Prima pagină / Lucruri / Business  /  Cristina Blanari, meșteriță handmade: „Cel mai important lucru de la pasiune la afacere a fost să am curaj și încredere în mine”

Cristina Blanari, meșteriță handmade: „Cel mai important lucru de la pasiune la afacere a fost să am curaj și încredere în mine” imprimare

02.06.2020  

Absolventă a Facultății de Biologie și Pedologie, specialitatea Ecologie a Universității de Stat din Moldova, Cristina Blanari este tânăra care a decis și a reușit să se reprofileze într-un domeniu mai artistic. Deja de câțiva ani aceasta confecționează, cu pasiune, felicitări manuale. Prin munca sa, Cristina a demonstrat că indiferent de profesia pe care o ai, perseverența și dedicația mereu vor prezenta un rezultat de succes.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

– Care sunt reușitele din prima profesie cu care vă puteți mândri?

– A cocheta cu profesia mea am început încă de pe timpul universității, am lucrat în calitate de laborant a departamentului Biologie și Ecologie din cadrul Facultății Biologie și Pedologie a USM, ulterior am lucrat și în cadrul decanatului Facultății, ca mai târziu să vreu să profezez în domeniul pe care-l studiam. Participasem la un concurs pentru un post cu funcție publică, la care am câștigat și am lucrat în calitate de consultant în cadrul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului timp de un an.

– Cum s-a născut ideea de a confecționa felicitări și invitații manuale?

– În perioada concediului de maternitate am simțit nevoia de a-mi găsi o activitate în timpul liber și atunci confecționarea felicitărilor mi s-a părut o idee bună de încercat.

– Când și cum ași făcut primul pas de la pasiune la această mini-afacere?

– Primul pas spre această pasiune a fost cînd mi-am confecționat propriile invitații la nuntă. Apoi au trecut ceva ani ca această idee de afacere să fie gândită și pusă în practică.

– Cine v-a ajutat și v-a încurajat la început?

Soțul, el este cel care a prezentat un entuziasm pentru aceasta idee, m-a încurajat și mi-a oferit tot suportul pentru a iniția această mini-afacere.

– Care a fost cea mai mare dificultate întâlnită până acum? Dea lungul confecționării invitațiilor și felicitărilor?

– Cred că cel mai dificil a fost la început. Inițial aveam doar ideea despre ce vreu să fac și cum trebuie să arate rezultatul final și aici mă refer la calitate, respectiv a fost necesar de achiziționat utilajul și alte multe detalii necesare, care din păcate nu se găsește aici în Moldova. A fost dificil să achiziționez utilaj de la distanță și să nu știu dacă voi putea lucra cu el sau nu, a fost un risc asumat, dar și o provocare pentru mine.

– Cum v-a influențat această perioadă de izolare afacerea? Ați avut ocazia să creați mai mult și ceva mai diferi?

– Se face resimțită și de noi această izolare acasă, dat fiind faptul că rețeaua Librarius, unde și livrăm felicitările noaste, a fost închisă, respectiv vânzările au scăzut. În schimb izolarea a fost în folosul procesului creațional, am avut suficient timp pentru a face un plan de activitate până la finele anului și a bucura cu noi modele de felicitări.

– Cum v-ați adaptat mica afacere la noile condiții în care nu sunt evenimente, târguri, etc.?

– Încercăm să ne adaptăm la noile condiții, ne axăm pe segmentul de creație și de producere a felicitărilor și realizarea acestora pe mediul online. Sperăm că totul va reveni la normal și vom relua ritmul de altă dată.

– Care a fost cel mai important lucru în procesul de transformare a pasiunii în afacere?

– Cel mai important lucru de la pasiune la afacere a fost să am curaj și încredere în mine, să ies din zona de confort și să-mi asum unele riscuri.

– Ce sfaturi ați avea pentru persoanele care se gândesc să se dedice pasiunii lor, din orice domeniu, dar își fac griji de un potențial eșec?

– Să creadă în pasiunea lor, să manifeste curaj pentru a depăși barierele și să persevereze în domeniul în care se regăsesc.

– Dacă ar fi să faceți o hartă geografică a destinațiilor lucrărilor dumneavoastră, în ce țări au ajuns acestea?

Din fericire, mediul online, și anume pagina noastră „LaBoutique” recent lansată ne ajută enorm pentru promovarea produselor noastre hand made și anume prin a ne face văzute lucrările nu numai în Republica Moldova, dar și înafara ei. Datorită oamenilor care cred în pasiunea și munca noastră creativă am avut comenzi speciale pentru a fi livrare în Germania, Romania, Bulgaria, și cert, nu ne limităm doar la aceste țări. Pe viitor noi tindem sa ne extindem și mai mult, de ce nu cu standuri oficiale „LaBoutique” pentru a ne face cunoscută munca migăloasă nu numai la noi în Moldova dar și peste hotarele ei și sa fim apreciați nu numai de moldoveni dar și de străini.

– Care a fost cea mai frumoasă reacție a unui client la o lucrare creată de dumneavoastră?

Cea mai frumoasă reacție a fost un apel de la un simplu cumpărotor care îmi comunica că i-a placut o felicitare cu tematică de Crăciun și că ar vrea să cumpere acel model într-un număr mai mare, pe atunci nu mai aveam în stoc acel model, întreg lotul era distribuit în rețeaua de librării Librarius. În acel moment soluția era ca să-i comunicăm clientului adresa unui magazin din rețeaua Librarius unde se afla numărul necesar de felicitări. Desigur, clientul a ridicat comanda la adresa comunicată și atunci m-am gândit că dacă un simplu om cu care nici nu ne cunoaștem s-a deplasat în altă regiune a orașului, pe timp de iarnă, pentru câteva felicitări atunci munca mea este prețuită și necesară oamenilor. Acesta este cel mai plăcut sentiment pentru un crafter, să știi că cardurile decorative sunt necesare și aduc zâmbete pe fața oamenilor.

 

Ana Fomov
Imagini: arhiva personală 

Aceste material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.