Prima pagină / Locuri / Societate  /  „Femei de succes” – Summit 2019. Eveniment al diasporei românești și moldovenești din Germania

„Femei de succes” – Summit 2019. Eveniment al diasporei românești și moldovenești din Germania imprimare

17.10.2019  

„Sângele apă nu se face”. Așa au spus membrii diasporei românești și moldovenești din Germania, atunci când au hotărât să organizeze în comun un eveniment inedit. Evenimentul va reuni femeile de pe ambele maluri ale Prutului, stabilite cu traiul în Germania, și va avea loc pe 3 noiembrie 2019, în orașul Bad Neuenahr, nu departe de Bonn.

Organizatorii evenimentului comun al diasporei românești și moldovenești din Germania spun că sunt așteptate peste o sută de femei; femei care fie deja au făcut o carieră profesională, s-au lansat în afaceri, fie femei care sunt în proces de integrare și au nevoie de ajutor.

Scopul summint-ului „Femei de succes" este de a le scoate din anonimat și de a le promova pe unele femei și de a le face mai ușoară calea integrării celorlalte. Dar cel mai important este de a oferi femeilor posibilitatea de a se cunoaște între ele, de a face schimb de experiență, de a lega prietenii, de-ași găsi potențiali clienți sau parteneri de afaceri.

Ideea organizării acestui eveniment îi aparține Vioricăi Robina, o româncă stabilită de peste 30 de ani în Germania. Activând de peste 20 de ani în calitate de instructor auto, iar ulterior, în calitate de consilier MPU, Viorica Robina a fost mereu în contact atât cu românii, cât și cu basarabenii (ea însăși având rădăcini bucovinene și rude în Republica Moldova).

„Îmi doresc să organizez acest summit pentru a ușura procesul de integrare al românilor și basarabenilor veniți în Germania, care au nevoie de ajutor, punându-i în contact cu cei care deja au reușit să își facă o carieră sau o afacere. În același timp, vreau să-i scot din anonimat pe cei care s-au lansat deja aici indiferent de domeniu. Mi-am zis să încep cu femeile, mai ales că am participat la atâtea evenimente organizate de nemțoaice, dar și de femei de alte naționalități aici în Germania, iar ceea ce am văzut acolo m-a impresionat. Or, eu în practica mea de instructor auto am cunoscut atâtea femei deștepte românce și moldovence, cu studii finisate în țară, cu cariere lăsate acasă, dar care odată ajunse în Germania nu pot depăși condiția de simple femei de serviciu. Nu sunt împotriva acestui tip de job, dar ideea este că ele pot cu mult mai mult, doar că nu știu cui să se adreseze și cu ce să înceapă procesul de „creștere". Un alt motiv pentru care doresc ca acest eveniment să aibă loc este ca să exclud dezbinarea între români, precum și între români și moldoveni. E valabil pentru ambele sexe. Îmi doresc enorm să fiu eu cea care face această unire a diasporei de pe ambele maluri ale Prutului., a povestit Viorica Robina.

Nu este singură în această provocare. Are în spatele său o echipă de românce și basarabence, aflate la diferite etape de integrare, dar care s-au identificat cu această dorință de unire a diasporei și toate cu o dorință puternică de afirmare aici pe teritoriul german. Una dintre ele este și jurnalista Daniela Borodachi, stabilită cu traiul în orașul Rosenheim, Germania. Aceste minunate doamne pregătesc acum evenimentul care va fi, sigur, unul pe măsura așteptărilor.

Evenimentul va oferi opt ore de networking, multe subiecte legate de integrare, lansări de carte, prezentări de modă, expoziție, târg, tombolă, cadouri pentru fiecare femeie etc.  

Aliona Purci

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.