Prima pagină / Lucruri / Societate  /  A văzut-o, a auzit-o, a mirosit și a gustat din ea. Italia – țara enigmă pentru Doina Strulea

A văzut-o, a auzit-o, a mirosit și a gustat din ea. Italia – țara enigmă pentru Doina Strulea imprimare

31.10.2016  

A pășit pragul Italiei pentru prima dată în 2013, datorită premiului de poezie câștigat de la Triuggio. S-a îndrăgostit de tot: cultură, oameni, gastronomie, peisaje. Doina Strulea, este cea care scrie versuri, îi place să citească, să meargă la evenimente culturale, să gătească, să facă voluntariat și să asculte.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Este studentă la Facultatea Jurnalism a Universității de Stat din Milano. Doina Strulea a depus eforturi maxime ca să ajungă să-și facă studiile în Italia, de aceea vrea să lase neapărat aici o amprentă, în țara visului ei.

ds

Pe lângă statutul de studentă, Doina este pasionată de versuri. Poeziile sale nu au destinatar, astfel oricine se poate regăsi în creațiile ei.

„Poezia, pentru mine, e mai mult decât EU. E ceea ce mă reprezintă și, totodată, mă depășește. Poate că aș putea da răspunsuri diferite de fiecare dată când cineva mă întreabă ce reprezintă aceasta pentru mine, pentru că zilnic îmi trezește noi emoții, trăiri de o intensitate abisală”, afirmă poeta.

dscf

ds

Concursurile pentru ea reprezintă o mare motivație, o apreciere, dar și o critică. Primul volum de poezii „Vioara din mansardă” a fost lansat la Chișinău pe 6 decembrie 2014.

„În această zi am reușit să dau adevărata semnificație a numelui meu, Doina – de dor, de jale sau înstrăinare, poezia-mi spune care. Primul volum publicat și câte emoții, câți fiori! Simțeam versuri în artere, rime în respir și Cuvânt în identitatea-mi”, mărturisește Doina Strulea.

sadcf

Palmaresul ei a adunat până acum trei țări: Moldova, România și Italia, fiind laureata mai multor premii literare. Totuși, țara în care se află acum, Italia, este pentru ea o enigmă. Spune că mai are multe de făcut și de aflat, însă simțurile vizuale, auditive și cele gustative a reușit să le descopere, împărtășind din aceste secrete și echipei Stiripozive.

• Culorile

„Verdele Italiei, natura și importanța aerului curat pentru acest popor sunt pilonii lor. În inima Lombardiei, oricine se refugiază după o zi de muncă sau studiu, acolo unde armonia se cuibărește în suflet. Verde - busuioc, alb - mozzarella, roșu – roșiile, toate astea dau naștere pizzei italiene, dar și drapelului. O combinație de care poporul e orgolios și recunoscut oriunde.

sd

dg

• Sunetele

Sufletul orașului Milano - Piazza Duomo, acolo unde vezi zeci de naționalități și înțelegi că unitatea prin diversitate este o valoare a lor, o dimensiune clară în fața căreia suntem toți egali. Mergi pe stradă și vezi oameni grăbiți, edificii statice, te oprești din toată forfota și savurezi din melodicitatea limbii italiene: La vita è bella! Noaptea orașul e viu, tendința lor de a organiza însăși festivalurile în toiul nopții. Auzi recitaluri de poezii, vezi lumea așezată confortabil alimentându-se cu artă, și câtă dorință!

fdv

fdv

• Mirosurile

Oboseală, rutină...ia-i trenul și alegi oricare destinație din Lombardia. Cobori, simți fluxul de aer din plămâni cum ți se schimbă. Închizi ochii, e mireasma aerului curat. Mergi puțin, dintr-un local te ademenește mirosul cafelei și te face să-ți îngenunchezi buzele în fața unei mici cănuțe: Un caffè, grazie!
La fel aroma brioche-lor, dar și a cafelei care adună țara întreagă ca la o șezătoare, a devenit deja o tradiție a italienilor.
Și chiar de plouă, simți prospețime, libertate! Totul capătă o dimensiune abisală.

xfdh

• Gusturile

Oriunde mergi, italienii optează pentru o gastronomie calitativă. Fie pasta, un risotto sau o garnitură, nimic nu e de neînlocuit cu prospețimea pătrunjelului ca ingredient. Iar de mergi la sud, nu poți rata să savurezi din faimosul Cannolo Siciliano - unde combinația dintre ricotta (sortiment de brânză italiană) și scorțișoară îți creează un labirint de gusturi, din care ieși și mai doritor.
Și de gelato cine nu știe?
Aici adevărata înghețată e calitate! Fiecare gust își are sezonul său, nu poți găsi înghețată de pepene-galben decât vara. De astfel, tot ei spun: „Îmi ia o oră să aleg gusturile înghețatei, imaginează-ți cât îmi ia să fac decizii importante în viața mea”. Și fii sigur, după ce mănânci o înghețată italienească, cauți un remediu contra dependenței a papilelor tale gustative!
Italienii spun: „Nu e niciodată prea devreme pentru o pizza, nu e niciodată prea târziu pentru o înghețată”, povestește Doina Strulea pentru Stiripozitive.eu

saf

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală  

tfju cgftj dtj dghn dfh dhd dfh dh dh dhj dhj dh dht dj dh dhj dj djh dj
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.