Prima pagină / Locuri / Turism  /  5 lucruri mai puțin cunoscute despre Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ” de la Chișinău

5 lucruri mai puțin cunoscute despre Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ” de la Chișinău imprimare

05.05.2015  

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Chișinău este un monument arhitectural deosebit, care a rezistat secolelor sub vânt, ploaie şi ninsoare, avându-și rădăcinile într-un trecut îndepărtat.

Votează: 3.8/5 (5 Voturi )

Știripozitive.eu a adunat 5 lucruri mai puțin cunoscute despre Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului ” de la Chișinău pentru a le împărtăși cu voi.

Biserica de lemn

1. Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Chișinău este cea mai veche biserică de lemn din ţară, construită în 1642 din stejarii codrilor Moldovei de la Călăraşi. Pentru prima dată a fost amplasată pe teritoriul actualei Mănăstirii Hârjăuca din raionul Călărași. După care a fost strămutată în satul Hirișeri, raionul Telenești. Iar mai apoi, după ce în sat s-a construit o altă biserică din piatră, locuitorii și preotul au uitat de existența acestei biserici, aceasta a fost folosită ca paraclis de cimitir.

Parintele Curnic Sergiu

2. Părintele Sergiu Curnic este omul care a avut și are grijă de biserică. El este cel care a venit cu ideea de a restaura  biserica, a convins locuitorii acestui sat că dacă biserica va mai rămâne încă ceva timp fără a fi îngrijită, va dispărea. Părintele a reușit să aducă piesele rămase din această biserică la Chișinău, în anul 2010. Restaurarea bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului” a durat mai mult de un an și patru luni. La construcția ei au participat 3 meșteri: Galiț Valeriu și încă doi verișori de-ai săi și 2 arhitecți: Eugen Bâzgu și Sergiu Vornicov. Arhitecţii au fost foarte atenţi la faptul ca aspectul bisericii să fie păstrat în conformitate cu cel iniţial. Astfel, pe partea exterioară se pot vedea cu ochiul liber vechile bârne, păstrând plăcuţele cu numerele fixate pentru a se păstra ordinea lor la demontare şi la montarea pe locul nou.

Biserica de lemn

3. Biserica a fost construită în forma coadei de rândunică, bârnele au fost prinse între ele pe lângă amestecul de var și lână de oaie, au fost legate între ele cu funii. Funiile au fost amplasate atât pe partea verticală cât și pe cea orizontală. Tencuiala depusă pe pereții din biserică după cum a afirmat părintele Curnic ar putea dura și 1000 de ani, amestecul conține var stins de 7 ani amestecat cu cânepă. Acoperișul bisericii este făcut din șindrilă. Fiecare șindrilă a fost fiartă în uleiul uzat de la motorul mașinii pentru a nu lua foc în caz de incendiu.

Biserica de lemn

4. Biserica are fixată pe acoperiș un instrument de protecție împotriva efectelor produse de loviturile directe de trăsnet, acest instrument are denumirea de paratrăsnet.

Biserica de lemn

5. Pe teritorul bisericii nu vei găsi icoane care datează din secolul XX sau secolul XXI. Toate icoanele și crucile sunt de o vechime impunătoare, ele datează din secolul XVII. 

Foto & text: Axenia Chirilov

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.