Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Prima ediţie a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești s-a desfăşurat în oraşul Atena

Prima ediţie a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești s-a desfăşurat în oraşul Atena imprimare

19.05.2018  

Eveniment inedit și în premieră absolută pentru cinematografia moldovenească s-a desfășurat în capitala Greciei în perioada 10-16 mai 2018. În orașul Atena a avut loc ediția I a Festivalului dedicat cinematografiei moldovenești cu titlul „In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor”.

La eveniment au fost prezenți, Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, Anatol Vangheli și echipa corpului diplomatic, reprezentanții instituțiilor Centrului Național al Cinematografiei. Directorul Valeriu Jereghi și Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, Vasile Graur, atașatul cultural al Ambasadei României în Grecia, Anca Chisăliță, jurnaliști, oameni de artă, reprezentanți a comunităților diasporale și cinefili băștinași.

În mesajul de salut, Velissarios Kossivakis, directorul artistic al companiei New Star, organizator și gazda evenimentului și-a manifestat înalta considerație pentru cultura Republicii Moldova și intenția de o bună colaborare și pe viitor cu invitații evenimentului, reprezentanții instituțiilor C.N.C. și Studioul Moldova-Film.

Svetlana Lisagor Vergis, președintele Uniunii Moldo-Elene „Alexandros Ipsilantis", care a organizat și coordonat acest eveniment, a menționat în mesajul său de salut: „Acest proiect a luat naștere cu scopul de a promova patrimoniul cinematografiei moldovenești în Grecia și de a fortifica acest brand național cinematografic al Republicii Moldova. Iar ecoul acestui proiect ar fi și mai mare dacă am reuși să îndemnăm colegii din diaspora din întreaga lume să preia și să materializeze acest proiect și în alte țări unde sunt stabiliți conaționali de-ai noștri. Noi, la Atena am dat start maratonului cinematografiei autohtone și ne dorim ca această flacără să călătorească din țară în țară și să ducă cu ea lumina artei și culturii țării noastre cât mai departe.”

În discursul de deschidere a evenimentului, Ambasadorul Anatol Vangheli a salutat înalții oaspeți din Republica Moldova, domnii Valeriu Jereghi, Directorul Centrului Național al Cinematografiei și Vasile Graur, Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, veniți special de la Chișinău pentru lansarea evenimentului, precum și a mulțumit co-organizatorilor acestui proiect, în primul rând Svetlanei Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis" și Velissarios Kossivakis, Director artistic al Cinematografului „New Star Art" din Atena.

De asemenea, a fost evocat faptul că promovarea filmului moldovenesc peste hotare prin intermediul unor astfel de evenimente are un impact major asupra publicului străin și lasă o amprentă de neșters despre valorile culturale, tradițiile și specificul țării noastre. A fost exprimată speranța că Săptămâna cinematografiei moldovenești „In memoriam EMIL LOTEANU, retrospectiva filmelor marelui regizor" va continua a fi promovată și în alte capitale cu susținerea Ambasadelor Republicii Moldova peste hotare.

Oaspeții de onoare, dnul Valeriu Jereghi regizorul și Directorul Centrului Național al Cinematografiei și Vasile Graur, Directorul Executiv al Studioului Moldova-Film, au menționat în discursurile sale sincere felicitări și mulțumiri E.S. Anatol Vangheli, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Elenă, Svetlanei Lisagor Vergis, Președintele Uniunii de prietenie moldo-elenă „Alexandros Ipsilantis" și Velissarios Kossivakis, directorul artistic al companiei New Star, pentru implicarea activă și din inimă la organizarea Zilelor Filmului Moldovenesc în Grecia și a evenimentului "In Memoriam Emil Loteanu - retrospectiva filmelor marelui regizor".

Timp de o săptămână la cinematograful istoric "Alkyonis" din centrul Atenei, a bătut inima Moldovei mai impulsiv ca oricând dat fiind faptul că ecoul evenimentului a avut un impact puternic atât asupra publicului vorbitor de limbă română, rusă cât și a publicului străin.

Săptămâna cinematografiei autohtone a început cu derularea filmelor regizorului Valeriu Jereghi „Arrivederci" și „Milika". Ziua premierei filmului ilustrului regizor cu titlul "In memoriam Emil Loteanu" a început cu o suită de melodii instrumentale din filmele regizorului și melodii a maestrului Eugen Doga, interpretate de instrumentiștii iscusiți, familia Lilia și Tudor Sprincean. Au răsunat și nemuritoarele cântece „Lume, lume, soro lume", „Balada lui Radu Negostin" și un recital de poezie cu titlul „Dedicație nemuritorilor Lăutari din Moldova" prezentate de pedagogul muzical Olga Martinova-Pitel. Iar surpriza evenimentului a fost ansamblul de dans folk „Moldova” cu intervenția dansului hora primăverii - filmul „Poienile roșii”, în timpul proiectării filmului documentar „Clipa lui Emil Loteanu".

„Stimată doamnă Svetlana, m-am bucurat pentru evenimentul care s-a petrecut în legătură cu Emil Loteanu. Bravo. E personalitate pentru istorie, pentru totdeauna! Vă felicit și voi urmări acțiunile următoare frumoase.", a spus Eugen Doga.

În cadrul evenimentului "In memoriam Emil Loteanu, retrospectiva filmelor marelui regizor" au fost proiectate cele mai renumite filme regizate de Emil Loteanu, 5 artistice și 2 filme documentare cu subtitrare în limba greacă; „Lăutarii", „O șatră urcă la cer", „Gingașa și tandra mea fiară" „Poienile roșii", „Această clipă", „Eugen Doga" și „Clipa lui Emil Loteanu", regizor Octavian Grigoriu.

Evenimentul a găzduit și o expoziție cu fotogramele portret a celor care au făurit în filmele regizorului, o frumoasă expoziție de carte cu poezie a scriitorului Emil Loteanu și o colecție de dvd-uri cu filmele „Lăutarii", și „O șatră urcă la cer".

Cu o mare căldură și entusiasm s-a desfășurat și serata dedicată compozitorului Eugen Doga. Programul a inclus un concert pentru pian cu 22 de piese dintre care muzica filmelor regizate de Emil Loteanu și alte piese celebre a marelui compozitor, executate de tânărul pianist de origine elenă, Papatheodorou Spiros. Pianistul a mulțumit publicului pentru aprecieri și cu mare emoții a declarat că este onorat și fericit că a avut ocazia să-l cunoască pe marele Eugen Doga prin prisma muzicii sale romantice și sensibile.

Săptămâna cinematografiei moldovenești la Atena și-a încheiat primul său ciclu cu mare succes și cu o perspectivă promițătoare pentru noi proiecte de acest fel în timpul apropiat.

Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Moldo-Elenă „Alexandros Ipsilantis" și compania cinematografică New Star Art, sub egida Ambasadei Republicii Moldova în Grecia și, cu concursul Centrului Național al Cinematografiei, studioul Moldova-Film, și Moldcinema. 

Svetlana Lisagor Vergis


 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.