Prima pagină / Locuri / Cultură  /  O vizită în „Universul lui Dali” la Florenţa cu un ghid din Moldova

O vizită în „Universul lui Dali” la Florenţa cu un ghid din Moldova imprimare

„Am avut frumoasa ocazie să vizitez expoziţia „Universul lui Dali", mărturiseşte Maria Jantovan

17.02.2013  

Maria Jantovan, o tânără din Moldova aflată pentru câteva săptămâni în Italia, este astăzi ghidul nostru în lumea lui Salvador Dali, dezvăluită de expoziţia „The Dalí Universe”, vernisată în oraşul Florenţa.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Înainte cu câteva săptămâni până la deschiderea expoziţiei „Universul lui Dali" pe 1 februarie 2013, străzile Florenţiei erau deja dominate de culoarea violetă și de clasica expresie de mirare pictorului Salvador Dali, surprinsă într-o fotografie din secolul trecut.

„La 8 februarie am avut frumoasa ocazie să vizitez expoziţia „Universul lui Dali", deschisă la Palatul Medicci Riccardi din Florenţa", mărturiseşte Maria.

„Expoziţia are în prim-plan două subiecte: timpul şi feminitatea", povestește James Sanders, managerul galeriei, cu un accent britanic, păşind pe lângă renumita lucrare a lui Dali, „Mae West Lips Sofa" (Sofaua sub formă de buze).

„Cea mai faimoasă lucrare a artistului este ceasul care se scurge, iar această expoziție este dedicată ceasului moale", îşi continuă itinerarul managerul galeriei, ajuns împreună cu Maria în compartimentul sculpturilor lui Dali.

„Am văzut aici şi „Profile of time" sau „Ceasul-față", care reprezintă un autoportret din bronz prin care Salvador Dali își prezintă propriul profil în perspectiva trecerii timpului", spune ghidul nostru din Moldova.

O altă obsesie a lui Dali este femeia-foc, pe care Dali a materializat-o în lucrările sale. „Woman Aflame" este una din ele, cea care reprezintă corpul unei femei în flăcări, cu impulsurile ei erotice.

Expoziția găzduieşte peste 100 de lucrări ale maestrului spaniol: sculpturi din bronz, mobiliere, desene şi picturi, obiecte din sticlă.

Vizitarea expoziţiei „Universul lui Dali" la Florenţa este o șansă prin care poate fi descoperită fața necunoscută a uneia dintre cele mai renumite personalități ale secolului trecut.

Expoziţia este întreținută de Președintele Fundației AMBROSIENE, Benjamin Levi, cel care l-a cunoscut pe Dali încă din 1960.

Expoziția poate fi vizitată între 1 februarie și 25 mai 2013 şi este deschisă zilnic la Florenţa între 9.00 şi 17.00, iar costul biletelor variază între 8 şi 10 euro.

Pe Stiripozitive.eu însă expoziţia poate fi vizitată gratis, în această galerie foto.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.