Prima pagină / Locuri / Societate  /  (VIDEO) Evenimentul de finalizare a proiectului „Parteneriate pentru Bună Guvernare”. Un proiect cu multă muncă asiduă, succese dar şi planuri de viitor ale echipelor comunitare

(VIDEO) Evenimentul de finalizare a proiectului „Parteneriate pentru Bună Guvernare”. Un proiect cu multă muncă asiduă, succese dar şi planuri de viitor ale echipelor comunitare imprimare

18.06.2018  

Pe 15 iunie a avut loc evenimentul de finalizare a proiectului „Parteneriate pentru Buna Guvernare”. Proiectul a avut drept scop creșterea nivelului de bună guvernare în trei orașe ale Republici Moldova, selectate în bază de concurs, aşa precum: Cupcini, raionul Edineț, Dondușeni și Strășeni.

În perioada septembrie 2017 - mai 2018, echipa APL a urmat instruiri privind dezvoltarea Planului de Bună Guvernare și elaborare al Planului Strategic al comunității, urmate de un proces asiduu de întocmire a Planului de asigurare a transparenței decizionale pentru anii 2017-2019, aprobat de fiecare autoritate publică la ședința Consiliului Local. 

În contextul acestui proiect, buna guvernare este definită ca situație în care APL depune un efort pro activ pentru a desfășura o activitate transparentă și incluzivă, iar membrii comunității sunt suficient de mobilizați și împuterniciți pentru a se include plenar în procesul de luare a deciziilor care îi vizează.

Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova.

În cadrul proiectului s-a lucrat pe două dimensiuni.

În primul rând cu echipa APL, care a elaborat și adoptat planuri de asigurare a transparenţei decizionale iar în al doilea rând, proiectul și-a propus crearea, mobilizarea şi împuternicirea în fiecare localitate a grupurilor comunitare în scopul implicării în procesul decizional.

Grupurile comunitare au fost formate prin identificarea potențialilor activiști, precum şi analiza problemelor din oraș, pe care ei le consideră foarte stringente, dar care nu au fost abordate în mod consistent de către APL. 

Echipele comunitare din fiecare localitate, după ce au parcurs un proces dificil de constituire, de identificare a problemelor comunitare și au urmat mai multe instruiri, au participat la un concurs de granturi mici.

În această perioadă echipele au realizat în jur de 52 de acțiuni, dintre care majoritatea au constat în informarea și mobilizarea comunității.

Prezenţi la evenimentul de totalizare, echipele comunitare şi-au exprimat mulţumirea faţă de organizatori, comunitate, APL şi au precizat că această primă experienţă i-au motivat la alte acţiuni şi proiecte de succes. 

Proiectul a fost implementat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare" cu sprijinul financiar al Departamentului Bună Guvernare al Fundației Soros-Moldova.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Video: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.