Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  (Foto) Peste 15 tipuri de costume populare de pe teritoriul Republicii Moldova sunt expuse în cadrul unui centru comercial din capitală

(Foto) Peste 15 tipuri de costume populare de pe teritoriul Republicii Moldova sunt expuse în cadrul unui centru comercial din capitală imprimare

14.06.2018  

Centrul comercial Shopping MallDova găzduieşte o expoziție de costume tradiționale, care pune în valoare bogăția artei populare autohtone, ca obiect de patrimoniu cultural național. Expoziţia a fost inaugurată pe 5 iunie şi va continua să uimească privirile trecătorilor până pe 15 iunie, curent, cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular.

Pe 5 iunie la deschiderea expoziției în haine cu elemente tradiționale, cei care au fost prezenţi au avut posibilitatea să participe la tombola organizată, în urma căreia a fost pusă la bătaie o valiză tocmai bună pentru o vacanță mult așteptată.  

Vernisajul expoziției, în prima zi, a fost însoțit de un program distractiv și de un fourchette. 

Expoziția reuneşte aproximativ peste 15 tipuri de costume populare de pe teritoriul Republicii Moldova, acestea fiind expuse pe manechine, astfel pun în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu național, expus azi în muzee și servind drept sursă de inspirație pentru creația vestimentară a unor celebre case de modă. 

Exponatele, cu certitudine, încântă ochiul fiecărui om prin diversitate, frumuseţe, măiestrie şi dificultatea execuţiei modelelor. 

Doritorii le pot admira la parterul mall-ului, într-un cadru rustic, în care nu lipsesc căruța, mașina de țesut, prosoape, covoare țesute, baloții de paie, Casa Mare improvizată și elementele reprezentative din ograda țărănească. 

Menţionăm că pe parcursul celor 10 zile, vizitatorii au ocazia să vadă cum se îmbrăcau strămoșii noștri, care era specificul straielor tradiționale în diferite zone ale țării și ce fel de obiecte foloseau țăranii în viața de zi cu zi. 

Album foto mai jos!

 

Foto: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.