Prima pagină / Locuri / Cultură  /  (FOTO) „Fotografi Lituanieni – câştigători ai premiului naţional lituanian pentru cultură şi artă”. Expoziţie vernisată în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova

(FOTO) „Fotografi Lituanieni – câştigători ai premiului naţional lituanian pentru cultură şi artă”. Expoziţie vernisată în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova imprimare

10.05.2018  

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ambasada Lituaniei în Republica Moldova, a vernisat în incinta BNRM expoziţia Asociației Fotografilor Lituanieni cu genericul „Fotografi Lituanieni – câştigători ai premiului naţional lituanian pentru cultură şi artă”.

La expoziţie au venit tineri dar şi persoane vârstnice care au rămas impresionaţi de originalitatea, frumuseţea şi arta fotografică invocată în tablourile vernisate.

Directorul BNRM, Elena Pintilei s-a arătat deschisă iniţiativei pentru a vernisa în incinta bibliotecii aceste tablouri, adaugând: „Avem astăzi o expoziție inedită, în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural. Expoziția aduce în vizorul nostru, imagini din viața poporului lituanian, care este un gest frumos pentru a ne cunoaște reciproc. Mulțumesc domnului ambasador pentru această inițiativă și pentru prezența sa aici la vernisaj."

Prezent la eveniment a fost şi un reprezentant din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, care a precizat importanţa valorificării acestor tablouri inedite cât şi a relaţiilor de prietenie dintre aceste două ţări.

În cadrul expoziției au fost vernisate cele mai reușite lucrări ale fotografilor-câștigători ai premiului național lituanian pentru cultură și artă:

- Romualdas Požerskis, 1990, pentru seria de fotografii Pelerinajele lituaniene

- Aleksandras Macijauskas, 1995, pentru seria de fotografii Piețele satului lituanian

- Algimantas Kunčius, 1998, pentru seria de peisaje fotografice Imagini îndepărtate

- Antanas Sutkus, 2003, pentru seria de fotografii Arhivele vieții de zi cu zi, 1959-1993

- Stanislovas Žvirgždas, 2004, pentru realismul peisajelor lituaniene și sugestibilitatea artistică, maturitatea și reînnoirea tradiției, și cărțile de autor

- Vytautas Balčytis, 2006, pentru cea mai recentă serie de fotografii conceptuale Priveliștile Vilniusului și Orașele lituaniene

- Romualdas Rakauskas, 2009, pentru sugestibilitatea poetică a artei fotografice

- Algimantas Aleksandravičius, 2001, pentru renașterea fotografiei de portret, crearea unei galerii a personalităților lituaniene, pentru reflecțiile poetice ale patrimoniului Marelui Ducat al Lituaniei

- Algirdas Šeškus, 2014, pentru combinația originală a sociabilității și esteticii în fotografia contemporană. 

Cu un mesaj de felicitare a venit E. S. Dl Rimantas LATAKAS, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Lituania în Republica Moldova: „Mă simt onorat să mă aflu aici, la deschiderea expoziției unde sunt prezentate cele mai reușite lucrări ale fotografilor-câștigători ai premiului național lituanian pentru cultură și artă. Premierea acestor fotografi reprezintă o bună modalitate de a încuraja persoanelor creative. Sper ca mereu, aceste relații bune dintre Republica Moldova şi Lituania pe care le avem să ne ajute să facem lucruri bune, lucruri mari."

Expoziția poate fi vizitată până pe 8 iunie 2018, în spațiul expozițional, etajul II, blocul central al BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78 „A").

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.