Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Proiectul „Implică-te și vom reuși” – motor de soluționare a problemelor de mediu în municipiul Soroca

Proiectul „Implică-te și vom reuși” – motor de soluționare a problemelor de mediu în municipiul Soroca imprimare

10.08.2020  

Asociația Obștească ECO-SOR este o organizație a căror obiective se orientează spre protecția mediului. La inițiativa asociației, a fost creat proiectul „Implică-te și Vom reuși!” a cărui obiectiv principal este sporirea activismului civic local pentru exercitarea presiunii sociale asupra factorilor de decizie și monitorizarea activității factorilor de decizie pe aspecte de protecție a mediului din raionul Soroca.

„Proiectul nostru are drept scop activarea populației localității de pe malul Nistrului pentru că îl vedem cu ochii noștri cum acesta, de fapt, moare. Inițial am lucrat cu un număr foarte mare de voluntari, iar mai apoi ne-am gândit că ar fi bine să ne oprim la cei care locuiesc în permanență, fie că vin pentru o perioadă oarecare. Problema de bază cu care ne-am confruntat la început a fost lipsa unei stații de epurare în Soroca. Deoarece aceasta nu funcționează de aproximativ 20 de ani, generațiile următoare vor vedea o înnămolire totală a râului. Ne dorim salvarea Nistrului prin aplicarea unei presiuni asupra factorilor de decizie pentru ca aceștia, în sfârșit, să pună în aplicare construcția unei stații de epurare, iar localitățile rurale situate pe malul Nistrului să aibă grijă de acesta, să nu considere că malul este gunoiștea satului. Încercăm să adunăm și să mobilizăm oamenii, să le spunem că și voluntariatul este binevenit, mai ales pentru protecția mediului”, spune Velentina Jamba, managerul AO ECO-SOR.

Activitatea de advocacy se află la baza tehnicilor pe care le aplică AO ECO-SOR, iar în acest fel, voluntarii care s-au implicat în proiect contribuie la informarea cetățenilor din Soroca și le oferă posibilitatea de a cunoaște soluțiile reale la problemele din localitățile lor, dar și îi îndeamnă să participe activ la îmbunătățirea comunităților în care locuiesc.

„Cu voluntarii am fost implicați în campanii de advocacy pe aspecte de mediu, salubrizări, sădiri de arbori, analiza calității afluenților în cele 5 localități țintă: Vasilcău, Trifăuți, Cosăuți, Egoreni și mun. Soroca”, susține membrul AO ECO-SOR, Veaceslav Burlacu.

Necesitatea acestui proiect vine în contextul în care autoritățile publice locale ignoră în mod repetat problemele de poluare a mediului din localitățile riverane din raionul Soroca, în mod special din mun. Soroca, care au un impact negativ asupra sănătății populației, calității apei fluviului Nistru atât la nivel local, cât și la nivel regional, apa fluviului Nistru fiind sursă de apă potabilă pentru mai multe localități din Soroca.

„Echipele de sprijin, din localități, au identificat problemele de mediu prioritare în cadrul unui sondaj și au participat la ședințele Consiliilor locale anul 2019 când se aprobau bugetele, pentru a veni cu propuneri extrase din sinteza sondajului.

Întâlnirile cu toți membrii echipei de sprijin din localități a favorizat modul și forma de abordare a problemelor de mediu pentru a fi puse în discuție la ședința Consiliilor Locale. Multitudinea de probleme ecologice nu pot fi soluționate de Consiliul Local, s-a dat prioritate la evacuarea organizată a deșeurilor din cele 4 localități. La Soroca prioritate s-a dat activităților ce țin de construcția stației de epurare a apelor reziduale.

Au fost inițiate solicitări propuse către APL ce va activiza construcția Stației de epurare la Soroca.

A fost organizată o masa rotundă la Primăria mun. Soroca în februarie – „Stația de epurare a apelor reziduale din mun. Soroca – oportunități și constrângeri”. Participanți la această discuție au fost: factorii de decizie din Consiliul Raional și din primăria Soroca, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Elena Zubcov, doctor habilitat a Institutului de Zoologie – Laboratorul Hidrobiologie și Ecotoxicologie și membrii societății civile din municipiu. S-au constatat faptele poluării excesive a Nistrului de la apele reziduale din municipiu și s-au pronunțat câteva oportunități de accelerare a construcției stației de epurare. Discuțiile de la masa rotundă au fost transmise în direct pe EuParticip.md și pe pagina noastră de Facebook

A fost expediată o solicitare către Comisia Parlamentară de Mediu și Dezvoltare Regională.

