Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Lily Prisăcaru: „Nu știu cum se descurcă elevii la alte discipline, însă noi cu artele plastice facem față situației”

Lily Prisăcaru: „Nu știu cum se descurcă elevii la alte discipline, însă noi cu artele plastice facem față situației” imprimare

Interviu cu artista plastică Lily Prisăcaru

15.04.2020  

Știm bine că în această perioadă de carantină majoritatea activităților s-au transferat în mediul online, iar fiecare profesor apelează la propria creativitate și încearcă să predea orele cât mai original și atractiv. Despre cum decurge la ei învățământul la distanță ne-a vorbit doamna Lily Prisăcaru, artistă plastică, profesoară și director adjunct a Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”.

– În arta plastică, cunoaștem că pe lângă teorie, import este și aspectul practic, în sens că elevii trebuie să vadă, să încerce, să primească o reacție imediată de răspuns, un sfat în momentul procesului de lucru. Și iată în contextul regimului de carantină pe care îl avem la moment, cum au loc orele de artă plastică?

– Actualmente, de fapt, fiind la sfârșitul anului de învățământ, am ajuns la modulul „Istoria Artelor Plastice”, respectiv toate orele pe care le mai avem sunt teoretice și mai mult în cadrul acestor ore copiii își formează cunoștințe și deprinderi teoretice. Totodată, fiecare dintre lecții se finalizează cu o sarcină didactică practică, lucru pe care ni l-am propus noi, autorii actualelor lecții.

La moment, eu și încă câțiva specialiști, mai lucrăm asupra unui proiect municipal. Este vorba de o platformă, deschiderea căreia va avea loc pe data de 20 a lunii curente. Acolo vor fi făcute publice lecții, planificate de către profesori ai diferitor instituții, și vor fi predate în fața camerei, iar accesul de este liber pentru orice doritor de a se informa.

 

– Ce mijloace utilizați în predarea orelor?

– În mare parte, apelăm la platforme/aplicații unde creăm grupuri de lucru. Comunicăm, transmitem teme și răspundem la întrebări. Acest lucru este din motiv că instituția noastră nu a reușit să creeze o platformă individuală care ne-ar fi permis să avem și o agendă electronică și registrul electronic.  

 

– În asemenea condiții este ușor să ignori acel mesaj de la profesor sau apel de grup sau să dai vina pe tehnica proastă sau internetul slab. Cât de receptivi sunt elevii dumneavoastră?

– Sunt cazuri concrete în care copiii zic că nu au reușit să deschidă un anumit fișier sau pur și simplu nu l-au observat. Aceasta, însă, eu personal, nu o văd ca pe o mare problemă. Eu nu știu cum se descurcă elevii la alte discipline, însă noi cu artele plastice facem față situației.

 

– Cum sunt evaluați elevii? Sunt aceleași criterii sau poate le-ați modificat odată cu schimbarea metodei de predare?

– Noi la fiecare oră creăm o fișă de evaluare. De fapt, este mai mult o autoevaluare unde inițiem chiar și părinții. Aceasta lucrează în felul următor: elevul, împreună cu părinții, evaluează lucrarea, dacă aceasta este practică și se notează în acea fișă e evaluare, după care ne-o transmite nouă, profesorilor. Iar noi la rândul nostru le verificăm și desigur că avem dreptul decisiv de a nota.

 

– Dea lungul predării online, la sigur ați avut vreo întâmplare interesantă. Care a fost aceasta?

– Inițial, aveam impresia că va fi complicat de a menține relația la distanță și de a studia. Însă, copiii mici pe care îi învăț sunt foarte creativi și receptivi. Le-am dat o însărcinare și trebuia să o efectueze în decurs de câteva zile, aceștia, însă, m-au bombardat chiar a doua zi dimineață cu lucrări. Au o creativitate extraordinară, sunt dornici de muncă și sunt foarte capabili.

 

Reporter: Ana Fomov

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.