Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Sărbătorile de iarnă unesc moldovenii din Portugalia

Sărbătorile de iarnă unesc moldovenii din Portugalia imprimare

10.01.2018  

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, moldovenii din diasporă organizează și participă la diferite evenimente care le amintesc de casă, de tradiții și obiceiuri strămoșești.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Și în acest an, Centrul Cultural Moldav din orașul Cascais(Lisabona), Portugalia, președinte - Oleg Boghenco, și-a propus să continue tradiția.

Pe 30 decembrie, 2017, a fost organizat de către Centrul Cultural Moldav, concertul „Am venit să colindăm”, cu interpreta de muzică populară din Republica Moldova, Stela Botez.  Acest concert a fost o parte componentă a Planului Municipal de Integrare al Imigranților în Municipiul Cascais 2015-2017, la fel cum a fost și Primul Festival al Copiilor și Adolescenților din municipul Cascais, realizat la finele lunii mai 2017 de Centrul Cultural Moldav.

Oaspeți de onoare la eveniment, au fost: Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Portugheză, Socolan Dumitru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Valentina Buliga, Consilierul Cultural al Ambasadei României în Republica Portugheză, Mihaela Crăciun, directorul adjunct al Institutului Cultural Român din Lisabona Gelu Savonea, și Dra Helena Bonzinha, funcționar al Primăriei Municipiului Cascais, coordonator de proiect al Planului Municipal de Integrare a Imigranților în Municipiul Cascais, Portugalia..

Doamna deputat, Valentina Buliga a ținut să menționeze că: „Sunt mândră că conaționalii noștri, chiar de sunt plecați, nu uită de tradițiile și obiceiurile noastre, de acasă. Mă bucură enorm faptul că sunt interesați de tot ce se intâmplă acasă, apreciază și văd schimbările ce se realizează și își doresc ca cursul european să devină ireversibil. Am văzut în moldovenii din Portugalia patrioți adevărați ai Republicii Moldova care poartă cu demnitate cetățenia Republicii Moldova oriunde ar fi”.

Spectacolul a început a început într-o atmosferă caldă și liniștită, ca mai apoi Stela Botez să-i adune pe toți moldovenii prezenți la eveniment într-o horă ca acasă.  Copiii au primit în dar dulciuri de la Moș Crăciun, iar la sfârșitul evenimentului, a fost organizat un mic aperitiv, din partea primăriei orașului Cascais pentru toti, cei prezenți la spectacol.

„Țin să aduc sincere mulțumiri atât interpretei din Republica Moldova, Stela Botez, pentru prestația sa excelentă, cât și Primăriei Municipiului Cascais pentru tot sprijinul acordat și nu în ultimul rând, publicului spectator” a spus vicepreședintele Centrului Cultural Moldav, Nadejda Boghenco.

Șirul de evenimente a continuat pe 7 ianuarie, de Crăciun pe stil vechi, în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Republica Portugheză, unde Centrul Cultural Moldav au colindat echipa care activează în cadrul Ambasadei.

Centrul Cultural Moldav (CCM) din Cacsais a fost fondat în 2003 și este cea mai veche asociație de moldoveni care activează în Portugalia și care este recunoscut de statul portughez. Centrul organizează diferite activități socio-culturale, prestează servicii juridice tuturor imigranților, indiferent de naționalitate, acordându-le  tot sprijinul necesar la procesul de legalizare. Datorită semnării acordurilor de parteneriat cu primaria or. Cascais, Înaltul Comisariat pentru Migrațiuni, Institutul Muncii și Formarii Profesionale a fost posibilă functionarea a două cabinete: Cabinetul local de sprijin al imigranților și Cabinetul de Inserare profesională. 

Aliona Purci

 

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.