Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Ateliere de creativitate consacrate Zilei Naționale a Portului Popular

Ateliere de creativitate consacrate Zilei Naționale a Portului Popular imprimare

22.06.2018  

Astăzi, 22 iunie, între orele 11:00-14:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost gazda unui program educativ intitulat: „Pentru mămici, bunicuţe şi cei mici”, dedicat Zilei Naționale a Portului Popular.

Programul a prevăzut două activităţi. Pe de-o parte un atelier de creativitate care a inclus un puzzle-joc de reconstituire a iei, pentru a învăţa decorul și părțile componente ale iei (altiţa, încreţul și râurile) iar pe de altă parte un atelier de broderie (motive cusute pe etamină) consacrat ornamentelor tradiţionale ale iei şi semnificaţiei lor.

Organizatorii precizează că acest program de divertisment, gândit pentru toate categoriile de vârstă, reprezintă o alternativă optimă pentru a petrece timpul într-un mod educativ şi totodată pentru a promova şi a conserva valorile tradiţionale ale poporului nostru. 

„Organizăm periodic activităţi atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Astăzi, vedeţi aici copii cu necesităţi speciale care încearcă să se regăsească pe sine iar datorită evenimentului care duminică va fi organizat, am decis ca astăzi să arătăm acestor copii cum se brodează un costum popular, de la A la Z. Evenimentul a fost organizat din iniţiativa departamentului relaţii cu publicul, iar vă aşteptăm şi duminică, la Palatul Republicii pentru a vedea costume în stil popular care au o vechime mare şi care reprezintă patrimoniul ţării noastre.”, a spus directorul adjunct al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Andrei Prohin.

Activităţile organizate sunt adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani.

„În preajma unei sărbători importante pentru poporul nostru, am decis să anticipăm cu câteva ateliere consacrate zilei de 24 iunie. Ne bucurăm că au venit astăzi aici bunicuţele cu copiii lor. Credem că este benefic pentru copii aceste activităţi, deoarece în perioada vacanţei aceştia au mai mult timp liber, ceea ce nu se întâmplă în alte perioade ale anului. Astfel de activităţi vom mai organiza, cereri sunt iar asta ne bucură şi mai mult.”, a precizat şefa secţiei relaţii cu publicul, Elena Gumenea. 

La activităţile de acest gen, înscrierile se fac din timp. 

Menţionăm că, aceste activităţi sunt organizate mai rar, iată de aceea trebuie să fiţi mereu cu ochii pe pagina de facebook al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.