Prima pagină / Locuri / Cultură  /  10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Iulia Neamțu

10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Iulia Neamțu imprimare

15.06.2016  

Iulia Neamțu a locuit opt ani în Portugalia. Acolo și-a petrecut adolescența, și-a făcut studiile și a reușit să cunoască cultura, obiceiurile și oamenii acestei țări. Iulia a povestit echipei Stiripozitive.eu 10 lucruri din Portugalia care ne pot inspira.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„De la portughezi ne putem inspira să pregătim bucate delicioase din pește, să respectăm mediul, oamenii și să fim mai simpli”, zice Iulia Neamțu.

Iulia Neamțu a povestit 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova:

10 lucruri din Portugalia

1. Gastronomia

Portughezii cunosc cel mai bine cum să pregătească bucatele din pește. Ei au o gamă largă de rețete culinare și știu cum să surprindă gurmanzii.

10 lucruri din Portugalia

2. Respectul

Aici toți te respectă, indiferent dacă ești la cumpărături, în transport public sau la școală. Portughezii respectă mediul înconjurător și oaspeții veniți în țara lor.

3. Mediul înconjurător

Chiar dacă este o țară mică, Portugalia îți pune la dispoziție o varietate de plaje, unde te poți odihni. Poți alege să mergi la munte să te relaxezi sau într-o pădure. Aici totul este diferit, dar bine aranjat și echilibrat.

10 lucruri din Portugalia

10 lucruri din Portugalia

4. Școala

Școala din Portugalia este total diferită față de școala din Republica Moldova. Tema pentru acasă se pregătește la școală, iar începând cu clasa a V-a, lecțiile sunt de 90 de minute. Curățenia și reparația este asigurată de instituția de învățământ, fără a implica elevii sau părinții. Lecția de sport se face afară, indiferent de anotimp.

10 lucruri din Portugalia

5. Specificul muzeelor

Aici muzeele sunt foarte interesante, deoarece se află pe malul oceanului, iar unele dintre ele îți permit să faci experimente cu obiectele din interior. 

10 lucruri din Portugalia

6. Monumente

În Portugalia monumentele reflectă istoria țării. Spre exemplu Podul 25 Aprilie a fost construit în numele revoluției care a oferit independență Portugaliei. Podul Vasco de Gama a fost construit în numele aventurierului care a descoperit teritorii noi. Pe lângă poduri sunt multe monumente în care sunt sculptate chipurile eroilor țării, acestea fiind amplasate la intersecțiile străzilor.

10 lucruri din Portugalia

7. Varietatea de animale și plante

Reptilele sunt la fel de multe și răspândite în Portugalia, precum furnicile în Moldova. E greu să te acomodezi cu ele, însă peste o perioadă nu îți mai faci griji ce ai sub picioare, deoarece ele nu sunt periculoase. Iar plantele pe care moldovenii le cresc în casă, în Portugalia cresc afară. 

10 lucruri din Portugalia

8. Specificul locuințelor

În satele din Portugalia casele seamănă între ele, având o arhitectură simplă. În ograda portughezilor poți vedea piscine, ceea ce este un lucru obișnuit pentru ei.

10 lucruri din Portugalia

9. Simplitatea 

Oamenii din Portugalia se îmbracă în primul rând comod, iar apoi se uită după tendințele modei. Acest lucru m-a motivat că trebuie să mă simt în primul rând bine cu mine.

10. Cea de-a 7-a minune

Nu toți oamenii cunosc că în Portugalia se află una dintre cele 7 minuni ale lumii, însă mulți știu că aici se găsesc cele mai frumoase peisaje, ce nu pot fi descrise prin cuvinte. Este o țară care are două grupuri de insule (Açores și Madeira), are cele mai frumoase plaje din Europa, cele mai impresionante sporturi acvatice și traiesc în cele mai fantastice locuri. 

10 lucruri din Portugalia

Foto: arhivă personală

10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia 10 lucruri din Portugalia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.