Prima pagină / Locuri / Societate  /  Istorii din Noua Europă într-un serial RFE/RL de Alexandru Eftode

Istorii din Noua Europă într-un serial RFE/RL de Alexandru Eftode imprimare

28.07.2014   108 

Jurnalistul Europei Libere Alexandru Eftode, originar din Moldova, călătorește prin țările Europei Centrale și de Răsărit, astăzi membre ale Uniunii Europene, în căutarea schimbărilor din viața de zi cu zi a oamenilor care au avut loc grație integrării europene.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Jurnalistul Europei Libere Alexandru Eftode, originar din Moldova, călătorește prin țările Europei Centrale și de Răsărit, astăzi membre ale Uniunii Europene, în căutarea schimbărilor din viața de zi cu zi a oamenilor care au avut loc grație integrării europene. Călătoriile de jumătate de an, din luna iunie până în noiembrie, se transformă treptat în reportaje multimedia și ajung pe pagina web Radio Free Europe/Radio Liberty.

Proiectul a început în România, unde Alexandru Eftode a observat, aşa cum ne-a mărturisit, „multe îmbunătăţiri la Bucureşti - de la drumuri la aspectul centrului istoric”.

 

„Cât priveşte impresiile bune din România, cea mai puternică este chiar aceea care face obiectul reportajului: sute de demnitari au ajuns la închisoare pentru corupţie la nivel înalt numai în ultimul an datorită eforturilor depuse de o mâna de oameni curajoși și cu principii din instituțiile statului și societatea civilă”, spune Alexandru Eftode.

Când a ratat aderarea la Uniunea Europeană în 2004, România și-a îndreptat atenția serios asupra combaterii corupției. Cu un nou președinte ales în acel an, România a depus eforturi tot mai credibile, fiind admisă în UE trei ani mai târziu. Chiar și așa, Comisia Europeană a introdus și menținut un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) cu ajutorul căruia vrea să se asigure că România nu se oprește din drum. Mecanismul prevede monitorizări periodice și presupune consecințe, în cazul abaterii de la angajamentele asumate. România a ales să meargă pe calea combaterii corupției la vârf, în speranța că efectele se vor face vizibile treptat la nivelul vieții de zi cu zi a fiecăruia. Rezultatele au început să apară sub formă de condamnări definitive la închisoare mai ales din vara lui 2012.

Reportajul Alexandru Eftode, „România: Denunțul Mitei”, este o încercare de a explora și explica resorturile și implicațiile acestei veritabile istorii de succes, o istorie cu final deschis deocamdată, precum și de a-i descoperi pe unii dintre oamenii care au inspirat aceste eforturi prin munca, principialitatea și curajul lor. 

Serialul RFE/RL „Istorii din Noua Europă” continuă în Țările Baltice și țările Grupului Visegrad, iar această iniţiativă se bucură de sprijinul financiar parțial al Fondului Internațional Visegrad, programul de Granturi Mici, care va acoperi parțial acest efort în cele patru țări membre: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

EEF  Ambasada Suediei  Danida  Usaid Eurasia

Portalul Ştiri pozitive a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Portalul www.stiripozitive.eu a fost desemnat „Debutul anului 2012 în mass-media din Moldova” de către Clubul de Presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, la 13 decembrie 2012.