Prima pagină / Locuri / Societate  /  Capaclia - satul unde expresia „Hai la horă” este actuală

Capaclia - satul unde expresia „Hai la horă” este actuală imprimare

14.07.2016  

După ce echipa Stiripozitive.eu a stat de vorbă și a aflat vești bune de Tatiana Chircu, primarul satului Greblești; Tatiana Badan, primarul satului Selemet; Valerian Cecan, primar în Mihăileni, astăzi Stiripozitive.eu vă povestește despre inițiativele și succesele lui Alexei Busuioc, primar în satul Capaclia, raionul Cantemir.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

Alexei Busuioc este pentru a treia oară primar al satului Capaclia, raionul Cantemir. În anul 2003 a decis să candideze la această funcția, fiind susținut de majoritatea localnicilor. După un mandat de succes, dar și plin de greutăți, Alexei Busuioc a decis să facă pauză, astfel nu a candidat la alegerile următoare. Totuși, în anul 2011 oamenii din Capaclia l-au adus înapoi. La alegerile locale din acel an la poarta lui au venit zeci de consăteni pentru a-l ruga să candideze, deoarece vedeau în el un exemplu demn de urmat.

Alexei Busuioc

Alexei Busuioc

Satul Capaclia are prieteni în toată lumea, cei mai vechi prieteni sunt din Franța și România. Datorită podișorului Alsacia-Capaclia, școala și grădinița din sat și-a schimbat înfățișare. Acum sunt moderne, întrunesc toate condițiile pentru a activa cu multă dorință. Pe 31 august 2013, de Ziua Limbii Române, satul Capaclia a semnat primul acord de înfrățire cu Primăria comunei Cumpăna din județul Constanța. În anul 2014 Capaclia s-a înfrățit cu comuna Sfântu Gheorghe din județul Ialomița, iar la finele anului trecut, un acord similar a fost semnat între Capaclia și comuna Ciugud din județul Alba Iulia, numită cea mai bogată localitate din România. Datorită acestor înfrățiri, în fiecare an, zeci de tineri din Capaclia merg la odihnă în România, cunosc o cultură nouă, tradiții și oameni frumoși.

Alexei Busuioc

Alexei Busuioc

Pentru următorul an de studiu, liceul din Cumpăna a oferit trei burse pentru elevii gimnaziului din Capaclia. Autoritățile locale vor asigura studenții cu masă și loc de trai. Tot datorită prietenilor din România, acoperișul Casei de Cultură a fost schimbat, deoarece acesta era într-o stare nefavorabilă, având peste 50 de ani.

Alexei Busuioc crede că atât oamenii din Capaclia, cât și din alte localități ale Moldovei au ce învăța de la zonele rurale din România, din acest motiv el susține acordurile de înfrățire.

Alexei Busuioc

Echipa de conducere a satului Capaclia este formată din membri tineri. Aici se află cel mai „verde” consilier din Republica Moldova. Avea doar 18 ani când a fost ales în consiliu. Primarul satului s-a convins că tinerii chiar dacă nu au experiență în spate, au idei interesante, inițiative și proiecte pozitive pentru societate. 

Alexei Busuioc

Alexei Busuioc

Expresia: „Hai la hora satului” este și în prezent actuală la Capaclia. Primăria localității împreună cu Pavel Bahnar, directorul Casei de Cultură, organizează șapte hore pe an, unde se strâng toți oamenii din sat, dar și din localitățile vecine. Pe scenă urcă ansamblul folcloric din Capaclia, tineri talentați ai satului, dar și artiști emeriți ai țării.

În Codrii Tigheci se află „Fântâna Zânelor”. Apa din această fântână este ca lacrima, doar că pereții fântânii de-a lungul anilor s-au distrus. Astfel, Alexei Busuioc a decis să fie reconstruită. Acum fântâna nu numai are apă bună, dar și arată bine:

Alexei Busuioc

Alexei Busuioc

Acum Alexei Busuioc muncește la crearea unei gunoiști autorizate, unde să fie transportate deșeurile solide din localitate.

Foto: arhivă personală

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.