Pentru a atrage atenția guvernanțelor asupra lipsei stației de epurare la Soroca au fost expuse în fața Primăriei municipiului Soroca, Consiliului Raional Soroca, Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Președinției Republicii Moldova cinci recipiente cu apă poluată din Nistru. „Mișcați carul din loc, construiți stație de epurare la Soroca!” acesta a fost mesajul flashmobului de Ziua Nistrului. La care au participat 17 voluntari în fața Cetății Soroca, la data de 31 mai 2020. Tot la 31 mai am participat la conferința de presă „Nistrul în pericol”, organizată de Mișcarea Ecologistă din Moldova în colaborare cu AO ECO-SOR.

 

Unii primari sunt mai receptivi, alții ne ignoră fiind convinși că se pot descurca singuri.

Ca rezultat, sunt 3 decizii, ale Consiliului Local ce prevăd evacuarea organizată a deșeurilor pe o anumită platformă. S-a creat un grup de inițiativă la nivel local cu reprezentanța structurilor republicane ce ține de soluționarea problemei revărsării apelor reziduale și anume construcția stației de epurare, iar echipa AO ECO-SOR face parte din acest grup.

Recent, în iunie, ne-am mobilizat la acțiunea de salubrizare cu copii și profesorii de la Școala Primară Trifăuți. A participat Vacula Victoria, directoarea instituției, Pascari Veronica și Ivanov Diana – reprezentantele Oficiului Poștal, Ivanov Vlada, Lozinschi Anastasia, Bruma Constanta, Mazur Loredana, Bruma Diana și Bruma Mariana – educatoare de la grădiniță, Drumbravan Adrian, Ivanov Bogdan, Sochirca Ilinca și Valentina Jamba – membrii AO ECO-SOR. Măsura dată vine să responsabilizeze cetățenii cu privire la poluarea râului Nistru, sporirea activismului civic local pe aspecte de protecție a mediului din raionul Soroca, inclusiv a decidenților locali din satele Cosăuți, Egoreni, Trifăuți, Vasilcău și mun. Soroca. Noi am colectat plastic și recipiente din sticlă, având în rezultat 15 saci de 240 litri plini cu deșeuri. Copii au primit măști, mănuși, flaiere și chipiuri cu logoul proiectului, ei au demonstrat celor mari că prin curățenie mediul devine mai curat și anume bazinul Nistru cu apă pe care o consumam zilnic. Gunoiul colectat a fost adus de noi cu automobilul propriu în portbagaj și pe caroserie, ca mai apoi să fie depozitat la gunoiștea orășenească. Așa activități vor urma și în comuna Vasilcău, Cosăuți și mun. Soroca. La Egoreni am mobilizat cetățenii în iunie, iar cei mai activi vor participa la o excursie la stația de epurare din Orhei în septembrie, scopul e ca cetățenii sa inițieze campanii de advocacy, în aceste localități, ce ține de managementul deșeurilor și necesitatea construirii stației de epurare pentru Soroca – problema de mediu nr.1”, a relatat asistentul de proiect, Veaceslav Burlacu. 

   

După spusele Valentinei Jamba, manager proiect, activitățile proiectului sunt totalmente acoperite de grantul obținut cu suportul Fundației Est-Europene. Cu cei 700 000 de lei câștigați au acoperit cheltuielile necesare organizării activităților.

Totodată, Fundația Est-Europeană a organizat câteva seminare pentru autorii proiectului, le-au explicat cerințele de scriere a unui proiect, iar aceștia au venit cu diferite idei și au considerat că cea mai binevenită idee este problema de mediu a întregului municipiu.

„Aceasta ne-a mobilizat și am încercat să discutăm în permanență cu specialiștii de la fundație și chiar le mulțumim mult că au dat undă verde și proiectul nostru a fost finanțat”, a mai adăugat Valentina Jamba.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

Reporter: Ana Fomov
Imagini: arhiva personală 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.