Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Persoanele social-vulnerabile din raionul Taraclia și UTA Găgăuzia pot beneficia de proiectul pentru incluziune socială, implimentat de AO „PRIMA”

Persoanele social-vulnerabile din raionul Taraclia și UTA Găgăuzia pot beneficia de proiectul pentru incluziune socială, implimentat de AO „PRIMA” imprimare

22.09.2020  

Asociația Obștească „PRIMA”, ce activează în raionul Taraclia și satele apropiate din UTA Găgăuzia, își propune, prin activitatea sa, să promoveze drepturile copiilor, persoanelor din grupurile de risc și a celor cu dizabilități. Asociația pledează pe integrarea psiho-socială a beneficiarilor proiectului, acordarea asistenței informaționale, prestarea serviciilor sociale, abilitarea economică, dar și dezvoltarea personală.

În activitatea sa, asociația pune accent pe valori și principii care, în opinia lor, ar încuraja participarea în proiect a diferitor categorii de persoane. Aceștia mizează pe accesibilitatea beneficiarilor de a primi servicii de calitate, pe tratamentul egal și nediscriminatoriu a persoanelor implicate în proiect; pe profesionalismul echipei și flexibilitatea prestării serviciilor; ș. a.

„Toate proiectele au la bază promovarea drepturilor omului, în special a persoanelor cu dizabilități și din grupul de risc, care cel mai frecvent întâlnesc dificultăți în realizarea drepturilor sale, iar adesea sunt chiar și discriminate din diverse cauze obiective și subiective de ordin legal, material, infrastructural, stereotipic etc. De aceea, AO „PRIMA” s-a focusat pe: consultații juridice, instruiri și informări în domeniul drepturilor, monitorizare, susținerea persoanelor cu dizabilități și din grupul de risc în realizarea drepturilor privind nediscriminarea, viață decentă, exprimarea propriei opinii, comunicare, prevenirea auto marginalizării și participarea la luarea deciziilor la nivel local, pentru încadrare în câmpul muncii și îmbunătățirea calității vieții”, afirmă Jeorjeta Scopenco, director executiv al AO „PRIMA”.

În decurs de mulți ani asociația a lucrat cu copiii cu dizabilități și copiii aflați în situații de risc, care ulterior au crescut, au frecventat grădinițele incluzive, școala, bazată pe programe de incluziune, Centrele de reabilitare, iar când au atins vârsta de maturitate au întâlnit dificultăți în angajarea în câmpul muncii. „Această problemă este cea mai acută pentru grupurile social vulnerabile ale populației (femei și bărbați), iar în acest context, ei sunt limitați în plan de angajare și primirea de venituri suplimentare, fapt ce îi lasă fără posibilitatea de a avea un nivel acceptabil de existență și de trai. Serviciul public de ocupare a forței de muncă (și unitățile sale structurale) a fost conceput pentru a rezolva problemele de asistență la ocuparea forței de muncă și pentru a oferi o gamă largă de servicii relevante. La moment cu motive subiective și obiective, des se întâlnesc experiențe cu dificultăți serioase în furnizarea de servicii de înaltă calitate categoriilor sociale vulnerabile ale populației. Potrivit estimărilor actuale, în Moldova majoritatea persoanelor cu dizabilitate mintală nu au certificat de dizabilitate, aceste, drept consecință, nu se pot angaja în câmpul muncii”, susține directorul executiv al asociației.

Proiectul „Dezvoltarea Parteneriatelor Locale pentru incluziunea socioeconomică a persoanelor social vulnerabile” este o abordare a rezolvării unor probleme urgente sociale ale comunității locale bazate pe principiile parteneriatului social. Proiectul fiind susținut de autoritățile executive municipale și de structura teritorială a serviciului de ocupare a forței de muncă de stat. În acest sens, în calitate de specialiști, au fost selectați reprezentanți ai diferitor administrații publice locale, pentru a instrui beneficiarii proiectului.

Până în prezent, AO „PRIMA” s-a impus ca o organizație reprezentativă în domeniul protecției copilului și familiei. Are realizate în jur de 13 proiecte diverse, a reușit să creeze cinci centre de reabilitare în cinci localități din raionul Taraclia și Găgăuzia, șase clase incluzive în șase licee și două grădinițe, dar și un centru de integrare socială a persoanelor cu dizabilități.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.  

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.