Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  În orașul Ravenna, Italia a fost dat startul unei iniţiative extraordinare. Festivalul Copiilor şi a Familiei s-a desfăşurat pe 17 iunie

În orașul Ravenna, Italia a fost dat startul unei iniţiative extraordinare. Festivalul Copiilor şi a Familiei s-a desfăşurat pe 17 iunie imprimare

25.06.2018  

Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Inima Moldovei” din Ravenna, președinte, Liliana Țurcanu, cu suportul Ministerului Educatiei, Culturii și Cercetarii al Republicii Moldova și cu susținerea Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

În cadrul evenimentului, au fost prezenți Secretarul de Stat al Republicii Moldova,  Andrei Chistol și Consulul Onorific al Republicii Moldova pentru circumscripția Marche Abruzzo, Roberto Galanti. 

Liliana Țurcanu a ținut să menționeze că: „În această eră a vitezei, în care timpul este prea scurt, mai ales pentru a petrece timpul împreună cu familia, am considerat că este absolut necesară organizarea unui astfel de eveniment în cadrul căruia să apreciem fiecare, ce bogăție avem, să continuăm să o valorizăm și să o cultivăm zilnic, să renunțăm cât mai mult la tehnologie și să participăm mai activ în viața de familie, începând de la copii și până la bunici. La fel, evenimentul a avut drept scop consolidarea comunității de moldoveni din Ravenna și a localităților din zonă."

În cadrul evenimentului, au fost prezenți Secretarul de Stat al Republicii Moldova, Andrei Chistol și Consulul Onorific al Republicii Moldova pentru circumscripția Marche Abruzzo, Roberto Galanti.

Evenimentul a fost deschis de către ansamblul de copii din Ravenna, „Doruleț” și grupul de copii veniți din orașul Milano, care au prezentat un program cultural, cu cântece și poezii în limba română.

Secretarul de Stat, Andrei Chistol, a înmânat cadouri și diplome pentru copii și totodată a venit cu un cuvânt de salut din partea partea Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, unde a vorbit despre importanța familiei și a copilului care sunt „ambasadorii" viitorului unei națiuni, despre importanța vorbirii limbii române chiar și departe de casă, dar și despre  păstrarea identității naționale și a culturii noastre.

De asemenea, acesta a adus un salut din partea Biroului pentru Relații cu Diaspora, din Cadrul Cancelariei de Stat, a cărui șef este Olga Coptu, care a transmis diplome de merit atât pentru copii, cât și pentru asociația „Inima Moldovei”.

La fel, preşedintele asociației, Liliana Țurcanu, a primit diplomă de merit, pentru promovarea imaginii, a culturii, a tradiţiilor neamului nostru și desigur a limbii române peste hotarele țării.

Tot în cadrul evenimentului, a fost premiată cea mai originală ie și cea mai activă familie.

La fel, a avut loc o tombolă, unde au fost oferite cadouri originale din Republica Moldova.

Consulul Onorific, al Republicii Moldova în Republica îitaliană, Roberto Galanti a adus salutări din partea Ambasadoarei Republicii Moldova în Italia, Stela Stingaci, evidențiind prezența și colaborarea autorităților și a vorbit despre importanța familiei și despre „orfanii albi" - ORFANI BIANCHI.

Prezenți la eveniment au fost și Consilierul Primariei din Ravenna, Gianluca Benzoni și Consulul Onorific al Ciprului în Republica Italiană, Giovanni Bella. Au mai fost prezente și membrele asociației culturale din orașul Milano, „Vatra Neamului", Angela Anisei-Chilat și Angela Grigor.

Sărbătoarea a continuat cu un concert prezentat de interpreta Stela Botez, care a ținut un spectacol muzical, acompaniată de cobză, cea care a adus lacrimi de nostalgie și de bucurie pe fețele celor prezenţi în sală.


Aliona PURCI

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.