căutăm la ce ne-au lăsat ei. Gândul meu e să sporesc în mândrănizare și să pun credinţa neamului în prezent printr-o lumină de tablou". Cei mai importanți promotori ai folclorului suntem fiecare dintre noi, cei care cu drag poartă o IE sau povestesc despre Ţara lor”. 

În continuare puteți urmări o galerie foto!

Sursă: Români 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.