Prima pagină / Locuri / Cultură  /  Muzeul Naţional al Cărţii

Muzeul Naţional al Cărţii imprimare

05.02.2019  

„Muzeul cărţii” din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova este unicul muzeu naţional dedicat cărţii. Acesta a fost înfiinţat în 2018 în cadrul departamentului „Carte veche şi rară” al bibliotecii.

 

Expoziţiile permanente şi temporare nu includ nici jumătate din întreaga avere a muzeului, care este constituită de 30000 de lucrări, printre care se numără  cărţi, lucrări publicistice, hărţi vechi, precum şi cărţi poştale.

Vizitatorii se pot bucura de cele mai deosebite şi diverse forme existente ale cărţii, de la vechi forme de carte precum papirusul şi pergamentul, la cele decorate cu metale şi pietre semipreţioase.

Condiţiile de păstrare a exponatelor sunt respectate cu stricteţe, acestea fiind expuse la lumină maxim 3 luni după care sunt întoarse în depozit şi înlocuite cu altele. Despre cum erau protejate cărţile în trecut, ne-a relatat doamna Cosovan.

Muzeul este deschis pentru  vizitatori de luni până vineri, de la 9:30 la 16:30, iar intrarea este liberă.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.