Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Sculptorul basarabean Dumitru Verdianu s-a bucurat de succes la vernisajul dedicat Centenarului de la Cluj-Napoca

Sculptorul basarabean Dumitru Verdianu s-a bucurat de succes la vernisajul dedicat Centenarului de la Cluj-Napoca imprimare

11.10.2018  

Portalul Napocanews.ro anunță că sculptorul basarabean Dumitru Verdianu s-a bucurat de succes la vernisajul dedicat Centenarului de la Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a organizat recent expoziţia personală Peisaje Muzicale, cu lucrări semnate de artistul basarabean Dumitru Verdianu.

Acest proiect cultural este realizat la iniţiativa şi cu sprijinul Primăriilor din municipiile înfrăţite Cluj-Napoca şi Ungheni (Republica Moldova), în cadrul programului România Centenar.

Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, 25 iulie 2018, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziţii Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului şi a invitaţilor săi de la Primăriile celor două municipii.

Din partea Muzeului a fost gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziţiei.

La vernisaj a fost prezent IPS Andrei, Mitropolitul ortodox al Clujului, care a subliniat importanța organizării de evenimente culturale în pateneriat, care contribuie la unirea României cu Republica Moldova.

Din partea primăriei clujene a vorbit Ionuț Țene, șeful biroului învățământ,cultură,culte, care a făcut o istorie a relațiilor dintre Cluj-Napoca și Ungheni, care s-au dezvoltat în ultima perioadă exponențial. A subliniat realizarea parcului Cluj-Napoca din Ungheni de către municipalitate și includerea vernisajului în programul Centenar, sub egida Cluj 100.

"Dumitru Verdianu este un sculptor arhetipal original influențat de Brâncuși", a mai spus Țene.

Criticul de artă Florin Gherasim a făcut un excurs exhaustiv și competent în opera lui Dumitru Verdianu, care a studiat sculptura la Chișinău și Sank Peterburg. Criticul de artă Florin Gherasim îl consideră pe Dumitru Verdianu un continuator original al lui C. Brâncuși.

La final, un arhitect din Chișinău l-a felicitat pe Dumitru Verdianu pentru ceea ce face în promovarea artei românești și pentru unire.

Expoziția s-a bucurat de un public elitist și interesat de artă.

Sursă: NapocaNews

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.