Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Proiectul social „Un zâmbet, o floare” organizat de Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău şi AO „Inimă Mare”

Proiectul social „Un zâmbet, o floare” organizat de Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău şi AO „Inimă Mare” imprimare

10.10.2017  

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chişinău împreună cu AO „Inimă Mare” au organizat proiectul social „Un zâmbet, o floare”, proiect ce se află la cea de-a II-a ediţie. Astfel, elevii de la diverse instituții de învățământ din capitală au creat compoziții florale și au mers pe la casele profesorilor pensionari, care nu mai predau de cel puțin de 10 ani. Voluntarii, circa 300 la număr, le-au adresat mesaje de mulțumire și recunoștință.

Al doilea an consecutiv, Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău, de comun cu AO „Inimă Mare", organizează proiectul social „Un zâmbet, o floare". Scopul acțiunii este de a dărui flori în schimbul unui zâmbet. Astfel, elevii de la diverse instituții de învățământ din capitală au creat compoziții florale și au mers pe la casele profesorilor pensionari, care nu mai predau de cel puțin de 10 ani. Voluntarii, circa 300 la număr, le-au adresat mesaje de mulțumire și recunoștință. Prin urmare, cea mai mare lecție care o oferă acest proiect este omenia și dragostea față de aproape, în special față de oamenii în etate, care adesea în societatea noastră sunt marginalizați. De astfel de mesaje s-au bucurat peste 200 de pensionari.  

Pentru a face posibilă realizarea proiectului, organizatorii au apelat la mai multe restaurante din capitală cu rugămintea de a le oferi florilor o a doua viață; florile de la sărbători au adus duble bucurii. Prin acest proiect organizatorii și-au propus să readucă zâmbetul pe fața profesorilor veterani. Iar cum zâmbetul este cel mai scurt drum între două inimi, tânăra generație și pedagogii care și-au dedicat viața acestui domeniu s-au întâlnit la jumătatea acestui drum.

Evident, în spatele proiectului au fost mai multe activități. Florile au fost preluate de la miri și mirese și aduse la biblioteca Direcției generale educație, tineret și sport. Astfel, pentru aproape două săptămâni biblioteca a fost transformată într-un adevărat laborator de creație. Aici, profesorii de la Centrul municipal al Tinerilor Naturaliști ne-au oferit master-class-uri cum să facem compoziții florale. Acțiunii i s-a alăturat și interpreta Katalina Russu, care a făcut și ea câteva buchețele și, împreună cu voluntarii, i-a vizitat pe câțiva bătrâni. 

Pe lângă flori, simbolic, a fost oferit  și un coș alimentar. Pedagogii care au beneficiat de proiect le-au mulțumit organizatorilor, simțindu-se, din punct de vedere psihologic, mai optimiști pentru că nu s-a uitat de ei. 

Grație implicării elevilor și profesorilor de la centrele de creație din capitală, la 5 octombrie, de ziua profesională, au beneficiat de suvenire și flori cu mesaje de felicitare 500 de pedagogi și lucrători din sistem.

În acest an, proiectul a fost extins. La inițiativa dnei Lucia Caciuc-Roșioru, consilierul primarului general, tinerii au mers și la mormintele profesorilor și oamenilor de cultură, unde au fost depuse flori în semn de recunoștință și respect.

Anul trecu, după mediatizarea evenimentului, mai mulți tineri din Republica Moldova au trimis poze organizatorilor, demonstrând că și ei au preluat exemplul frumos. Organizatorii speră că și în acest an ideea va deveni virală.

DGETS aduce cuvinte de recunoștință echipei administrative a Rețelei de magazine „Linella", Apa „OM", precum și tinerilor din cadrul Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor. Mulțumiri aduc pentru implicare elevilor, profesorilor, părinților și managerilor liceelor: „George Meniuc", „Principesa Natalia Dadiani", „Pro Succes", „Vasile Alecsandri", „Lucian Blaga", „Ion Creangă", „Ștefan cel Mare", „George Călinescu", „Mihail Sadoveanu", „Mihail Berezovschi", „Petru Zadnipru", „Ginta Latină", IP Liceul Sportiv nr.2, „Minerva", „Liviu Rebreanu", „Elena Alistar", „Ion și Aldea-Teodorovici", „Gheorghe Asachi" și „Vasile Vasilache".

De asemenea, sunt recunoscători centrelor de creație pentru implicare în realizarea lucrărilor decorativ-aplicative oferite pedagogilor: Centrul Orășenesc al Tinerilor Naturaliști, Centrul de creație tehnică a copiilor și tineretului sectorul Râșcani, Centrul de creație tehnică a copiilor și tineretului sectorul Buiucani, CCC „Ghiocel", CCC „Luceafărul", CEE „Lăstărel", CAE „Curcubeul", Centrul orășenesc de creație tehnică a elevilor, CCC „Floarea Soarelui".

Pentru a vedea un filmuleţ video din cadrul proiectului social, accesaţi aici!

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.