Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Viața și Muzeul: Colaboratorii Muzeului în viziunea fotografului italian

Viața și Muzeul: Colaboratorii Muzeului în viziunea fotografului italian imprimare

24.10.2017  

Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, văzuți de fotograful Chiara Dazi. Evenimentul a avut loc la 24 octombrie în contextul sărbătoririi a 128 de ani de la întemeierea Muzeului, cuprinzând 25 de fotografii cu angajații instituției.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a găzduit vernisarea expoziției „Viața și Muzeul" la 24 octombrie. Expoziția a fost organizată cu ocazia sărbătoririi a 128 de ani de la întemeierea Muzeului și a cuprins imaginile mai multor angajați ai muzeului, la locul de muncă. Imortalizate cu mult profesionalism au fost  și discuțiile angajaților cu fotograful Chiara Dazi despre muzeu, patrimoniu cultural, pasiuni și viață.

Expoziția a cuprins 25 de fotografii ale 25 de colaboratori ai muzeului. Cu toate acestea organizatorii promit că proiectul va continua până ce vor fi portretele tuturor angajaților expuse în incinta muzeului.

„Nu am intervenit absolut cu nimic în realizarea acestor portrete. Când am văzut azi dimineață rezultatul, sincer mi-a plăcut și mie foarte mult. În cadrul expoziției de astăzi nu sunt toți lucrătorii muzeului nostru, dar proiectul va continua, astfel ca în 2019 când vom sărbători 130 de ani de la întemeierea muzeului, vom avea o expoziție completă.”, a precizat directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Petru Vicol.

Chiara Dazi, autoarea portretelor,  este un binecunoscut fotograf italian, stabilit la Berlin, care a prezentat numeroase expoziții în Germania, Franța și SUA. În creația sa, fotograful pune în valoare aspecte ale proceselor identitare, memoriilor colective și zonelor transfrontaliere din Europa.

În noiembrie 2016, Chiara Dazi a organizat, în cadrul Muzeului, expoziția Wandertage - Călătorind pentru a munci și muncind pentru a călători, precum și un atelier de artă fotografică pentru tineri fotografi din țară.

 

„Ideea realizării acestor portrete a venit simplu, deoarece în incinta Muzeului m-am simțit confortabil mereu, dat fiind faptul că am mai fost aici și anul trecut în cadrul unui workshop. Am avut o satisfacție enormă să fotografiez oamenii care muncesc cu atâta pasiune, să descopăr lucruri noi despre trecutul și cultura acestui muzeu și să văd cum gândesc oamenii care veghează asupra salvării tradițiilor naționale. Inspirația a fost foarte importantă în lucrul meu, iar înainte de a realiza aceste portrete am încercat să discut cu fiecare dintre ei, pentru a înțelege din ce perspectivă să-i surprind fotografic.”,a menționat autoarea portretelor Chiara Dazi. 

Un alt nume important în vernisajul de astăzi, imaginea căruia este și pe afișul expoziției este Dumitru Madan care a rămas un colaborator fidel al Muzeului pe parcursul a 48 de ani.

„ Sunt fericit că aproape mai toată viața mea am petrecut-o în acest muzeu, lucrând cot la cot cu veteranii muzeului. Am lucrat aici cu foarte mulți colegi care deja nu mai sunt aici, însă eu am înțeles că dacă lucrezi peste 3 ani în Muzeu atunci asta înseamnă că va rămâne pentru toată viața. Aduc mulțumiri direcției instituției, felicitări fotografului și vreau să-mi felicit colegii cu ocazia sărbătoririi a 128 de ani de la întemeierea Muzeului. ”, a precizat Dumitru Madan.

Publicul prezent au avut posibilitatea să redescopere activitatea și angajații Muzeului din interior, surprinse de un vizitator din străinătate. 

În contextul sărbătoririi a 128 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, direcția muzeului invită toți doritorii miercuri, 25 octombrie, ora 14.00, la un recital muzical cu participarea Orchestrei Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu" din Chișinău, clasa profesoarei Olga IUHNO, și a Ansamblului Folcloric „Crizantema" de la Școala de Arte „Alexei Stârcea", condus de Ludmila și Pavel ȚURCANU. În continuarea recitalului, la ora 15.00, va fi vernisată expoziția „Din patrimoniul familial în patrimoniul național”. Proiectul „Intră în istorie, dăruind muzeului un obiect".

Mai multe detalii despre eveniment, puteți afla accesând AICI! 

Reporter: Tatiana Munteanu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.