Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Ultimul număr al revistei francofone „L’Année Francophone Internationale” a fost lansat la Chişinău

Ultimul număr al revistei francofone „L’Année Francophone Internationale” a fost lansat la Chişinău imprimare

20.03.2018  

În contextul marcării Zilei Internaționale a Francofoniei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova, Alianța Franceză la Chișinău, Agora francophone, Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova au lansat astăzi ultimul număr al revistei „L’Année Francophone Internationale” (AFI ).

„L'Année Francophone Internationale” (AFI ) este o revistă francofonă de circulație internațională, cea mai cunoscută și cea mai citită în rândul statelor membre a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Invitați de onoare la eveniment au fost: Pascal LE DEUNFF, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze în Republica Moldova; Andrei Chistol, Secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova; Vlad Chirinciuc, Consilier principal, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova; Roxana Ţurcanu, reprezentanta Agenţiei Universtare Francofone pentru Moldova şi Ucraina; Ion Ştefăniţă, Director General, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor; Elena Pintilei, Director General, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

În fiecare an, Biblioteca Naţională sărbătoreşte Ziua Internațională a Francofoniei. Cea mai veche carte francofonă este din anul 1858, Istoriile lui Heredot dar și multe altele. Avem marea plăcerea de a expune cărțile, picturile care pun în valoare patrimoniul țării noastre dar și a țărilor francofone." a spus Elena Pintilei, Director General, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. 

„Franța a fost acea țară care ne-a oferit suport extraordinar atunci când am dezvoltat domeniul cinematografiei, suport în domeniul cultural, multitudinea de proiecte în învățământul primar, proiecte educaționale pe domeniul superior. Vreau să aduc mulțumiri pentru tot aportul și suportul din partea Franței oferit țării noastre în toate demersurile, proiectele care au contribuit până acum la patrimoniul nostru cultural și la dezvoltarea educației. ” a menţionat Andrei Chistol, Secretar de stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova. 

Ultimul număr, care a fost scos de sub tipar de curând, este dedicat Republicii Moldova. Acest volum cuprinde articole diverse despre actualitatea politică și culturală din Republica Moldova, evoluția statului după independență, analize despre identitatea și geopolitica țării, diaspora, implantarea francofoniei și multe alte subiecte abordate de autori din Moldova și din străinătate. 

„Noi avem un patrimoniu bogat, pe care fiecare dintre noi trebuie să-l cunoască. Franța este puternică la nivel mondial datorită faptului că investește foarte mult în educație, cultură, medicină, iată de ce noi trebuie să luăm exemplu de la ea. Mulțumesc Ambasadei Franței pentru susținerea organizației pe care o reprezint, avem multe lucruri de făcut, iar toate sarcinile se fac doar prin comunicare.” a precizat Ion Ştefăniţă, Director General, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

„Sunt foarte onorat că am avut posibilitatea să particip, chiar dacă indirect, la acest proiect. Activitatea profesională o petrec în Europa, iar cel mai mult în Franţa activez, sunt fericit că pe coperta acestei reviste stă numele, fotografia realizată de către mine. Vă invit la expoziția semnată de mine care este vernisată în incinta Bibliotecii Naționale." a spus pictorul Eugeniu Gorean. 

De asemenea, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei a fost vernisată o expoziţie care cuprinde 175 de cărţi din diferite colecţii ale Bibliotecii Naţionale: Literaturile lumii, Carte veche şi rară, Arte şi Hărţi, Lectură publică şi o expoziţie de lucrări în acuarelă a talentatului pictor Eugeniu Gorean.

Pe parcursul întregii săptămâni, cei interesaţi pot vizita aceste expoziţii.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.