Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Roman Banari, secretar general al CNTM: „În cadrul organizației încercăm, prin intermediul politicilor publice, să promovăm interesele tinerilor”

Roman Banari, secretar general al CNTM: „În cadrul organizației încercăm, prin intermediul politicilor publice, să promovăm interesele tinerilor” imprimare

21.10.2020  

Consiliul Național al Tineretului din Moldova este o organizație ce promovează drepturile tinerilor și reprezintă interesele organizațiilor de tineret în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor de tineret. Prin programul susținut de Fundația Est-Europeană, consiliul își propune să consolideze capacitățile sectorului de tineret în planificarea și promovarea eficientă a unui plan de advocacy pentru integrarea priorităților și necesităților tinerilor în politicile publice naționale aprobate sau în proces de elaborare.

„Specificul activității noastre rezidă din aceea că noi, de fapt, ne focusăm pe două nivele de lucru – cu tineretul și pe de altă parte avem lucru cu autoritățile publice. Dacă e să vorbim despre autoritățile publice, aici mai mult mergem pe activități de advocacy, unde încercăm prin intermediul politicilor publice să promovăm interesele tinerilor. Dacă vorbim despre tineri, deja aici, mergem pe obiectivul în care noi capacităm tinerii ca aceștia singuri să fie în stare să ajute în a promova interesele lor. Să nu fie CNTM-ul în față, dar să fie tinerii – cei care promovează interesele lor atât la nivel local cât și național.

Obiectivul nostru primar este să ajutăm tinerii ca să înțeleagă care sunt mecanismele de lucru cu autoritățile publice, să îi ajutăm să înțeleagă care sunt instrumentele – aici vorbim despre procedurele de avizare sau de înaintare a inițiativelor cu privire la politicile publice care apar în consultare sau însuși ei pot să vină cu anumite inițiative vis-a-vis de o politică publică pe care o avem fie la nivel local, fie național.

Ideea acestui proiect a apărut pe parcursul activității CNTM-ului. În urma diferitor activități, cu timpul, se creează anumite necesități, se observă că tinerii au nevoie de niște capacitări și programe specifice care le-ar ajuta în promovarea și dezvoltarea politicilor de tineret, promovarea inițiativelor pe care le au chiar ei însăși, în calitate de grup de inițiativă sau în calitate de organizație reprezentată de tineri, și respectiv, având în vedere necesitățile lor, a apărut ideea că ar fi binevenit un proiect care să vină să ajute grupurile de la nivel local în promovarea inițiativelor lor.

Proiectul este dezvoltat, iarăși, pe două nivele: unul se bazează pe consolidarea grupului de advocacy pe tineret, adică avem o grupă la nivel național, constituită la moment din 43 de membri, și aceștia au misiunea de a promova politicile la nivel național – atunci când vorbim despre inițiativele guvernului care ies pe agenda publică spre consultare, noi în calitate de grup de inițiativă venim cu opinia noastră vis-a-vis de relevanța sau irelevanța subiectului, dar și cu alte sugestii care ar veni să ajute tinerii. Sunt, de asemenea, și subiecte pe care noi independent le abordăm în cadrul acestui grup, astfel fiecare membru este în drept să vină cu propriile inițiative. Este un grup divers de organizații, dar și tineri care nu sunt afiliați unor organizații, dar totuși doresc să promoveze interesele tinerilor și respectiv, în funcție de obiectivele organizaționale ale acestora, fiecare își are obiectivul său și fiecare poate pune pe agenda grupului de advocacy, subiectele care le sunt interesante și ca finalitate, grupul întreg merge pe susținerea ideii X sau Y.

Eu la începutul proiectului nu eram în organizație și nu pot spune provocările, dar cu certitudine pot spune, din auzite, că provocări nu prea au fost pentru că a fost un proiect bine gândit și ca finalitate a mers foarte bine. O provocare, posibil, ar fi fost ceea ce de fapt se observă și în ziua de azi, și anume reticența autorităților publice atunci când merge vorba despre inițiativele din partea tinerilor. De multe ori avem problema că decidenții nu mereu iau în serios inițiativele care vin din partea tinerilor – stereotipizat precum că aceștia nu ar fi suficient de competenți și respectiv ceea ce ar promova ei nu are dreptul la existență.

Evident că acest proiect a fost scris reieșind din necesitățile pe care le avem noi și tinerii din regiune și luând în considerare subiectul și importanța lui, orice idee reprezintă interes și pentru donator. Ca finalitate, aceasta cred că ar fi fost și o prioritate a fundației, care a venit să susțină această inițiativă, dar ceea ce a urmat, evident, noi am încercat să actualizăm proiectul, ajustându-l anual astfel încât să evităm ceea ce nu a mers în anii precedenți și l-am corectat pe liniile care merg foarte bine și am completat cu inițiativele care credeam că trebuiau să fie aduse suplimentar.

Pe de o parte au fost cheltuieli ce țin de întreținere a sediului, iar alte plăți au fost legate de susținerea echipei, totodată au mai fost plăți dedicate exclusiv grupurilor locale de advocacy, unde au beneficiat de mentorat din partea experților, traininguri, inclusiv ghidare și lucru cu rapoartele locale, pe care ei le-au dezvoltate”, ne-a relatat Roman Banari, secretar general al Consiliului Național al Tinerilor din Moldova.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.