Prima pagină / Locuri / Turism  /  Locul unde poți atinge orizontul: stânca mătușii Mărioara din Socola

Locul unde poți atinge orizontul: stânca mătușii Mărioara din Socola imprimare

În unele zile, deasupra satului, mai răsună ecoul vocii mătușii Mărioara, care roagă copiii să-i aducă chibrituri

16.03.2012  

Unele dintre cele mai frumoase peisaje de la noi se găsesc, în special, pe malul Nistrului, al Prutului ori al afluenților acestora. La Șoldănești, pe moșia satului Socola, Stânca Mătușii Mărioara este locul unde poți atinge orizontul, spun sătenii.

Mătușa Mărioara și moș Petre

O stană de piatră impunătoare se ridică în spatele satului Socola. Este cartea de vizită a localității. Oamenii de aici îi spun simplu: Stânca Mătușii Mărioara. Acum câteva zeci de ani, mătușa Mărioara şi Moş Petre își aveau casa în deal pe stâncă. Când erau mai tineri, adesea veneau la vale pe cărăruie, pentru a face cumpărături sau a dansa la jocul din sat. Deși localnicii și-au făcut casele jos, pe malul Nistrului, lelea Mărioara și bădița Petre nu doreau să-și lase cuibul și să coboare cu traiul în sat pentru nimic în lume.

Cu trecerea anilor soții, coborau tot mai rar poteca, iar de la o vreme, mătușa Mărioara venea pe muchia stâncii și striga copiilor vecinilor de la poale ca să-i cumpere gaz pentru lampă sau alte mărunțișuri. Vocea ei se auzea de departe, așa că la puțin timp, stanca a și fost denumită de localnici Stânca Mătușii Mărioara.

Mătușa Mărioara şi moş Petre nu mai sunt acum în viață, gospodăria s-a distrus și doar numele stâncii mai amintește de cei doi, care și-au făcut casă la marginea orizontului. Ba se mai spune că în unele zile, deasupra satului, mai răsună ecoul vocii mătușii Mărioara, care roagă copiii să-i aducă chibrituri, ca să-și reaprindă lampa cu gaz.

Complex rupestru inedit

De la Stânca Mătușii Mărioara se întinde un complex rupestru de mari dimensiuni, unde de-a lungul Nistrului, pe parcursul a șapte kilometri, se găsesc peste 80 de peșteri așezate în patru nivele. Grotele au fost cercetate mai puțin, se crede însă că ar avea origine carstică, iar cu timpul au fost adaptate de oameni în schituri și locuri de adăpost în vreme de urgie. Acestea creează un tablou de toată frumuseţea. Totuși, majoritatea dintre ele sunt inaccesibile pentru cei fără o pregătire specială și abilități de alpinist.

Peșterile sunt, de fapt, monumente istorice şi arheologice, iar în totalitatea sa complexul geopaleontologic ar putea fi o destinație principală a turismului ecologic din Republica Moldova. Apropo, în unele grote au fost descoperite vestigii de acum o mie de ani.

De îndată ce se încălzește timpul și până în toamnă, sute de turiști vin și escaladează Stânca Mătușii Mărioara de la Socola, Șoldănești,dar și înălțimile din împrejurimi. Acest gen de turism poate fi unul benefic și reconfortant dacă ar fi efectuat într-un cadru neorganizat, cu ghid sau însoțitori pregătiți, ca să nu fie periculos pentru cei care-l practică.

Știripozitive.eu | Elena Vrancean-Șterbate

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.