Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Teatrul „Licurici” a prezentat spectacole pentru copiii din diasporă din trei ţări europene

Teatrul „Licurici” a prezentat spectacole pentru copiii din diasporă din trei ţări europene imprimare

07.11.2017  

Pe parcursul lunii octombrie, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici" din Chișinău, au prezentat spectacole în şase oraşe din Italia, Spania şi Portugalia. Conceput ca o premieră culturală, turneul s-a desfășurat în scopul promovării prin intermediul artei teatrale a valorilor culturale naționale, în particular, a moștenirii literare a clasicilor literaturii.

Spectacole în şase oraşe din Italia, Spania şi Portugalia au prezentat, pe parcursul lunii octombrie, actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici" din Chișinău. Este vorba de spectacolul „Capra cu trei iezi" de Ion Creangă, care a fost jucat în fața copiilor din diasporă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, directorul adjunct al instituţiei, Vasile Bârnă, a menţionat că cele şase reprezentaţii au avut loc în Republica Italiană (Padova, Ravenna și Milano), Republica Portugheză (Lisabona și Faro) și Regatul Spaniei (Madrid). Potrivit sursei citate, copiii din diasporă au primit cu căldură acest spectacol, la care au participat şi reprezentanţi ai altor etnii: ruşi, ucraineni etc.

Conceput ca o premieră culturală, turneul s-a desfășurat în scopul promovării prin intermediul artei teatrale a valorilor culturale naționale, în particular, a moștenirii literare a clasicilor literaturii.

Surse din cadrul Biroului relații cu diaspora au precizat că prezentarea unui spectacol copiilor din diasporă a fost o solicitare venită din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaționale, deschise în diasporă și a fost reiterată cu ocazia desfășurării Zilelor Diasporei de către membrii asociațiilor diasporei, precum și de părinții copiilor care au participat la ediția din acest an a Programului guvernamental DOR - Diasporă*Origini*Reveniri.

Astăzi, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici" a plecat într-un alt turneu în oraşul Yuzhno-Sakhalinsk, Rusia, unde vor participa, în perioada 7-11 noiembrie, la Festivalul Internaţional al teatrelor de păpuşi „Na ostrovah ciudes" („Pe insulele minunilor"). Actorii moldoveni vor prezenta spectacolul „Povestea inimii bune" de Jaroslav Vodrazka.

Turneul în țările europene a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în parteneriat cu Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare și cu suportul și implicarea asociațiilor din diasporă.

Sursă: Reporter MOLDPRES/ Nicolae Roibu

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.