Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Partiturile salvate de la incendiu vor fi trecute în format digital

Partiturile salvate de la incendiu vor fi trecute în format digital imprimare

02.10.2020  

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a venit cu inițiativa de a transpune în format electronic partiturile care au reușit să fie salvate în urma incendiului de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Operele vor fi uscate și plasate în arhivele online ale bibliotecii.

„Mai întâi de toate am încercat să restabilim partiturile compozitorilor naționali, întrucât majoritatea sunt manuscrise, fiind într-un singur exemplar. Supuse focului și umidității, cei mai mari dușmani ai hârtiei, aceste documente au avut de suferit dublu. O nouă viață a acestora ar însemna arhivarea în format digital, cele pe suport de hârtie urmează a fi păstrate în incinta bibliotecii”, a precizat Directorul General BNRM, Elena Pintilei.

Partiturile vor fi uscate, după care vor fi scanate și plasate pe site-ul bibliotecii. Printre lucrările rămase se regăsesc cărți din secolul XIX, partituri muzicale de la începutul secolului XX și multe manuscrise ale compozitorilor naționali. 

Reporter: Vlada Popsuico

Credit foto: Alexei Gurduza

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.