Prima pagină / Lucruri / Societate  /  (Infografic) Rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie în Moldova”

(Infografic) Rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie în Moldova” imprimare

21.10.2014   247 

Conferinţa Naţională „Educaţia timpurie în Moldova: realizări şi perspective”, care se desfăşoară la Chişinău, la 21 octombrie 2014, consemnează rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”, axat pe oferirea unei educaţii timpurii de calitate pentru fiecare copil.

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

Conferinţa Naţională „Educaţia timpurie în Moldova: realizări şi perspective”, care reuneşte la Chişinău atât profesionişti din domeniul educaţiei şi dezvoltării timpurii a copilului din ţară, cât şi partreneri ai iniţiativei „Parteneriat Global pentru Educaţie în Moldova”, prezintă şi dezbate reuşitele şi calea de urmat în asigurarea unei educaţii timpurii de calitate pentru toţii copiii din Moldova.

Conferinţa Naţională aduce în prim-plan rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie în Moldova”, realizat de către Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

(Infografic) Rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”

Rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”

Din 2006 pînă în 2014, Ministerul Educației, cu sprijinul Parteneriatului Global pentru Educație, a renovat și redeschis 21 de centre comunitare și 83 de grădinițe:

-        50 de grădinițe în 2006-2010

-        33 de grădinițe în 2012-2014

Au fost create 4 Centre de Reabilitare pentru copii cu cerințe educaționale speciale:

-       în grădinița „Spicușor” din or. Criuleni

-       în grădiniţa nr. 2 din or. Strășeni

-       în grădiniţa nr. 8 din or. Ceadîr-Lunga

-       în grădiniţa „Povestea” din or. Nisporeni

A fost creat acces la educație pentru 10.135 de copii. Dintre aceștia, 8.834 de copii în 2066-2010 și 1.697 de copii în 2012-2014.

A instruit 30 formatori mentori naționali, 260 formatori mentori locali și 40 inspectori preșcolari, promovînd, astfel, Programul Național de Mentorat – o practică recunoscuta a fi inovativă și de succes. În cadrul acestui program, 8.000 educatori din toată țara au fost instruiți și 7.000 (din cei 8.000) – mentorați de către colegii lor mentori.

Toți angajații Centrelor de Reabilitare pentru copii cu cerințe educaționale speciale, împreună cu reprezentanții Administrațiilor Locale și părinții, au fost instruiți privind importanța incluziunii timpurii a copiilor. În același timp, au fost create și instruite 926 echipe comunitare formate din educatori, asistenți sociali și asistenți medicali, care lucrează cu părinții, promovînd aceleași mesaje de dezvoltare.

În cadrul proiectului, 553 grădinițe au primit mobilier, 87 grădinițe – terenuri de joacă și sport, iar cele 4 Centre de Reabilitare au fost dotate cu echipament specializat și vehicule.

Cele 130 centre de mentorat (în grădinițe) au fost asigurate cu echipament tehnic și cărți.  Și toate cele 1529 instituții preșcolare din țară au primit materiale didactice și cărți pentru copii, cadre didactice și părinți.

În ultimii opt ani, Ministerul Educației a oferit tuturor educatorilor din Republica Moldova ghiduri și materiale didactice necesare: „Standardele de dezvoltare a copilului de la naștere pîna la 7 ani”, „Standardele profesionale naționale”, Ghidul „1001 idei pentru o educație timpurie de calitate”, Ghidul pentru cadrele didactice din domeniul educație timpurie, Ghidul metodologic pentru monitorizarea pregătirii copiilor pentru școală, „Ghidul pentru educația incluzivă”. La fel, echipele comunitare lucrează cu părinții, avînd la îndemînă Ghidul „Comunicăm eficient cu părinții”. Iar site-ul www.prescolar.md poate fi accesat de toți cei, care cred ca educația timpurie este importantă pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

 

EEF  Ambasada Suediei  Danida   

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu suportul Fundaţiei Est-Europene. În prezent, portalul Stiripozitive.eu este realizat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Portalul www.stiripozitive.eu a fost desemnat „Debutul anului 2012 în mass-media din Moldova” de către Clubul de Presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, la 13 decembrie 2012. 

Stiripozitive.eu a obţinut premiul „VIP Magazin” în anul 2013 la categoria „Mass-media. Presa on-line”.