Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Textury - instrument creat de Iulian Gulea, cu ajutorul căruia se poate vizualiza componența emoțională a oricărui text

Textury - instrument creat de Iulian Gulea, cu ajutorul căruia se poate vizualiza componența emoțională a oricărui text imprimare

08.12.2016  

Iulian Gulea, un tânăr căruia îi place să citească, a creat instrumentul Textury. Vă întrebați ce face acest instrument? Și Stiripozitive.eu și-a dorit să cunoască acest lucru. Deci, am aflat că scopul principal al instrumentului Textury este vizualizarea interactivă a aspectului emoțional al unui text din mai multe perspective. Aflați și voi cum îl puteți utiliza, citind interviul realizat cu creatorul acestui instrument.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

- Ce înseamnă „Textury”?

- Textury este un instrument cu ajutorul căruia se poate de vizualizat componența emoțională a oricărui text.

Iulian Gulea

- Când și cum a început această poveste?

- Mie îmi place să citesc. De obicei citesc literatură științifică, legată de domeniul tehnologiilor informaționale, însă recent am început să citesc și literatură științifico-fantastică (autori ca Robert Heinlein, Isaac Azimov). Fiind fascinat de lumile pe care acești scriitori pe jumătate le-au creat, iar cealaltă jumătate au prezis-o, mi-am pus în plan să citesc cât mai multe operele de ale lor. 

Tot așa, citind, am observat că unul din factorii ce definesc o carte bună sunt emoțiile, sau mai exact - urcușurile și coborâșurile emoționale care te însoțesc pe parcursul întregii cărți. Anume ele te fac să stai până la ora 1 - 2 noaptea, să fii empatic sau indiferent, să râzi sau să plângi împreună cu eroii principali. 

Asta a stat la baza Textury. Ideea propriu zisă mi-a venit încă câteva luni în urmă, când căutam idei de proiecte care mi-ar permite să-mi practic abilitățile de ”Prelucrare a Limbajului Natural” (din engleză - ”Natural Language Processing,” sau NLP). NLP este o știință interdisciplinară, componentă a inteligenței artificiale, ce utilizează calculatorul la cercetarea limbajelor umane (scrise și vorbite) și anume: traducere automată, analiza sentimentelor, generarea rezumatelor textelor, comunicare om - calculator, generare de articole și multe altele. Textury se bazează pe analiza sentimentelor.

- Care este scopul principal a acestui instrument?

- Scoput principal al instrumentului Textury este vizualizarea interactivă a aspectului emoțional al unui text din mai multe perspective:

1. Evoluția în timp a stării emoționale a textului;

2. Evaluarea cantitativă și calitativă a cuvintelor emoționale (câte cuvinte s-au utilizat și care este intensitatea emoțională a lor);

3. Frecvența cuvintelor pozitive și negative;

4. Imaginea generală a tuturor cuvintelor emoționale.

Inițial, Textury a fost conceput ca un instrument de analiză a cărților, însă în procesul dezvoltării mi-am dat seama că se poate de analizat orice tip de texte: lansări de produse, discursuri oratorice, noutăți, istorioare, etc. Un exemplu interesant îl reprezintă dezbaterile prezidențiale, care au avut loc recent în SUA între Donald Trump și Hillary Clinton. Încărcând transcrierea dezbaterilor, puteai vedea cum a evoluat întreaga dezbatere, pe care probleme (care sunt reprezentate de cuvinte emoționale) a fost focusată discuția și care au fost cele mai utilizate cuvinte pozitive. S-a văzut cât de intensă a fost discuția și cine s-a arătat mai pozitiv și cine mai negativ.

- Cine poate utiliza „Textury” și cum funcționează?

- Textury poate fi utilizat de oricine. Unica constrângere este că la moment el poate analiza și vizualiza doar texte în limba engleză.

