Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Sergiu Gânca: eTwinning este o experienţă bună şi utilă pentru profesori pentru a vedea cum trăiesc ceilalţi, cu ce respiră şi aşa, pot fi în pas cu lumea!

Sergiu Gânca: eTwinning este o experienţă bună şi utilă pentru profesori pentru a vedea cum trăiesc ceilalţi, cu ce respiră şi aşa, pot fi în pas cu lumea! imprimare

08.11.2018  

Profesorul Sergiu Gânca face parte din istoriile şi proiectele de succes din familia eTwinning Plus Moldova, povestite recent într-o broşură care prezintă eroii din familia eTwinning.

Sergiu Gânca este profesor de informatică, Liceul „Constantin Stere”, or. Soroca.

Eh, m-aş fi gândit eu vreodată că îmi va părea rău că uite, am ajuns deja la vârsta pensionării? Dar eu sunt pensionar deja de doi ani şi continui să lucrez pentru că sunt motivat să o fac. Eu sunt printre primii profesori eTwinneri din Republica Moldova. Nu am ezitat o clipă atunci când am aflat despre platforma europeană eTwinning. Am decis că vreau să fiu şi eu membru. A fost, dacă vreţi, ca o posibilitate pe care am aşteptat-o întreaga carieră. 

 Cu eTwinning e interesant deoarece reprezintă o poartă spre lume. Imaginaţi-vă următoarea situaţie. Toată ziua stai în bibliotecă, ai cărţi, ai de toate, dar nu ai cu cine discuta. Uite pe platformă, avem posibilitatea să ne împărtăşim ideile şi experienţa cu colegi din toată lumea. Mi-a plăcut mult ideea că voi putea coopera cu colegi din diferite ţări. Şi aşa a şi fost. Am discutat şi am muncit cu profesori din Polonia, Georgia, România, Ucraina, chiar şi din nordul Africii, Tunisia. 

 Această experienţă este fenomenală. Noi putem să vedem ce e bine la noi, ce e bine la ei, profesorii din alte şcoli ai altor ţări. Facem schimb de păreri în anumite domenii. Este un avantaj pentru fiecare profesor să vadă ce mai fac şi alţi colegi pentru ca să nu rămânem închişi în limitele manualului şi a pereţilor clasei. Pot să spun, că am fost un fel de mentor pentru colegii mei din liceu. I-am motivat să devină parte a familiei eTwinning. Am înţeles că este o experienţă bună şi utilă, mai ales pentru profesorii mai tineri ca să vadă cum trăiesc ceilalţi, cu ce respiră şi să fie în pas cu lumea.

 Însă cel mai important este că elevii sunt în centrul tuturor proiectelor eTwinning. Ei sunt activi pentru că se pot manifesta în grup, în cadrul teleconferinţelor, îşi dezvoltă şi comunicarea în limbi străine. Avem tot ce ne trebuie la liceu ca să facem lecţii interesante, cu alte şcoli din Europa. Avem nevoie doar de putere şi ambiţie pentru a ajuta şcoala noastră să fie una cu adevărat europeană.

 eTwinning este o experienţă bună şi utilă pentru profesori pentru a vedea cum trăiesc ceilalţi, cu ce respiră şi aşa, pot fi în pas cu lumea!

Proiectul eTwinning plus este parte a Programului Erasmus+ finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul este cofinanţat în Republica Moldova din resursele acordate de Gurvenul Suediei. Ministerul Educaţiei,  Culturii şi cercetării al Republicii Moldova a desemnat Fundaţia Est-Europeană în calitate de agenţia Naţională de suport pentru a implimenta proiectul eTwinning Plus în Republica Moldova.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.