Prima pagină / Lucruri / Business  /  (Foto, video) Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria”: lansare la Chişinău

(Foto, video) Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria”: lansare la Chişinău imprimare

23.06.2015  

Asociaţia pentru Politică Externă a găzduit, în prezenţa fostului Premier Ion Sturza, a fostului Preşedinte Petru Lucinschi, a unor diplomaţi, jurnalişti şi prieteni, lansarea cărţii ambasadorului Tibor Hodicska intitulată „Între Moldova, România şi Ungaria: memoriile unui ambasador”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

„Treizeci şi cinci de ani am lucrat în diplomaţia maghiară şi de cinci ani sunt pensionar”, aşa îşi începe ambasadorul Tibor Hodicska cartea intitulată „Între Moldova, România şi Ungaria: memoriile unui ambasador”.

Acest volum de memorii care cuprind o viaţă de om apare, în limba română, în 192 de pagini, la editura „Pallas-Akadémia” din Miercurea Ciuc, după ce ambasadorul Hodicska a semnat, în limba maghiară, în 2014, cartea „Négyszemközt Ceaușescuval” („Între patru ochi cu Ceauşescu”).

Ambasadorul Tibor Hodicska oferă, la Chişinău, autografe pe cartea sa de memorii.

Principala atracţie a acestei cărţi pentru publicul de la Chişinău ar putea s-o reprezinte capitolul „Colaborare prietenească cu românii din Republica Moldova”, în care Tibor Hodicska oferă o perspectivă – din punct de vedere profesionist dar şi uman – asupra relaţiilor dintre Ungaria şi Moldova în perioada în care diplomatul maghiar a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, între anii 1996 şi 2000.    

„În orice caz, din Moldova m-am întors acasă cu sentimentul muncii bine executate”, mărturiseşte pe paginile cărţii sale diplomatul maghiar.

Din cei treizeci şi cinci de ani de serviciu în cadrul afacerilor externe Tibor Hodicska s-a aflat cincisprezece ani la Bucureşti ca diplomat la Ambasada Ungariei, apoi a fost ambasador al Ungariei în Republica Moldova.  

Cei care au avut şansa să citească această carte, până la lansarea sa la Chişinău, mărturisesc faptul că „volumul este o lectură interesantă în care evenimentele istorice şi politice de mare importanţă se transformă în experienţe personale”.

Capitolele cărţii „Între Moldova, România şi Ungaria: memoriile unui ambasador”, de Tibor Hodicska 

„Nu m-am născut diplomat, dar diplomaţia mi-a devenit profesie”.

• Fragmente din relaţiile româno-maghiare

• Colaborare prietenească cu românii din Republica Moldova

• Câteva amintiri personale: 

 Preotul István Hajdó 

 Decorarea lui József Tőzsér 

 În 2009 la Parlament 

„La numirea sa în post la Chişinău, ambasadorul Hodicska a primit, la fel ca toţi şefii de misiuni diplomatice, calificativele Extraordinar şi Plenipotenţiar. La încheierea mandatului său, Tibor a rămas, aşa cum este mereu, un OM EXTRAORDINAR”, scrie Igor Guzun în prefaţa cărţii.

Documentate, ilustrate şi scrise cu pasiune şi, pe alocuri, cu omor, memoriile ambasadorului Tibor Hodicska sunt o carte fascinantă.

Tibor Hodicska şi soţia sa Katalin au fost, joi, 18 iunie, invitaţii emisiunii „Cine vine la noi” de la TV Moldova 1.

POSTFAŢĂ LA CARTEA AMBASADORULUI TIBOR HODICSKA „ÎNTRE MOLDOVA, ROMÂNIA ŞI UNGARIA: MEMORIILE UNUI AMBASADOR”

Este o carte pentru cei care se interesează cum se administrează o ambasadă şi relaţiile bilaterale, cum ar fi între Ungaria şi Moldova, respectiv România. Este o carte pentru cei care vor să deprindă arta relaţiilor dintre oameni, inclusiv oamenii politici.

Cum este să traduci pentru János Kádár şi Nicolae Ceauşescu? Cum este să organizezi vizita preşedintelui tău în ţara în care eşti ambasador? Cum este să dai o amprentă umană relaţiilor diplomatice dintre două ţări? şi cum este să ai alături un prieten înţelegător, eficient şi discret, care este soţia ta?

Cartea oferă răspunsuri la toate aceste întrebări, bănuite şi nebănuite, când este vorba despre memoriile unui ambasador.

Ambasadorul Tibor Hodicska s-a aflat 35 de ani în serviciul diplomatic al Ungariei. Iar detaliile acestei munci, mărturisite cu exactitate, pasiune şi umor, fac din memoriile ambasadorului Hodicska o carte fascinantă.

Aurelia & Igor Guzun

Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău Memoriile ambasadorului Tibor Hodicska „Între Moldova, România şi Ungaria” lansare la Chişinău
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.