Prima pagină / Locuri / Societate  /  (Video, foto) De la subofițer la prima doamnă primar din satul Greblești: Aliona Chircu

(Video, foto) De la subofițer la prima doamnă primar din satul Greblești: Aliona Chircu imprimare

24.06.2016  

Aliona Chircu a fost una dintre cele 17 femei-protagoniste ale expoziției „INSPIR-O” care inspiră demnitate, curaj și profesionalism. Ea a fost inspector inferior de patrulare, subofiţer, iar în prezent Aliona Chircu este prima doamnă primar în istoria satului său natal, Greblești, raionul Strășeni.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

Aliona Chircu a fost inspector inferior de patrulare, subofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde a activat un an, apoi a fost încurajată să-și depună candidatura la primarul satului Greblești, raionul Strășeni. Despre cum e să fii subofițer, iar apoi să fii o femeie primar, povestește Aliona Chircu echipei Stiripozitive.eu.

Aliona Chircu

Aliona

„Am ales să devin polițist, deoarece această specialitate are multe laturi pozitive. Cu această profesie capeți încredere în tine, siguranță, te faci o luptătoare și tu știi că ai posibilitatea să lupți pentru ceea ce-ți place, fiindcă ești puternică. Povestea pentru a candida la funcția de primar a început într-o zi obișnuită. Având o discuție cu unchiul meu, acesta m-a întrebat dacă eu aș putea să mă descurc cu funcția și responsabilitățile unui primar, răspunsul nu a așteptat mult timp și eu i-am răspuns: „De ce să nu încerc!?”. Răspunsul a fost pozitiv, fiindcă îmi doream să schimb soarta satului natal spre latura pozitivă, să-i ofer un nou suflu și să implementez proiecte minunate”, povestește Aliona Chircu. 

Aliona de la bun început a fost conștientă că munca de primar nu este ușoară, iar de acest lucru se convinge în fiecare zi, deoarece în mâinele unui primar este soarta cetățenilor localității. 

Chircu

Aliona Chircu a trecut printr-o luptă aprigă cu un candidat bărbat la primăria satului Greblești, dar, în cele din urmă, Aliona a câștigat încrederea localnicilor, cu o marjă îngustă de doar 44 de voturi.

Datorită Programului Național de Mentorat pentru Femei din Sistemul Afacerilor Interne: „INSPIR-O”, care a avut scop să sporească nivelul de leadership a participantelor, competențele personale și să le încurajeze să avanseze în cariera aleasă cu ajutorul unui mentoring, Aliona a căpătat mai multă încredere și cunoștințe.

Greblesti 

„Un an în poliție mi-a fost suficient să mă „călesc”, astfel când am devenit primar deja eram pregătită pentru greutăți. O femeie din poliție nu este un simplu funcționar public, cu statul special, care dimineața pleacă la muncă și seara revine acasă, dar este o femeie pregătită pentru orice problemă care vine în față, acționând adecvat și cu mult calm. O femeie primar este un exemplu pentru doamnele și adolescentele din localitate, mereu trebuie să fie aranjată, cu bună dispoziție, să inspire încredere. În unele momente ajungi să fii și contabil, grădinar, șofer, inginer, deoarece această funcție te pune în diferite situații”, zice primarul satului Greblești.

Chircu

Aliona Chircu a reușit să amenajeze terenul de fotbal, să procure mingi, o masă de tenis pentru ca tinerii să nu stea în fața calculatoarele, dar să facă sport, pentru că mișcarea este viață. Un proiect „proaspăt” pe care l-a propus Aliona, este strângerea organizată a deșeurilor menajere și transportarea lor la o gunoiște autorizată.
„Oamenilor le este frică să iasă din zona de confort, să schimbe ceva, însă doar așa poți obține rezultate. O acțiune care este făcut cu regularitate devine o obișnuință, iar acest lucru nu toți oamenii îl percep, și din acest motiv este greu să fii primar și să faci schimbări”, povestește Aliona.

Chircu

Primarul satului Greblești are o listă lungă de proiecte pe care dorește să le implementeze. Își propune să redeschidă școala, care a fost închisă cândva din cauza numărului mic de elevi. Pentru început dorește să facă doar clase primare, pentru ca micuții să nu fie nevoiți să meargă în alte localități vecine pentru a-și face studiile, deoarece drumul pe timp nefavorabil este greu și obositor. Un alt proiect înaintat de satul Greblești este eficientizarea energiei electrice, prin schimbarea lămpilor stradale. Amenajarea unui parc pentru relaxare tot este pe lista proiectelor ce trebuie implementate în localitate.

Aliona Chircu, primarul din satul Greblești, raionul Strășeni încurajează femeile să se ocupe doar cu ceea ce le place, să se respecte, să se dezvolte în permanență, să asculte critica, să învețe lecția și să meargă înainte!

Foto: arhivă personală 

Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu Aliona Chircu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” în 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene. www.stiripozitive.eu este un produs „URMA ta” şi a fost susţinut de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, Sida sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.