Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  O expoziţie de cărţi, monografii şi albume a fost vernisată la Biblioteca Naţională a Moldovei

O expoziţie de cărţi, monografii şi albume a fost vernisată la Biblioteca Naţională a Moldovei imprimare

16.01.2018  

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, pe 15 ianuarie, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat expoziția cu genericul „Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova în context European".

Patrimoniul cultural constituie una dintre cele mai reprezentative file din moștenirea omenirii, studierea și protecția cărora a devenit o normă obligatorie a fiecărei țări.

Anul 2018 a fost desemnat-prin Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European și Consiliului - Anul European al Patrimoniului Cultural. Principalele obiective sunt de a încuraja valorificarea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun.

La eveniment au participat personalități care au contribuit la elaborarea Registrului Național al Patrimoniului Cultural Imaterial și înregistrarea elementelor din patrimoniul cultural în Registrul UNESCO.

Fiind un stat european, Republica Moldova deține un patrimoniu deosebit de bogat.  Astfel, șefa secției arhive de folclor din cadrul Bibliotecii Naționale, Veronica Bantaș spune că este de datoria noastră să atragem atenția asupra posibilităților oferite de patrimoniul nostru cultural, precum și asupra provocărilor cu care acesta se confruntă, să contribuim la declanșarea unei schimbări reale în modul în care apreciem și protejăm patrimoniul nostru.

Menționăm că expoziția conține cărți, albume, monografii din colecțiile Bibliotecii Naționale, inclusiv din colecția „Carte veche și rară" iar cei interesați sunt așteptați să o examineze cu atenție la fața locului.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.