Prima pagină / Locuri / Societate  /  Alexei Galefi: De la ONG-ist la primar

Alexei Galefi: De la ONG-ist la primar imprimare

08.08.2016  

Despre traseul ONG-gist - primar, echipa Stiripozitive.eu a stat de vorbă cu Alexei Gafeli, primarul comunei Coșnița.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

La alegerile din 2015, la funcția de primar al comunei Coșnița și-au depus candidatura 11 persoane, Alexei Gafeli acumulând cele mai multe voturi de încredere. Înainte de a deveni primar al comunei Coșnița, Alexei Gafeli a fost un ONG-ist activ, implicându-se în soarta comunei și atrăgând investiții străine pentru a dezvolta localitatea.

Alexei Gafeli

Primarul comunei Coșnița este la primul mandat, însă lucruri frumoase a făcut încă cu mulți ani înainte de a obține această funcție.

Alexei Galefi

„În 2011 am obținut un grant important de la Fundația Est-Europeană pentru crearea unei săli de sport pentru elevii claselor primare. În liceul din localitate sunt peste 500 de elevi, iar pe timp rece ei practicau orele de sport în aceeași sală. Erau zile când trei sau chiar patru clase erau nevoite să facă educația fizică în aceeași încăpere, ceea ce nu este conform regulilor, existând riscul de a se lovi. Astfel, am identificat o sală din incinta liceului și am amenajat-o corespunzător. 

Alexei Galefi

Alexei Galefi

Scopul proiectului pe termen lung este facilitarea accesului tinerilor şi copiilor din Coşniţa la servicii de educaţie calitative şi promovarea spiritului activ de viaţă. Proiectul conţine 3 obiective generale: Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie în cadrul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Coşniţa; informarea tinerilor şi copiilor din localitate privind modul sănătos de viaţă; dezvoltarea capacităţii de comunicare şi activism participativ la tinerii şi copiii din comunitate. Pentru realizarea obiectivelor au fost întreprinse următoarele acţiuni de bază: Amenajarea unei săli sportive pentru clasele primare din liceu, desfăşurarea unei campanii de informare a tinerilor şi copiilor privind modul sănătos de viaţă; desfăşurarea manifestaţiei sportive Cupa Prieteniei”, spune Alexei Gafeli.

Alexei Galefi

„Tineri abilitați” – un alt proiect pe care l-a implementat Alexei Gafeli împreună cu echipa acestei inițiative. Acest proiect a fost finanțat de Fundația pentru Solidaritate din Polonia. Proiectul a avut o durată de doi ani și acoperea nu numai raionul Dubăsari, ci și raionul Ialoveni. Tinerii din aceste regiuni au fost instruiți în diferite domenii, inclusiv pe participarea civică, au avut vizite de studii în Polonia, iar 36 de inițiative de proiecte ale tinerilor au fost finanțate, fiecărui proiect i s-a alocat câte 1500 de dolari.

Experiența din cadrul Asociației Obștești „Indigo”, experiența din sectorul bugetar și cea a membrului fondator al Centrului pentru Susţinerea Iniţiativelor de Dezvoltare i-au oferit lui Alexei cunoștințele necesare pentru a „cuprinde” funcția de primar.

Alexei Galefi

„Nu am reușit să realizez tot ce mi-am propus în acest an, însă rezultate frumoase se văd. Am implementat câteva proiecte care dau roade. În parteneriat cu Centrul pentru Susţinerea Iniţiativelor de Dezvoltare am înaintat un proiect care își propune să instruiască consilierii locali privind transparența deciziilor. Proiectul se numește „Guvernarea participativă în comuna Coșnița”, iar din partea Ambasadei Britaniei am obținut un grant. Un alt proiect care a fost posibil datorită suportului generos al Ambasadei Britanice acordat prin Fondul pentru Buna Guvernare, AO „CSID” în parteneriat cu Primăria comunei Coşniţa, la iniţitiva unui grup de tineri a fost creat Clubul de sport pentru tineri din satul Pohrebea cu echipament sportiv. Clubul este localizat în Casa de Cultură și este deschis pentru tinerii din Pohrebea trei zile pe săptămînă (luni, miercuri şi vineri) între orele 17:00 - 20:00 şi activează pe bază obştească (fără plată). Responsabil de activitatea acestuia este liderul grupului de iniţiativă - Cristian Macovenco. Aceasta este prima iniţiativă de dezvoltare locală din comuna Coşniţa realizată prin mecanismul de bugetare participativă”, povestește Alexei Gafeli, primarul comunei Coșnița.

Alexei Galefi

„Astăzi, în comuna Coșnița nu există un sistem de colectare și transportare a deșeurilor, fiecare locuitor transportă deșeurile la o gunoiște din apropiere. Această gunoiște se află chiar la intrarea în localitate, ceea ce strică din aspect, iar vântul face ca pungile din acel loc să se împrăștie pe câmpurile oamenilor. Astfel, ne propunem să rezolvăm această problemă cât mai curând”, povestește primarul comunei Coșnița.

„La Coșnița este și piață, iar produsele agroalimentare autohtone de aici sunt solicitate de toți locuitorii, atât din Coșnița, cât și de locuitorii din satele vecine. Dar, este o problemă, piața nu este bine amenajată. Fiind ONG-ist am încercat să înaintez câteva proiecte privind îmbunătățirea aspectului pieței, dar din anumite motive, obiective și mai puțin, nu au fost acceptate. În prezent îmbunătățirea aspectului și condițiilor pieței este pe lista mea de priorități”, adaugă Alexei Gafeli.

Pentru a afla mai multe despre inițiativele din comuna Coșnița, accesați pagina www.cosnita.md sau pagina de Facebook a comunei.

Foto: Arhivă personală a comunei Coșnița

Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli Alexei Gafeli
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.