Principiul de funcționare este unul destul de simplu. Există o listă de cuvinte (AFINN) care sunt marcate cu o ”notă” de la -5 la +5, în dependență de sentimentul cuvântului (pozitiv/negativ) și al intensității acestuia. Textul care urmează a fi vizualizat se separă în cuvinte, care sunt căutate în lista AFINN. În cazul în care cuvântul se regăsește în listă, acesta este marcat cu nota corespunzătoare și utilizat în analiza ulterioară. În caz contrar, înseamnă că acesta este un cuvânt neutru din punct de vedere emoțional, respectiv el este ignorat. 

Constrângerea de limba engleză vine de la această listă de cuvinte emoționale, care la moment este doar în engleză. Odată tradusă în altă limbă, Textury destul de repede va putea analiza și texte în acea limbă. 

Pentru a utiliza instrumentul, utilizatorul trebuie să acceseze acest link, după care poate să selecteze un text dintr-o listă prestabilită, fie să încarce un fișier în format .txt cu textul pe care dorește să îl analizeze apăsând pe butonul ”Upload your own TXT file.” Iată rezultatul vizualizării ultimei dezbateri dintre Trump și Clinton:

Textury

Aceasta este imaginea generală a dezbaterii. Graficul de sus reprezintă evoluția în timp a stării emoționale a textului. Putem vedea că pe parcursul dezbaterii aspectul emoțional oscilează permanent între pozitiv și negativ, iar uneori asta se întâmplă foarte brusc. Următoarele trei diagrame reprezintă numărul cuvintelor pozitive/negative și intensitatea totală a acestora. În partea dreaptă, pătratele colorate reprezintă fiecare cuvânt emoțional colorat în culoarea corespunzătoare – rezultă o imagine a emoțiilor din întregul text. Iar ultimele două diagrame din stânga jos reprezintă cele mai frecvent utilizate cuvinte.

Însă imaginea generală a întregului text ascunde multe detalii care se întâmplă într-o porțiune mai mică a acestuia. Textury se poate ajusta însă și pentru porțiuni mai mici ale textului pe care utilizatorul le poate selecta pe prima diagramă:

Textury

Astfel, toate diagramele s-au ajustat în conformitate cu aspectul emoțional doar a porțiunii de text selectate. Iar pentru a vedea cum cuvintele emoționale apar în text, apăsând pe butonul  din partea dreaptă de sus a porțiunii selectate, utilizatorul poate vedea însăși textul cu cuvintele emoționale etichetate corespunzător:

Textury

Pentru comparație, iată analiza prezentării iPhone-ului, făcută de Steve Jobs în 2007:

Textury

Foarte multe emoții pozitive și cuvinte cu intensitate emoțională mare.

Care este viitorul acestui instrument? Planifici să-l dezvolți?

- Da, am mai multe idei cum aș putea să îmbunătățesc acest instrument. 

Ca funcțional adăugător, mă gândesc să implementez posibilitatea de a selecta două texte pentru a le analiza. Astfel, pe lângă analiza propriu zisă, care este acum, se va putea face și o comparație a acestor texte. Iată câteva lucruri care vor putea fi analizate cu noul funcțional: 

- diferite dezbateri dintre aceiași candidați (ce cuvinte s-au utilizat/starea emoțională predominantă);

- lansări de produse a diferitor companii (ce cuvinte emoționale predomină și dacă cuvintele negative se utilizează cu referire la competitori);

- discursuri publice a diferitor oameni/în diferite perioade (stilul diferitor oratori).

Pe lângă aceasta, îmi doresc să lucrez la precizia și corectitudinea depistării emoțiilor, deoarece la moment acest algoritm este unul foarte simplu și mai vreau să traduc acest instrument în limba română și rusă. Dacă cineva dorește să se implice în acest proces, aș fi foarte recunoscător.

Vă îndemn să accesați Textury și să experimentați singuri! Este destul de simplu și interactiv.

Sursă foto: Textury, arhivă personală

Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea Iulian Gulea
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.