Prima pagină / Locuri / Cultură  /  10 lucruri curioase de hramul satului Copceac, Ștefan Vodă

10 lucruri curioase de hramul satului Copceac, Ștefan Vodă imprimare

23.05.2019  

Locuitorii satului Copceac, raionul Ștefan-Vodă, au sărbătorit pe 22 mai Hramul satului. Bucatele alese, voia bună și tradiționala horă au fost principalele puncte de atracție.

Cu ocazia hramului bisericii „Sfântul Nicolae” din localitate, la slujbă au fost invitați și patru preoți de la Mănăstirea Saharna. Cu acest prilej am întrebat sătenii ce tradiții respectă de hram, și am făcut un Top 10.

1. Sărbătoare începe cu slujba ortodoxă care se sfârșește cu sfințirea bisericii. După aceasta creștinii sunt invitați la o masă de sărbătoare în curtea bisericii.

2. Gospodarii așteaptă să le vină oaspeți din toate colțurile țării.

3. Bucatele tradiționale sunt sarmalele împletite cu dragoste în frunze de vie.

4. Activitatea sportivă mult așteptată de tinerii este Competiția de mini-fotbal, adversarii acesteia fiind echipele de fotbal din satele vecine.

5. Un alt sport plin de azart și curaj desfășurat în mai multe etape și diferite categorii de vârstă este „trînta” pentru premii precum: un berbec, un iepure și un cocoș.

6. Dragostea pentru sat se manifestă în partea festivă a sărbătorii în cadrul concertului organizat în incinta casei de cultură unde îi sunt recitate cântece, poezii și dansuri.

7. Loialitatea și devotamentul poliției de frontieră (satul Copceac se află la frontiera cu Ucraina) este prezentat prin acțiuni demonstrative cu echipamentul și tehnica de dotare. Acest moment al sărbătorii de hram este așteptat cu interes de către copii.

8. Partea dulce” a sărbătorii este premierea localnicilor care participă la activități de dezvoltare a localității.

9. Sătenii își dichisesc străzile și trunchiurile copacilor cu var. Albul înseamnă puritatea cu care oamenii își curăță atât sufletul cât și locuințele.

10. Deznodământul serbării este hora care unește în joc tinerii și vârstnicii.

Satul Copceac a fost fondat în anul 1770. Biserica din localitate poartă hramul Sfântului Nicolae, sărbătorit la 22 mai.


Autor: Mihaela Țvintarnîi

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.