Prima pagină / Locuri / Societate  /  (Video) Plimbările Stiripozitive.eu: Centrul Comunitar pentru Persoane în Etate „Speranța” din satul Costești

(Video) Plimbările Stiripozitive.eu: Centrul Comunitar pentru Persoane în Etate „Speranța” din satul Costești imprimare

12.04.2017  

De șapte luni în satul Costești, raionul Ialoveni, funcționează un Centru Comunitar pentru Persoane în Etate „Speranța”. Echipa Stiripozitive.eu a fost în vizită la Costești și a discutat cu Maria Bivol, coordonatoarea proiectului, cu Natalia Petrea, primărița localității și desigur cu echipa și beneficiarii Centrului.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În luna septembrie a anului trecut, persoanele în etate din satul Costești au primit o veste bună: S-a deschis un Centru Comunitar pentru ei. Se împlinesc șapte luni de când bătrânii au un cuibușor unde se adună, discută, cântă și primesc asistență medicală, juridică, socială, psihologică, etc. În aceste zile am fost în ospeție la ei și am stat de vorbă cu echipa Centrului și cu beneficiarii.

Centrul „Speranta”, 2017

„Bătrânii sunt un grup vulnerabil în Republica Moldova, care au nevoie de sprijin, în special în realizarea drepturilor omului. Astfel de Centru vine ca o pârghie în rezolvarea tuturor problemelor persoanelor în etate din satul Costești, acolo unde peste 30% din 12 000 mii de locuitori sunt persoane în etate”, zice Maria Bivol, coordonatoare proiectului.

Centru Comunitar din Costesti, 2017

Pe lângă asistența juridică și medicală de care beneficiază persoanele în etate, în fiecare săptămână aceștia au activități culturale, merg în excursii, la festivaluri și șezători.

Centru Comunitar din Costesti, 2017

Ion Mereacre este unul din cei zeci de beneficiari ai Centrului Comunitar și unul din cei doi veterani din satul Costești care a fost la cel de-al doilea Război Mondial. Ion Mereacre are 91 de ani și este mereu pus pe șotii, dacă este prezent la Centru Comunitar, buna dispoziție este garantată. Noi am fost norocoși să-l întâlnim.

Centrul „Speranta”, 2017

Natalia Petrea când și-a început mandatul de primar a realizat că tinerii din localitate au activități, însă bătrânii din Costești nu au ocupație și se plictisesc, astfel a susținut din prima acest proiect.

„Persoanele noastre în etate nu vor atât de mult. Vor să fie ascultați, caută oameni care să-i înțeleagă, să le ofere liniștea sufletească de care au nevoie. Acest Centru noi l-am inițiat pentru a le oferi aceste servicii, pentru a le atenua durerile pe care le au, sufletești în mod special”, spune Natalia Petrea, primărița satului Costești.

Centru Comunitar din Costesti, 2017

„De când vin aici parcă am întinerit, nu mai am tensiune atât de mare. Avem specialiști buni. Mulțumim satului Costești că avem cu cine de mândri”, spune o beneficiară.

Centru Comunitar din Costesti, 2017

Centrul „Speranta”, 2017

Proiectul a fost implementat de către Asociația Obștească Alternativa cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Reporter: Xenia CHIRILOV
Video: Alexei GURDUZA

Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017 Centru Comunitar din Costesti, 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.