Prima pagină / Lucruri / Business  /  Primii cinci pași în afacerea ta de la Angela Gladei (Videografic)

Primii cinci pași în afacerea ta de la Angela Gladei (Videografic) imprimare

13.07.2020  

Angela Gladei este Președinta Asociației Femeilor de Afaceri din Moldova, Președinta Asociației Patronale a Companiilor Financiare Alternative, Fondatoarea BDC Creative și Business Development Capital, iar aproape 7 ani a gestionat Total Leasing and Finance. Pornind de la experiența vastă în domeniul antreprenoriatului vine cu „cinci pași de bază pentru inițierea unei afaceri”.

Pasul 1 -  Identifică IDEEA de afaceri prin: 1) observații și  analiza problemelor/nevoilor/necesităților oamenilor din jur , oferind o soluție; 2) identifică punctele tale tari și aspectele la care te pricepi mai bine pentru care oamenii ar fi gata sa plătească; 3) analizează ce fac alte companii sau eventuali competitori și vezi dacă ai putea să faci tu mai bine ce fac ei și poți vinde asta.  

Pasul 2 – Fă ANALIZA și VALIDAREA ideii - Analizează piața și identifică cine îți pot fi clienții. Identifică clar ce beneficii aduce produsul sau serviciul tău clienților, unde și cum vei vinde, cine îți sunt concurenții și prin ce poți tu să fii mai bun. De asemenea, testează ideea cu potențiali clienți, prieteni sau rude. Întreabă-i dacă ar plăti pentru ceea ce vrei să oferi și cât vor plăti.  

Pasul 3 – Notează pe o foaie RESURSELE (materiale, financiare, umane, timp) de care ai nevoie  - Identifică de ce ai nevoie și cât costă fiecare resursă, pentru ca ideea să devină realitate.

Pasul 4 – Elaborează MODELUL de afaceri - o schiță a ideii tale de afacere, care include informații despre unicitatea produsului/serviciului tău, activitățile cheie, clienții, modalitatea de comunicare cu clienții, canalele de distribuție, partenerii și modalitatea de interacțiune cu ei, resursele necesare,  sursele și modalitatea de generare de venituri și cheltuielile pe care le vei suporta.

Pasul 5 – ÎNREGISTREAZĂ afacerea - Alege o formă de organizare juridică pentru afacerea ta, pe care o poți practica înregistrându-te ca întreprinzător persoană juridică sau fizică. Pentru a alege cea mai potrivită formă de organizare juridică pentru ideea ta de afacere, trebuie să ții cont atât de tipul și modul de desfășurare a activității, cât și de veniturile planificate. De asemenea, ține cont de planurile tale cu privire la dezvoltarea strategică a afacerii.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.  

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.