Prima pagină / Lucruri / Societate  /  De la „Bessarabskie Oblastnye Vedomosti” la „Plugarul Roșu”

De la „Bessarabskie Oblastnye Vedomosti” la „Plugarul Roșu” imprimare

15.05.2019  

Cea mai mare colecție de publicistică veche din țară poate fi găsită în cadrul departamentul „Carte veche și rară” al Bibliotecii Naționale a Moldovei.

 

Deși colecția nu cuprinde mai mult de 50 de titluri și un număr puțin mai mare de exemplare la raft, aceasta este cea mai mare colecție de publicistică veche din R. Moldova. „Nu sunt numeroase, dar sunt solicitate”, afirmă Șefa serviciului Carte Veche și Rară din cadrul BNRM, Veronica Cosovan.

 „Bessarabskie Oblastnye Vedomosti”, apărut la 17 iunie 1867, este și el mai vechi ziar apărut în Basarabie. „Ziarul avea un conținut mai mult oficial, pe paginile lui se înserau mai mult diferite ordonanțe, legi, decrete și mai puțin din cronica literară sau viața sociala din teritoriu. O culegere mai completă a acestei publicații este expusă în Muzeul Cărții.”, a precizat Veronica Cosovan.

Cea mai mare parte a colecției este constituită de publicistica din perioada interbelică, editată în limbile română și rusă. Printre acestea se numără:

„Raza” de la 7 februarie, 1937, ziar editat de Organ independent al Uniuni Clericului din Basarabia, cu conținut preponderent religios. Ziarul avea în componența sa și știri naționale, precum și din întreaga lume.

„Viața Basarabiei” din data de 23 martie, 1938, cu conținut divers de la știri din spațiul european la domeniul medicinii și cosmetologiei.

„Cuvânt moldovenesc”, apărut la 8 mai, 1938, un cotidian sub redacția lui Emil Ganea, scris cu grafie latină, care reprezintă viața din Basarabia, cât și de peste Prut, este bogat cu imagini, știri de la diferite congrese, informații privind primele cămine studențești din Basarabia precum și activitatea economică. Acest ziar abundă cu fotografii ce țin de viața și activitatea membrilor familiei regale, „imagini care sunt foarte des solicitate”.

Primul ziar din RASSM, „Plugarul Roșu”, exemplar din 1927, ulterior a apărut în limba ucraineană , cu titlul „Cervonii Oraci”, specific acestui ziar este caracterul șantist, cu predominarea literei „î”- „șâ ușor de făcut”.

„Bessarabskii Krai”, apărut în 1918, editat în limba rusă, unde este observat scrisul cu literele alfabetului de tranziție, rămășite din alfabetul Chirilic vechi până la forma lui Petru I.

Unele ziare cum ar fi „Tribuna Tinerimii” ajungeau pe teritoriul Basarabiei din România, prin abonament, după cum putem observa și prin prezența de pe prima pagină a ziarului.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Alexei Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.