Prima pagină / Lucruri / Sport  /  „Mai bine lasă-te de fotbal şi de jocuri. Şcoala e cea mai importantă”: îndemnul fotbalistului Gabi Balint pentru un puşti

„Mai bine lasă-te de fotbal şi de jocuri. Şcoala e cea mai importantă”: îndemnul fotbalistului Gabi Balint pentru un puşti imprimare

21.01.2016  

„Ştii ceva? Mai bine lasă-te de fotbal şi de jocuri. Şcoala e cea mai importantă”, i-a spus legendarul fotbalist român Gabi Balint unui puşti într-un text postat astăzi pe Facebook. „Ne bagă în cap monitorul ăsta blestemat c-avem 4 vieţi! În realitate avem o singură viaţă”, este îndemnul lui Gabi Balint, care a antrenat în cariera sa şi selecţionata de fotbal a Moldovei.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Sunteți Gabi Balint?!”. Nu, sunt plin de nervi pe tine!”, este titlul textului publicat astăzi de antrenorul Gabi Balint. 

Stăteam tolănit pe iarbă și mă uitam cu nostalgie la poarta terenului de fotbal, când îl văd venind spre mine cu o minge ultimul model sub braț. Un puști cam plin de el, într-un trening cu Real, cu o șapcă așezată șmecherește pe cap. Se oprește în fața mea și mă întreabă:

- Sunteți Gabi Balint?

Smartphone-urile existau si în anii '80. Iată dovada lui Gabi Balint.

- Bună ziua! Așa se începe un dialog, îi răspund un pic supărat puștiului și ma întorc în filmul meu. Supărat că m-a scos din visarea asta, acum când tocmai ce începuse poarta să mă ducă și mai mult în trecut, la Gabi Balint Fotbalistul, nu Gabi Balint Dumneavoastră.

- Buna ziuă! Deci, sunteți Gabi Balint? - Ce știi tu despre Gabi Balint? - Mi-a spus tata că a fost un fotbalist bun și a jucat la Steaua. A jucat și în echipa națională, a jucat la Campionatul Mondial. A câștigat Cupa Campionilor și a marcat goluri importante. Privesc în ochii lui cu nostalgie, mă pierd puțin în visarea mea, dar tonul lui îndrăzneț nu mă lasă în pace:

- Vreau să mă învățați cum să ajung și eu un fotbalist mare, îmi spune răspicat. - Cât de mult îți place fotbalul?, îl întreb, deși ceva din mine mă avertizează că o sa fiu dezamăgit.

- Păi, îmi place mult!

Exact cum mă asteptam. Fotbalul nu îți place. Îl iubești, îl trăiești, îl respiri, e parte din tine. Ah, copile, dacă ai ști tu ce pierzi!

- Îti place mai mult decât smartphone-ul ăsta sau să te joci Fifa pe Playstation?

- Ei, am și computer. Joc online cu prietenii Counter-Strike și GTA. Sper să ajung cel mai tare gamer.

- Stai, nu voiai să ajungi un mare fotbalist?

- Ba, da. Că vrea și tata. Da' mama mă pune să învăț. Vrea să fiu primul în clasă.

- Am înțeles. Când crezi că ai timp pentru toate? Să fii primul și la fotbal, și la jocuri pe calculator, și la învățătură?

- Pai, eu vreau! Dar nu reușesc să fiu primul la școală. În schimb la Fifa 2016 îmi ies niște faze!

- Știi ceva? Mai bine lasă-te de fotbal și de jocuri. Școala e cea mai importantă.

- Da’ eu vreau să ajung fotbalist așa cum ați fost dumneavoastră.

- Atunci, învață bine la școală și exersează mult cu mingea în timpul liber, după ce ți-ai făcut temele. Lasă jocurile pe calculator și alte preocupări care sunt pentru cei cărora nu le place fotbalul. Uite, eu când eram ca tine mă jucam cu mingea tot timpul. În pauze la școală, în curtea blocului, în casă cu o minge făcută din ciorapii mamei. Eram nedezlipit de minge. Am dormit de multe ori cu ea în brațe. Cu ce picior lovești mai bine?

- Cu dreptul!

- Și cu stângul?

- Nu prea. Nu pot. Nu-mi vine.

- Când mergi pășești cu ambele picioare la fel?

- Da, normal!

- Și mingea trebuie să o controlezi la fel. Cu ambele picioare. Tehnica se învață prin repetiție. Dreptul, stângul, stângul, dreptul. Sunt picioarele tale. Folosește-le!

- Știu să dau și cu capul, îmi răspunde puștiul sigur pe el.

- Foarte bine! Exersează și asta. Apropo de cap, temele ți le-ai făcut pentru mâine?

- Aaaa... nu, dar le fac!

- OK. Și acum să îți răspund la întrebare. Renunță la orice altceva în afară de școală, antrenează-te în fiecare zi și poate o să ajungi fotbalist mare.

- Promit! Abia aștept să fac un contract bun, să câștig mulți bani, să-mi iau cea mai tare mașină și să am cele mai tari gagici!

Simt cum încep să mă enervez. Oare o fi din cauza faptului că n-am reușit să am cea mai tare mașină?! Mă ridic și plec, dar nu înainte de a-i rosti printre dinți:

- Hai, du-te acasă să-ți faci temele pentru mâine și pentru toată viața ta de acum înainte! Și plec încet, scufundat în gândurile mele, dezamăgit și nervos, când aud o alta voce de copil în spatele meu:

- Sunteți Gabi Balint?

- Nu, pricăjitule, nu! Sunt plin de nervi! Și pe tine, și pe mine, și pe gagicile și mașinile tale, pe telefonul tău mobil, pe toată lumea. Și pe zombii aia ai tăi pe care îi omori pe calculator sau ce naiba faci cu ei, ca să mai primești o viață în plus. Tu ce mai vrei acum de la mine că ești la fel ca toți copiii din ziua de azi și asta mă scoate din minți.

Asta e greșit cu jocurile pe calculator, cu toată tehnologia asta, cu like și share și iară like. ASTA! Uităm c-avem o viață și ne pierdem printre gagici, mașini și prostii. Ne bagă în cap monitorul ăsta blestemat c-avem 4 vieți și dacă omorâm toți zombii, mai primim vreo 7! În realitate avem o singură viață și o irosim pe un scaun în fața unui calculator, nu ne mai bucurăm de natură, de sport, de jocuri în curtea școlii sau în parc!

Când l-am văzut tremurând, aproape să pufnească în plans, mi s-au tăiat picioarele. Am tăcut.

- Dar eu nu am calculator și nici telefon mobil. Părinții mei nu-și permit. Voiam să vă rog să-mi dați și mie o minge de fotbal că v-am văzut la televizor cum împărțiți mingi pe stradă. Eu sunt doar un 12 acum și vreau să ajung fotbalist când mă fac mare. Tot timpul mă gândesc la fotbal și vreau să am o minge a mea, să ma joc în pauze la școală, în curtea blocului, chiar și în casă, să dau cu dreptul, cu stangul, cu capul, să dorm cu ea în brate. Părinții nu-și permit să-mi ia una. Eu visez să ajung în echipa națională. Să îmi iau câte mingi vreau și să le împart cu toți copiii care n-au bani de ele!

Gabi Balint
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.