Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Psihologul Anna Comendant povestește despre posibilitățile practice ale psihodramei

Psihologul Anna Comendant povestește despre posibilitățile practice ale psihodramei imprimare

28.12.2016  

Anna Comendant este tânăra de doar 26 de ani care reușește să fie mămică, soție, psiholog și consilier pentru adulți și tineri. A reușit până acum să facă licența și masterat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” în psihologie. De asemenea, face doctorat în psihologia educației. Ambiția și dorința de a crește profesional a motivat-o să facă și un curs de psihodrama-terapiei ce a durat trei ani și șase luni, la una din filialele de la Moscova. Anna a împărtășit echipei Stiripozitive aportul colosal pe care-l are acest curs asupra îmbunătățirii cunoștințelor practice în terapie de grup.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Anna Comendant povestește despre beneficiile asupra dezvoltării personalității ce-l oferă cursul de psihodramă, urmat la una din filialele de la Moscova:

- Anna, ce te-a motivat să începi acest curs de psihodrama-terapiei?

„Dorința de a crește profesional precum și carisma profesorului sunt factorii motivaționali de bază care m-au motivat să încep cursul de psihodramă. Apoi, am avut ocazia la un seminar să fiu clientă și să încerc aceasta direcție terapeutică pe propria persoană și astfel să simt, și sa mă îndrăgostesc de magia efectului psihodramatic.

sedrftyuio

- Ce aport are acest curs practic de terapie de grup asupra dezvoltării personale?

Aportul e colosal pentru că e un curs practic. Am beneficiat de predare teoretică, consiliere și terapie individuală și de grup, practică în terapie de grup, lucru în echipă și individual și tot într-un cadrul colegial, confidențial si profesional. Cursul a durat circa trei ani jumate, au fost aproximativ cinci întâlniri anual cu interval de 2-3 luni distanță între ele. 

edrftyuio

- Cine ar putea să urmeze un astfel de curs, oricine, sau există o anumită selecție a persoanelor?

Orice persoană care are dorință de cunoaștere și dezvoltare în domeniul psihodrama-terapiei și care dispune de resurse financiare pentru studii, se poate înscrie în program. Cursul te declară absolvent al ciclului de terapie de grup în direcția psihodrama - terapie, însă pentru a primi funcția de psiholog sau psihodramaterapeut, trebuie sa ai studii academice în domeniu, trebuie să absolvești o universitate și sa îndeplinești o serie de cerințe internaționale prevăzute de Fundația Europeană pentru Psihologi și Analiști (EFPA).

sderftyui

- Cât de ușor sau dificil a fost să înțelegi mesajul acestui curs, mai ales că a fost predat în limba rusă?

Totul a decurs de la sine, nu am întâlnit dificultăți în perceperea mesajelor. Dacă și apăreau unele întrebări, mereu erau colegi deschiși să te ajute să înveți. Mai mult, pot spune că mi-am îmbunătățit cunoștințele de însușire a limbii ruse.

- Ce recomandări ai pentru cei care vor să înceapă un curs de psihodramă?

Să fie conștienți că suma investită e destul de mare și sa aibă dorință de implicare, atât în cadrul cursului, cât și după absolvire.

dsfrtgyu

- După sărbători, planifici sa organizezi un grup terapeutic deosebit dedicat mamelor cu copiii minori, de ce anume acestui segment?

Probabil, faptul că mamele sunt speciale și deosebite și toate își doresc să ofere tot cei mai bun copilului sau și uneori din aceasta dorință se nas foarte multe răni personale. În lupta de a avea grijă de casă, de copil, de soț, ele se trezesc că se rănesc, că se pierd ca personalități, că regretă și că plâng în singurătate, neștiind măcar de ce plâng. Acum, că sunt și eu mamă, îmi este mai ușor să vorbesc despre asta și să fiu auzită și înțeleasă atunci când vorbesc, căci până la apariția copilului auzeam doar replica: „E ușor sa vorbești când n-ai copil”. Acum suntem în aceeași barcă, eu pot să organizez un grup terapeutic deosebit dedicat mamelor cu copiii minori, unde ele vor putea cere și primi ceea de ce au nevoie. Îmi propun ca să încurajez aceste mămici să vâslească”, povestește Anna Comendant pentru Stiripozitive.eu.

sdfghyujiko

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic” Anna Comendant: „Sunt îndrăgostită de magia efectului psihodramatic”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.